Blogi
25.08.2023

Elokuun maaseutukasvo Varsinais-Suomessa: Maaseutupäällikkö Ulla Nummila

Varsinais-Suomen maaseutuverkosto on päättänyt esitellä kerran kuussa yhden jäsenensä täällä maaseutuverkoston blogissa ja uudessa maaseutu-uutiskirjeessään.

Ulla Nummila auringonkukkapellolla.

Hei! Olen Ulla Nummila, toimin Liedon maaseutupalveluiden maaseututiimin vetäjänä, maaseutupäällikkönä. Yhteistoiminta-alueellamme on 11 kuntaa ja kaupunkia Koskelta Mynämäelle ja siltä väliltä. Alueella on peltotukia hakevia tiloja 1 107 kappaletta.

Tässä tehtävässä olen toiminut nelisen vuotta, tätä aiemmin maaseutuasiamiehenä samassa tiimissä parikin vuosikymmentä. Työhöni kuuluu tiimin esimiestehtävien ja toiminnan organisoinnin lisäksi hyvin monenlaisia tehtäviä kuten viljelijöiden neuvontaa ja koulutusta, tukiasioiden pyörittämistä, tukien käsittelyä ja päätöksentekoa. Teemme myös tarvittaessa erilaisia katselmuksia kuten petoeläinvahinko-, hirvivahinko- ja hukkakaurakatselmuksia.

Viestintä on hyvin iso osa työtäni. On tärkeää ja hedelmällistä viestiä tukiehdoista ja niiden muutoksista sekä mahdollisuuksista, jotta viljelijät voivat onnistua omassa tärkeässä työssään. Viestittävää riittääkin. Nyt näin maatalouspolitiikan uuden kauden alkutaipaleella on liikkeellä valtavasti uutta tietoa, vanhat säännöt pitäisi pystyä jo unohtamaan ja uusia tarkennuksia ehtoihin tulee jatkuvasti pitkin vuotta. Viestimme suoraan alueemme viljelijöille ketterästi muun muassa nettisivuillamme, uutiskirjeellä ja Facebook-sivujemme kautta. Kertaus on myös tärkeää, kaikkea ei saa koskaan menemään perille kerralla.

Heinä-elokuussa työtä teettivät tavanomaisesti hukkakauratarkastukset pelloilla. Työhön kuuluu sekä seurantatarkastuksia että lohkojen puhtaaksitarkastuksia. Hukkakauran puhtaaksitarkastukset tehdään kahtena vuotena peräkkäin sellaisille lohkoille, joilla ei ole havaittu tätä vihulaista. Kahden puhtaan vuoden jälkeen lohko voidaan merkitä rekisteriin hukkakurasta vapaaksi. Hukkakauran kohdatessa annetaan torjuntaohje tai pahemmissa saastunnoissa määrätään torjuntasuunnitelma. Neuvoja tekee torjuntasuunnitelman yhdessä viljelijän kanssa, jotta se sopii tilan viljelykiertoon ja on tilalle sopivin keinoin toteutettavissa.

Erilaiset petovahingot ovat viime vuosina tulleet mukaan kuvioihin, aiemmin petovahinkoja ei Varsinais-Suomessa juuri ollut. On tärkeää, että petovahingoista tehdään heti ilmoitus maaseutuasiamiehelle. Näin tieto välittyy myös riistavahinkorekisteriin. Vahingonkorvauksen edellytyksenä on maaseutuasiamiehen toteuttama maastokatselmus, jossa vahingon aiheuttaja todetaan.

Viljelijöille tervetullut iso uudistus tänä vuonna on, että tukihaun jälkeen hakemustietoja pystyy muuttamaan lokakuun alkuun asti Vipu-palvelussa. Ihan uutta on myös nyt käyttöönotettu Vipu-mobiilisovellus, jolla viljelijä voi vastata esimerkiksi satelliittiseurannan selvityspyyntöihin. Selvityspyyntöjä Varsinais-Suomeen on tullut elokuussa jopa yli 6 000 lohkolle. Viljelijän tulee vastata selvityspyyntöön sovelluksella otetulla kuvalla kasvustosta. Vipu-Mobiili kehittyy koko ajan käytettävämmäksi ja siihen tulee uusia ominaisuuksia edelleen. Neuvomme kunnassa myös Vipu-Mobiilin asennuksessa ja käytössä.

Syksy tulee olemaan kuntien yhteistoiminta-alueilla kiireinen, kun uudet tuet käsitellään uudella tavalla ja kireällä aikataululla. Maksut tulevat ajallaan, mikäli se on meistä kiinni. Parasta on, että tukioikeuksista viimein luovuttiin. Peltojen hallintaa tullaan jatkossa seuraamaan otantatarkastuksilla. Eli noin prosentista peltolohkoista tulemme selvittämään lohkon hallinnan joko vuokrasopimuksista tai kiinteistörekisteristä.

Vapaa-aikani kuluu myös maatalouden parissa, sillä viljelemme luomusiemenviljelytilaamme Marttilassa. Viljelyssä kokeilemme usein jotain uutta, luomun keinoin. Perheeseen kuuluu kaksi aktiivista lasta, joiden kuskaaminen urheiluharrastuksiin on iso, mukava osa elämää. Kesä on pitkälti vietetty oman tilan maisemissa, rakennuksia korjaillen ja Paimionjoessa pulikoiden.

 

Ulla Nummila, maaseutupäällikkö

Liedon maaseutupalveluiden yhteistoiminta-alue:
Aura, Koski Tl, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio, Rusko ja Turku.

Varsinais-Suomen maaseutupalveluiden aluerahat kartalla.

Seuraathan meitä jo somessa! www.facebook.com/liedonmaaseutupalvelut


Liittyvät aiheet