HAMK vie teknologian käytäntöön

HAMK ja sen perinteikkään Mustialan opetusmaatilan mahdollisuudet oppimis- ja tutkimusympäristönä ovat monipuoliset. Luomu yhdistyy nykyteknologiaan.

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK tarjoaa monialaista tutkintokoulutusta seitsemällä kampuksella Kanta-Hämeessä ja Etelä-Pirkanmaalla. Maaseutuelinkeinojen opetus keskittyy Mustialaan, missä on 70 lehmän ja 185 hehtaarin luomumaatila. Tilan kaikki peltodata on avoimesti saatavilla mustialanluomutila.fi-sivuilta. Pelloilla ja navetassa on erilaisia antureita ja mittareita, lisäksi tilalla on sääasema ja ISOBUS-traktori. Mustialassa on maaperä- ja viljalaboratoriot ja mahdollisuus tehdä esimerkiksi luomuviljelykokeita pelloilla sekä tutkimustoimintaa kuten rehuaumojen lämpötilan seurantaa lämpötilasauvoilla. Mustiala tekee yhteistyötä biotalousinsinöörikoulutuksen kanssa. IoT-laboratorio, 3D-tulostus, virtuaalilasit ja studio löytyvät Forssasta. Valkeakoskella on automaatiolaboratorio ja Riihimäellä keskitytään robotiikkaan. 

Mustialan kampus on myös HAMKin tutkimusyksiköiden käytössä ja parhaillaan ovat meneillään Biohila- ja Hiiletin-hankkeet. Lisäksi HAMK on mukana Tulevaisuuden maanviljelijät-, Hyvää karjalle- sekä Digipaali-hankkeissa yhdessä muiden korkeakoulujen ja koulutusalojen kanssa. Alkamassa ovat muun muassa uudistavaan viljelyyn keskittyvä Uvidi-hanke ja Ilmastolukiot-ilmastosovellusdemo lukioille. 

Yritysyhteistyötä tehdään maatalousyrittäjien, konevalmistajien, Luonnonvarakeskuksen, Mtechin ja Datasensen kanssa. HAMK tekee aktiivista yhteistyötä alueen kuntien ja elinkeinoyhtiöiden kanssa. ÄlyAgrin teemaverkostossa on mukana Forssan Yrityskehitys Oy. 

Lue lisää Hämeen ammattikorkeakoulun tki-toiminnasta.

Jos alla oleva video ei näy, näet sen myös täältä.