Blogi
09.01.2025

EU:n CAP-verkosto kokoontui suunnittelemaan tulevaa ohjelmakautta

EU:n CAP-verkosto kokoontui suunnittelemaan tulevaa ohjelmakautta 5.12. Brysselissä. Yleiskokouksen yhteydessä jaettiin kansainvälisen ARIA-kilpailun palkinnot parhaille hankkeille. Suomen hanke palkittiin Euroopan parhaana ympäristönsuojeluhankkeena.

EU-komission CAP-verkoston yleiskokous pidettiin 5.12. Brysselissä. Suomea edustivat maa- ja metsätalousministeriöstä Marianne Selkäinaho, toimintaryhmien edustajana Pia Poikonen, neuvontatahojen edustajana Jussi Juhola, maaseutuverkostosta Teemu Hauhia ja maksajavirastosta Heli Pöyhönen.

CAP-yleiskokous (CAP = Common Agricultural Policy, EU:n yhteinen maatalouspolitiikka) kokoaa yhteen jäsenvaltioiden kansalliset maaseutuverkostot. Yleiskokous on EU:n CAP-verkoston ylimmän, strategisen tason elin. Jäsenet edustavat kansallisia CAP-verkostoja, hallintoviranomaisia, maksajavirastoja, unionin laajuisia organisaatioita, paikallisia toimintaryhmiä, neuvontapalveluita ja tutkimuslaitoksia.

EU:n CAP-verkoston yleiskokous Brysselissä 5.12.2024 (Kuva: EU CAP Network)

Yleiskokouksen yhteydessä jaettiin kansainvälisen ARIA-kilpailun palkinnot (Agricultural & Rural Inspiration Awards) parhaille hankkeille. Tänä vuonna Suomen Maatilojen muovit kiertoon -hanke valittiin parhaaksi hankkeeksi ympäristönsuojelusarjassa. Parhaiden hankkeiden palkintojen jakoon osallistui myös uusi maatalouskomissaari, luxemburgilainen Christophe Hansen. Hansen korosti avauspuheessaan nuorten viljelijöiden ja sukupolvenvaihdosten merkitystä ja elävän maaseudun roolia.

Noora Räsänen ja Aija Hytönen (keskellä) noutivat ARIA-kilpailun pääpalkinnon ympäristön suojelukategoriassa Jyväskylän ammattikorkeakoulun hankkeelle Maatilojen muovit kiertoon. Kuvassa myös Suomen muut finalistit: voittajien vasemmalla puolella Avoimet miljööt ja aidot elämykset -hankkeen Annika Kostamo ja Lotta Eriksson sekä oikealla puolella Mielen tasapainoa työpaikoille -hankkeiden Tiina-Maija Paloranta ja Ari Tiensuu. (Kuva: EU CAP Network)

Maaseutu on kokonaisuus

Yleiskokouksessa käsiteltiin ja pohjustettiin maatalous- ja elintarvikevision toimeenpanoa sekä tulevaa, vuoden 2027 jälkeen alkavan ohjelmakauden rahoitusta. Edustajien ja työryhmien puheenvuoroissa nousi esille tarve käsitellä maaseutua kokonaisuutena. Maatalouselinkeino, maatilat ja työntekijät tarvitsevat ympärilleen toimivan monimuotoisen asuin-, toiminta- ja elinympäristön.

Viljelijän tulot, asema elintarvikeketjussa ja henkinen hyvinvointi nousivat esille asioina, joista ollaan huolissaan. Hallinnon osalta tulisi edelleen kehittää suorituspohjaista toimeenpanomallia ja jatkaa tukijärjestelmien yksinkertaistamista hallinnon ja tuensaajan hallinnollisen taakan vähentämiseksi.

EU:n CAP-verkoston puheenjohtaja, DG Agrin johtaja Antonia Moreno ja maatalouskomissaari Christophe Hansen tervehtimässä ARIA-gaalan vieraita. (Kuva: EU CAP Network)

Verkostoitumista

Suomen maaseutuverkoston koordinaattorina toimiva, Ruokavirastoon sijoitettu verkostoyksikkö järjesti edustajankokouksen yhteydessä kaksi verkostotapahtumaa.

Brysselissä toimiville vaikuttajille tarjottiin aamupalan yhteydessä tiedotustilaisuus, jossa kaikki Suomen ARIA-kilpailun finalistit esittelivät hankkeensa. Suomen finalisteihin pääset tutustumaan maaseutu.fi sivustolla. Verkostoyksikön johtaja Teemu Hauhia esitteli Suomen CAP-verkoston toimintaa ja maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Marianne Selkäinaho kertoi Suomen CAP-suunnitelman ja edellisen maaseudun kehittämisohjelman etenemisestä ja toimenpiteistä viime rahoituskauden tulosten kautta. Esimerkkinä maaseuturahoituksella aikaansaadut 13 000 työpaikkaa, jotka ovat todella arvokkaita tuloksia.

Toisessa verkostoitumistapaamisessa Suomen EU-edustustossa esiin nousivat käydyt keskustelut tulevan ohjelmakauden mahdollisista muutoksista, muun muassa ajatukset yhden rahaston mallista. Pohdittiin myös Ukrainan EU-jäsenyyttä, jonka osalta arvioitiin mahdollisten jäsenyysneuvottelujen olevan pitkäkestoisia. Edustusto toi esille myös sen, että komissiossa on harmittavan vähän suomalaisia ja kannustaa osallistumaan hakuihin.

Mikä CAP-verkosto?

EU:n CAP-verkosto kokoaa yhteen laajan joukon maatalouden ja maaseudun kehittämisen toimijoita.  Verkostoa voidaan pitää raskaan sarjan vaikuttajatahona, koska se kokoaa yhteen yhteisen maatalouspolitiikan toimijat ja vaikuttajatahot. Kokoonpano ja tehtävät on määritelty Euroopan neuvoston ja parlamentin asetuksessa (EU) 2021/2115 artiklassa 126.

Kansallisten ja eurooppalaisten CAP-verkostojen toiminnalle on EU-asetustasolla määritelty seitsemän tavoitetta:

  1. Lisätään asiaankuuluvien sidosryhmien osallistumista CAP-strategiasuunnitelmien täytäntöönpanoon ja tarvittaessa niiden suunnitteluun
  2. Tuetaan jäsenvaltioiden viranomaisia CAP-strategiasuunnitelmien täytäntöönpanossa ja siirtymisessä suoritusperusteiseen täytäntöönpanomalliin
  3. Autetaan parantamaan CAP-strategiasuunnitelmien täytäntöönpanon laatua
  4. Edistetään CAP-suunnitelmaa ja rahoitusmahdollisuuksia koskevaa tiedottamista yleisölle ja mahdollisille tuensaajille
  5. Edistetään innovointia maataloudessa ja maaseudun kehittämisessä ja tuetaan vertaisoppimista ja kaikkien sidosryhmien ottamista mukaan tietämyksen vaihtoa ja tietämyksen syventämistä koskevaan prosessiin sekä näiden sidosryhmien välistä vuorovaikutusta
  6. Edistetään seuranta- ja arviointivalmiuksia ja -toimia
  7. Edistetään CAP-strategiasuunnitelmien tulosten levittämistä.