Blogi
13.07.2023

Heinäkuun maaseutukasvo Varsinais-Suomessa: Maaseutuviestinnän koordinaattori Janica Vilen

Varsinais-Suomen maaseutuverkosto on päättänyt esitellä kerran kuussa yhden jäsenensä täällä maaseutuverkoston blogissa ja uudessa maaseutu-uutiskirjeessään.

Janica Vilen ELY-keskuksen käytävällä.

Hei! Olen Janica Vilen, Varsinais-Suomen maaseutuviestinnän koordinaattori. Aloitin työt huhtikuun alussa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutupalvelut -yksikössä, mutta teen viestintää tasapuolisesti koko Varsinais-Suomen maaseutuverkoston tarpeisiin.

Maaseutuviestinnän koordinaattorin tehtävä on uusi, ja meitä samalla nimikkeellä työskenteleviä on yhteensä 15 ihmistä eri ELY-keskuksissa. Maaseutuviestinnän koordinaattorien tehtävä on huolehtia siitä, että ihmiset tietävät EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen mahdollisuuksista ja vaikutuksista. Oikea-aikaisella ja ymmärrettävällä viestinnällä varmistetaan, että Varsinais-Suomen maaseudun viljelijät, yrittäjät, yhdistysaktiivit, asukkaat ja kehittäjät osaavat hakea rahoitusta ja hyödyntää siitä parhaalla mahdollisella tavalla. Teemme jokainen töitä oman alueemme maaseudun kehittämiseksi, mutta yhteistyössä toistemme kanssa. Näin eri maakuntien hyvät ideat pääsevät lentoon useammalla alueella.

Viestittävää riittää, sillä EU:n maatalouspolitiikan uusi kausi alkoi juuri vuoden alussa ja tukihaut avautuvat nyt yksi kerrallaan. Ensimmäiset kuukaudet ovatkin kuluneet muun muassa uuden Maaseutu.fi/Varsinais-Suomi -verkkosivun luomiseen ja vanhojen sivujen päivittämiseen uuden kauden asioilla. Tästä eteenpäin työtehtäviini kuuluu myös esimerkiksi Varsinais-Suomen maaseutu-uutiskirjeen toimittaminen kerran kuukaudessa.

Valmistuin Turun yliopistosta filosofian maisteriksi kymmenisen vuotta sitten. Valmistumiseni jälkeen työskentelin päätoimittajana useammassa eri lehdessä, kunnes vuonna 2020 loikkasin viestinnän puolelle EU:n maaseuturahoituksella toteutettavaan Haloo maaseutu! -hankkeeseen. Haloo maaseudussa viestitään maaseudun kehittämisestä Varsinais-Suomessa, ja sitä kautta maaseudun hanke- ja yritystuet ehtivät tulla jo hyvinkin tutuiksi – samoin suurin osa sidosryhmistä. Nyt olen päässyt tutustumaan myös maatalouden maailmaan, joten perehtymistä on ollut paljon.

Odotan jo innolla, että uusi rahoituskausi pääsee kunnolla vauhtiin. EU:n yhteisessä maatalouspolitiikassa, Suomen valtakunnallisessa maaseutupolitiikan strategiasuunnitelmassa, Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelmassa ja Leader-ryhmien paikallisissa strategioissa on kunnianhimoiset tavoitteet. Onkin jännittävää päästä näkemään, millaisia paikallisia ideoita näiden ohjelmien toteuttamiseksi syntyy täällä Varsinais-Suomessa. Maaseuturahoituksella pystytään tukemaan hyvinkin pieniä paikallisia tekoja ja samaan aikaan suuria kansainvälisiä tavoitteita.

Vapaa-ajastani suurin osa kuluu taiteen ja kulttuurin parissa sekä lasteni kanssa puuhaillessa. Tykkäämme esimerkiksi uida ja retkeillä. Kotona pelaamme paljon lautapelejä ja iltaisin käperrymme yhdessä lukemaan kirjoja. Ja huomenna meille muuttaa pieni koiranpentu, joten pian pääsen harjoittelemaan uuden koirarekisterin käyttöä!

 

Varsinais-Suomen kuukauden maaseutukasvoja esitellään myös Varsinais-Suomen maaseutuverkoston yhteisessä uutiskirjeessä, jonka pääset tilaamaan täältä.

Liittyvät aiheet

Avainsanat