Varsinais-Suomen maaseutuverkosto esittelee kerran kuussa yhden jäsenensä. Elokuussa vuoron saa ELY-keskuksen uuden maaseutuyksikön päällikkö Antti Jaatinen.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen elinkeinot-vastuualueella toteutettiin kesäkuun alusta organisaatiouudistus, jossa aikaisemmat yksiköt, maaseutupalvelut ja maatalousyksikkö yhdistettiin yhdeksi maataloushallinnon kattavaksi maaseutuyksiköksi. Itse ehdin toimia ennen sitä kolme vuotta rahoitukseen keskittyneen maaseutupalveluiden yksikön päällikkönä ja jatkan nyt yhdistetyn yksikön päällikkönä.
Työhistoriani maaseutuhallinnossa on ollut pitkä – alkaen joululta 1995 – ja onnekseni myös monimuotoinen, mikä on tehnyt työstä vaihtelevaa ja haasteellista. Nuorena arkkitehtina aloitin rakentamisen asiantuntijatehtävissä, kun viranomaisen tehtävissä painottui nykyistä enemmän neuvonnallinenkin puoli. Ehdin myös käsitellä luonnon monimuotoisuuteen ja maisemanhoitoon kohdennettuja tukia, minkä jälkeen tein pitkään töitä sekä maatalousinvestointien rahoitusesittelijänä että maksatusten parissa. Leader-hankkeiden rahoitusesittelijänä toimin myös joitakin vuosia. Olen päässyt tarttumaan niin toimitila-asioihin kuin arkistotehtäviinkin. Pari hyppyä talon ulkopuolellekin on matkan varrelle mahtunut, virkamiesvaihtoon Ruotsiin ja ohjaavaan ministeriöömme. Yhteensä pari vuotta vierähti myös vapaana kirjailijana. Esihenkilön tehtävään sukeltaminen on ilman muuta ollut kuitenkin tehtävistäni haasteellisin ja vastuullisin. Olen päässyt ohjaamaan maaseutuhallinnon sukupolvenvaihdosta, kun eläköitymisiä ja uusia rekrytointeja on ollut paljon.
Maaseutuhallinnon näkökulmasta mikään ei ole niin tärkeää kuin maaseutu. Olemme tukemassa viljelijöiden lisäksi maaseudun yrittäjiä ja asukkaita, jotta meillä olisi elävä maaseutu tuottamassa ruokaa. Omassa arvomaailmassani kulttuuriympäristön arvot ovat edelleen korkealla, mutta yhä vahvemmin elämäämme piirittävät uhkakuvat, jotka korostavat kotimaisen ruuantuotannon merkitystä. Varsinais-Suomella on tässä kansallisesti korostunut vastuu, sillä tuotamme ruokalautaselle leijonanosan kotimaisesta ruuasta. Samalla tunnemme niin hallinnossa kuin asiakaskunnassamme kasvavat paineet varjella ympäristöä ja erityisesti Saaristomertamme.
Valtionhallinnon kustannuksiin kohdistuu merkittäviä säästöpaineita. Automaatio ja itsepalvelu sujuvoittavat tukiprosesseja, ja säästöjä odotetaan varmasti myös hallinnonuudistukselta. Vuonna 2026 yhdistymme uuteen elinvoimakeskukseen Satakunnan ELY-keskuksen maaseututoimen kanssa. Tulevaa syksyä ja vuotta 2025 tulee leimaamaan valmistautuminen uuteen organisaatioon. Yhdistyneen toiminta-alueemme merkitys kotimaisen ruuan tuottajana on entistä suurempi – meillä tuotetaan leipävilja ja vihannekset ja meillä kasvavat maan siat ja siipikarja.
Loimaalla olen syntynyt ja savipellon tuoksussa kasvanut, mutta karjalaiset sukujuuret ovat vanhemmiten tulleet yhä painavammaksi osaksi identiteettiäni. On hienoa olla töissä aluehallinnossa, jonka juuret ovat sotien jälkeisessä asutustoiminnassa. Työurani aikana tapahtunut maaseudun rakennekehitys on hyvinkin ollut asutustoimintaan verrannollinen muutos, jota olen saanut seurata näköalapaikalta.
Antti Jaatinen
Antti Jaatinen
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tiliKommentit
1
Onnea uuden yksikön luotsaamiseen!