Blogi
07.07.2023

Elinvoimainen maaseutukuva syntyy yhteistyössä

Terveisiä Pohjanmaan maaseutuviestinnän koordinaattorilta

Maaseutu kiinnostaa suomalaisia enemmän kuin aikoihin. Lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa, selviää Suomen Kylät ry:n, MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä. Samaan aikaan poliitikot pohtivat ratkaisuja kaupungistumiseen ja mediassa välähtelevät kertomukset tyhjenevistä kylistä ja autoitumaan jätetyistä kyläkouluista. Vastakkainasettelu maaseudun ja kaupunkien välillä on toisinaan kovaa.

Mitä tästä voidaan päätellä? Ensinnäkin, että maaseudulla on päällä kaikkien aikojen momentum. Toiseksi, vaikka maaseutu selvästi kiinnostaa suomalaisia, on sillä vielä jonkin verran brändityötä tehtävänä.

Maaseudusta viestiminen ei loppupeleissä ole kovin monimutkaista. Ihmisten perustarpeet, muun muassa tarve työlle, hyvinvoinnille ja yhteisöllisyydelle ovat samankaltaisia maalla ja kaupungeissa. On vain huolehdittava, että nämä tarpeet täyttyvät myös alueemme pienissä kunnissa, aina Keski-Pohjanmaan perinteisistä maatalouspitäjistä Pohjanmaan idyllisiin saaristokyliin.

Elinvoimainen maaseutu on yhteinen asia. Aktiivinen ruoantuotanto pitää huolen meistä kaikista. Ilmaston muutoksen torjunta vaatii sitä, että uudenlaista teollisuutta voi syntyä sinne, missä tilaa on. Pienissä ja ketterissä yhteisöissä ihmiset pitävät huolta toisistaan myös kriisiaikoina. Maaseutu on yhtä aikaa Suomen selkänoja ja kivijalka, jonka rakenteissa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnilla on olennainen rooli.

Viime vuonna hyväksytyn suunnitelman mukaan EU:n maaseutupolitiikan rahoituskausi tuo tullessaan 10,28 miljardia euroa maaseudun kehittämiseen, yrittäjyyden tukemiseen ja ruoantuotantoon Suomessa  vuosina 2023–2027. Tehtäväni maaseutuviestinnän koordinaattorina on olla rahoituksen parissa työskentelevien organisaatioiden yhteinen resurssi, joka pitää viestinnän keinoin huolta, että rahoitus löytää käyttäjänsä Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Rahoitus luo maaseudulle työtä, ekologista kestävyyttä ja hyvinvointia – toisin sanoen pitää maaseudun elinvoimaisena. Olennainen osa tätä työtä on herättää kiinnostusta ja luoda positiivisia mielikuvia alueemme maaseudusta. Tähän työhön en kuitenkaan kykene yksin, vaan siihen tarvitsen juuri sinua, hyvä maaseudun kehittäjä. Oletko viihtynyt Kälviällä? Yllätyitkö Kruunypyyn harrastusvalikoimasta? Onko Laihia mielestäsi loistava paikka olla yrittäjä? Kerro siitä myös muille. Mielikuvia muutetaan yksi kerrallaan.

Maaseutuviestinnän koordinaattorina vastuullani on EU:n maaseutupolitiikasta viestiminen alueellamme. Huolehdin, että tieto Pohjanmaan ELY-alueen ja kansallisen viestintätiimin välillä kulkee hyvin ja vastaan alueellisesta viestinnän kokonaiskuvasta. Viestintäyhteistyöhön ovat tervetulleita kaikki sidosryhmien edustajat. Se, millaisen maaseudun viestinnällä luomme, riippuu pitkälti siitä, vedämmekö maaseudun toimijoina yhtä köyttä myös viestinnässämme. Siksi kutsun juuri sinut, hyvä maaseudun kehittäjä, jakamaan ajatuksesi maaseutuviestinnästä Pohjanmaalla. Ota siis rohkeasti yhteyttä.

Ajatuksia voi vaihtaa myös täällä maaseutuverkosto.fissä. Tämä verkkosivusto on kerrassaan loistava tapa verkostoitua muiden maaseutuintoilijoiden kanssa ja tutustua siihen mahtavaan työhön, jota eri toimijat tekevät jo nyt pitääkseen maaseudun elävänä ja houkuttelevana myös tuleville sukupolville. Profiilin voi tehdä kuka tahansa.

Liittyvät aiheet

Viestintä