Blogi
09.06.2023

Etelä-Savon maaseututoimijat opintomatkalla

Eteläsavolaiset maaseututoimijat ely-keskuksesta, kunnista ja Leader-ryhmistä tutustuivat opintomatkalla paikallisiin maaseutukohteisiin. Matkalla nähtiin eteläsavolaista maaseutua niin bussin ikkunoista kuin tutustumalla kohteisiin.

peltomaisemaHyppäsimme aamulla bussin kyytiin kohti ensimmäistä kohdetta, Pellosniemen siemenpakkaamoa ja -kuivaamoa. Kuivurin rakentamisessa ja käytössä on huomioitu energiatehokkuus hyvin ja käytetty edistyksellisiä energiaratkaisuja. Kuivurin parvekkeelta oli hienot peltomaisemat!

Seuraavaksi matkamme jatkui kohti Puumalaa ja Sahanlahti Resortia. Matkan aikana bussissa kuulimme lyhyitä ajankohtaiskatsauksia. Sahanlahti Resortilla kuulimme, miten aluetta on kehitetty aikojen saatossa. Laajalla alueella ovat sulassa sovussa vanhat ja uudet rakennukset. Kuulimme, miten alue kytkeytyy osaksi Kalevala korujen historiaa: Kalevala korujen ja Kalevalaisten naisten liiton perustaja Elsa Heporauta (os. Koponen) oli kotoisin Sahanlahdesta, sillä hänen isänsä oli siellä sahan hoitajana.hanhiparvi, omenapuu

Hauhalan hanhifarmi oli opintoretkemme kolmas kohde. Ensimmäiset hanhiparvet olivat juuri päässeet ulkoilemaan, kun kesäkuu oli alkanut. Kuulimme tilan historiasta ja siitä, kuinka idea hanhien kasvattamisesta lähti eräästä opintoretkestä. Hanhifarmilla on koko hanhien tuotantoketju samassa paikassa: hanhiemojen hautomista munista teurastukseen ja lihan jalostukseen saakka.

Teimme vielä yhden pysähdyksen ennen paluuta Mikkeliin. Ollinmäen viinitila sijaitsee Anttolassa. Tilalla valmistetaan viinejä ja muita alkoholijuomia. Tilalla toimii myös matkailuun liittyvää yritystoimintaa. Ollinmäen viinitila on yksi ensimmäisistä suomalaisista viinitiloista. Olikin mielenkiintoista kuulla tarinaa juomien kansallisromanttisten nimien takaa.

Opintoretkemme kohteet näyttivät, kuinka monipuolista yritystoimintaa Etelä-Savon maaseutualueilla on.

Liittyvät aiheet

Maaseudun palvelut
Maatalous
Muu maaseudun yrittäjyys
Yhteistyö