Blogi
22.09.2023

European Rural Youth Summit – terveisiä Euroopan maaseutunuorilta

Riina Nokelainen Kärki-Leader ry:stä osallistui ERYS- eli Euroopan maaseutunuorten huippukokoukseen Romaniassa syyskuun alkupuolella.

ERYS- eli Euroopan maaseutunuorten huippukokous järjestettiin Romanian Iasissa ja Aroneanussa, joka oli valittu myös Euroopan nuorisokyläksi vuonna 2020. Huippukokoukseen osallistui noin 200 osallistujaa 22 eri maasta! Tapahtuman teemana oli maaseutualueiden kehittäminen nuorten näkökulmasta ja maaseutualueiden nuorten vaikuttamismahdollisuudet.

Suomesta tapahtumaan osallistui yhteensä 10 henkilöä, Ruokolahden kunnasta 5, Leader Kärjestä 1, Oulujärvi Leaderista 3 ja Kuudestaan ry:stä 1. Koko tapahtuman tarkoituksena oli ottaa kantaa EU:n tasolla nuorisopolitiikkaan ja laatia linjausehdotus nuorten elinympäristöjen kehittämiseksi maaseutualueilla.

Mitä siellä tehtiin?

Kirjoittaja on ylemmässä kuvassa edessä vasemmalla.

Kolmen päivän ajan työstimme työpajoissa erilaisia nuorten ekosysteemiin liittyviä teemoja kuten rahoitus, henkilöstöresurssit, infrastruktuuri, nuorisotyö ja rakenteet. Työpajatyöskentelyn tuloksena muodostui uusia käytänne-ehdotelmia, ystävyyksiä ja ideoita herättäviä keskusteluja. Lisäksi kuulimme paikallisten nuorten omia kokemuksia asuinseutunsa kehittämisestä ja vaikuttamismahdollisuuksista.

Paikallisten nuorten lisäksi kuulimme myös muiden maiden käytäntöjä nuorten vaikuttamismahdollisuuksien edistämiseksi. Norjassa mm. nuoret kutsuvat kuntapäättäjiä nuorisotiloille kuulemaan nuorten ajatuksia alueen kehittämiseksi. Romaniassa taas nuorisotoimintaa ollaan kehittämässä osallistavampaan suuntaan. Nuorisovaltuustotoiminta, jossa nuoret ovat mukana kunnallisessa päätöksenteossa, on uutta lähes kaikkialla Baltian maiden ulkopuolella.

Myös nuorten oma kehittämisraha, Kipinäraha ja Nuoriso-Leader -tuet ovat tuntemattomia lähes kaikkialla muualla Euroopassa. Suomessa nuorten osallistamisessa ollaan edelläkävijöitä myös maaseutualueilla!

Vaikuttavaa nuorisotoimintaa EU:ssa

Viimeisenä päivänä meille luennoi Romanian nuorisoministeri ja Romanian Europarlamentaarikko Dragoș Pîslaru. Pîslarun korosti, että EU:ssa nuorisotoimintaa varten on varattu yhteensä 400 miljoonaa euroa. Jokaisen jäsenmaan on itse osattava hyödyntää tätä monipuolista rahoitusta mm. Erasmus+ ja EVS-hankkeiden kautta. Lisäksi nuorisorahoitusta voidaan kanavoida monipuolisesti muistakin rahastoista, mm. maaseuturahastosta Leaader-hankkeiden kautta.

Konsta Lappalainen (vas.) ja europarlamentaarikko Dragoș Pîslaru
Konsta Lappalainen (vas.) ja Dragoș Pîslaru

Matkaterveisiä

Etelä-Karjalasta Ruokolahdelta osallistui Ruokolahden kunnanhallituksen ja myös Kärki-Leaderin nuorisoryhmän jäsen Konsta Lappalainen. Lue mikä oli Konstan mielestä parasta ERYS-matkalla:

”Parasta ERY-Summitissa mielestäni oli konkreettinen keskustelu eri maiden välillä. Oli hienoa nähdä 22 eri kulttuuria ja kuulla minkälaisia ongelmia sekä vahvuuksia muilla on. Verkostoitumisen koen kuitenkin kaikkein tärkeimmäksi, tapahtumasta jäi monelle varmasti ikuisia ystäviä. Uusia oivalluksia tuli varmaankin lähinnä siitä, että kuinka hyvin asiat ovat Suomessa ja miten onnellisia saamme olla siitä. Saimme myös antaa paljon neuvoja ja vinkkejä muille asioista, mitkä eivät vielä ole heillä yhtä hyvällä tasolla tai ehkä ollenkaan. ”

Lisäksi Konsta vinkkaa vielä lopuksi: ”Jos jollakin tulee ikinä mahdollisuus osallistua tällaisiin tai vastaaviin tapahtumiin, niin lähtekää rohkeasti mukaan. Kun lähtee välillä käymään muualla, niin osaa omaa aluetta sekä maata katsella toisesta näkövinkkelistä, joka antaa kehittämiselle hyvän pohjan!”

Teksti ja kuvat: Riina Nokelainen, kehittämistyön koordinaattori, Kärki-Leader ry

Liittyvät aiheet

Kansainvälisyys
Leader
Maaseudun palvelut
Matkailu
Nuoret
Yhteistyö