Blogi
24.10.2023

Inspiraatiota ja kokemusten vaihtoa – Belgialaiset tutustuivat Keski-Suomen Leader-toimintaan

Hienoja esimerkkejä kyliltä kelpaa esitellä ulkomaalaisillekin vieraille! Leader JyväsRiihi ja Viisari saivat vieraikseen Belgian Antwerpenin alueen Leader-ryhmien toiminnanjohtajat. Kolmen päivän aikana Leader-kollegoiden kanssa vaihdettiin mm. hyviä käytäntöjä, kuultiin belgialaisesta Leader-työstä ja tutustuttiin tietenkin Keski-Suomen upeisiin Leader-kohteisiin.

Talkooesimerkit ja yhteisöllisyys innostivat JyväsRiihen alueella

Belgialaisten Keski-Suomen matka alkoi tutustumisella JyväsRiihen alueeseen. Ensimmäisenä vierailukohteena oli Säynätsalo-seuran tilat Säynätsalon Vanerilassa. Seuran aktiivit kertoivat belgialaisille vieraille, kuinka lähellä sijaitsevia Muuratsalon luontopolkuja kunnostettiin JyväsRiihen rahoituksella. Vieraat saivat kuulla, kuinka talkoilla on urakoitu yhteisen hyvän eteen ja edistetty alueen lähiliikuntamahdollisuuksia. Vieraille esiteltiin myös Alvar Aallon arkkitehtuuria Säynätsalon kunnantalolla.

Säynätsalosta matka jatkui Laukaan Äijälän kylään, joka on valittu Keski-Suomen vuoden kyläksi. Kyläaktiivi Marianne Huhtala esitteli Äijälässä toteutettuja hankkeita ja kertoi kylän arjesta. Vieraat saivat kuulla innostavia esimerkkejä kylän yhteisöllisyydestä, talkoisiin panostamisesta ja kylämarkkinoinnista. JyväsRiihi on rahoittanut mm. kyläseuran toteuttamaa Äijälän kasvuhanketta, jonka tarkoituksena oli hankkia kylälle uusia asukkaita. Hankkeessa selvitettiin uusia tonttipaikkoja ja tehtiin kyläbrändäystä. JyväsRiihen ja belgialaisten yhteistyöpäivä päättyi illalliseen Laukaan Varjolan tilalla.

Belgialaiset Säynätsalossa.

Viisarin alueella hubitoiminta herätti ihailua

Viisarin toiminta-alueella vieraat pääsivät tutustumaan alueen hankkeisiin kuten Future skills ja Bisnes Lande, joissa molemmissa on edistetty etenkin nuorten yrittäjyyttä. Vieraille esiteltiin myös alueen hubitoimintaa, joka oli vieraiden mielestä hyvin vaikuttavaa.

Viisarin alueella etenkin nuorten yrittäjyyteen kannustaminen korostuu niin hankkeissa kuin hubitoiminnassakin. Alueen toiminta yrittäjyyteen kannustamisessa oli belgialaisista kiinnostavaa, ja esimerkit inspiroivat heitä kehittämään omaa yhteisöllistä työtilaansa Antwerpenissa.

Vieraat olivat myös hyvin kiinnostuneita maaseuturahoituksen teemahankkeista, kuten Visiitti-hankkeiden onnistuneista käytännöistä sekä yrityssetelityyppisistä rahoitusvaihtoehdoista, jotka myös kannustavat kokeilemaan yritystoimintaa. Vieraat olivat kiinnostuneita myös uusiutuvasta energiasta, joten vierailu jatkui Metsä Groupin Pro Nemus -vierailukeskukseen hubitoiminnan esittelyn jälkeen.

Lauantaina tutustuttiin vielä Etelä-Konneveden kansallispuistoon, joka kiinnosti vieraita alueen kehitysprojektien sekä tietenkin upeiden maisemiensa vuoksi! Vaikka päivä oli sateinen, erilainen luonto- ja metsäkokemus auttoi jaksamaan patikointia. Lounas maistui Enonrannan laavulla tulistellen.

Viisi henkilöä seisoo museotilassa ison ruudun edessä.

Inspiraatiota tuliaisiksi

Ryhmien yhteisellä läksiäisillallisella vieraat pääsivät vielä kerran herkuttelemaan pohjoismaisilla mauilla. Illallisen lomassa kerrattiin, mitä oppeja vieraat vievät mukanaan Belgiaan. Muutamassa päivässä oli vaihdettu paljon ideoita ja kokemuksia Leader-työstä.

Kaiken kaikkiaan vierailu oli innostava ja inspiroiva kokemus kaikille osapuolille!

 

Minna Karjalainen, Leader JyväsRiihi

Laura Kortelainen, Leader Viisari

Liittyvät aiheet

Kansainvälisyys
Kestävyys
Kylien kehittäminen
Leader
Maaseudun palvelut
Yhteistyö