Blogi
04.12.2024

Järvi-Suomen maaseudulla toimitaan ympäristön hyväksi

Pohjois-Karjalassa, Kaakkois-Suomessa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa on kuluneen vuoden aikana käynnistynyt useita ELY-keskusten rahoittamia maaseutuhankkeita, jotka toteuttavat JÄSMY:n eli Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman tavoitteita.

Kestävät ja lumoavat kylät

Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa Kestävät kylät -hankkeiden tavoitteena on saada aikaan maaseudulle ympäristöviisaita ja kestäviä kyliä. Hiiliviisaus, kestävä kehitys ja konkreettiset ympäristöteot on tarkoitus nostaa kyläyhteisöjen ja maaseutualueiden vahvuudeksi ja vetovoimatekijöiksi.

Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa käynnistyneen LUMOAVA-hankkeen avulla parannetaan luonnon monimuotoisuutta. Tarkoituksena on toteuttaa konkreettinen monimuotoisuustoimenpide tai -teko vähintään 30 kylän tai muun yhteisön sekä yhdeksän kunnan kanssa.

Kestävät kylät ja LUMOAVA -hankkeita toteuttaa Maaseudun sivistysliitto ry. Hankkeisiin voi tutustua Maaseudun sivistysliiton sivuilta (msl.fi).

Luonnon monimuotoisuutta halutaan parantaa esimerkiksi niittyjen perustamisella ja ylläpidolla. Niittykävelyllä Pohjois-Karjalassa Joensuussa. Kuva: Tanja Airaksinen / Maaseudun Sivistysliitto

Ilmastoviisautta maa- ja metsätalouteen

Kaikissa Järvi-Suomen maakunnissa on käynnissä maaseudun kehittämishankkeita, joiden tavoitteena on ilmastokestävän, vesiviisaan ja monimuotoisen metsän- sekä luonnonhoidon edistäminen. Näiden hankkeiden kautta lisätään osaamista ja tietoisuutta vesien- ja luonnonhoidon keinoista sekä ajankohtaisista asioista metsätaloudessa ja metsänhoidossa. Kohderyhmänä ovat metsänomistajat, metsäalan yhteisöt sekä alan toimijat ja hankkeita toteuttaa Metsäkeskus. Hankkeet järjestävät tilaisuuksia ja webinaareja, jotka löytyvät Suomen metsäkeskuksen www-sivuilta (metsakeskus.fi).

ProAgrian hankkeissa edistetään ympäristövastuullista maataloutta ja maatilayrittäjyyttä ja koko ruokaketjua Järvi-Suomen maakunnissa. Lisäksi eri tuotantomuodoilla on omia hankkeita, joissa tuotannon kestävyys on läpileikkaavana teemana. ProAgrian maaseutuhankkeiden kohderyhmänä ovat viljelijöiden lisäksi kaikki ruokaketjun yrittäjät maaseudulla. Hankkeet järjestävät webinaareja, peltotapahtumia, seminaareja ja matkoja, joista löytyy lisätietoa ProAgrian www-sivuilta (proagria.fi).

Huolehditaan vesistöistä

Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa toteutettavassa Kestävät ratkaisut valuma-alueilla -hankkeessa jalkautetaan valuma-alueiden yleissuunnitelmia toimenpiteiksi yhteistyössä maanomistajien ja yhteisöjen kanssa. Pilottialueina on kaksi pääosin ekologiselta tilaltaan tyydyttävässä tilassa olevaa vesistöaluetta. Paikallinen yhteinen tietoisuus vesistöalueeseen vaikuttavista tekijöistä sekä toteuttamismahdollisuuksista vesistön kunnon parantamiseksi lisääntyvät. Hanketta toteuttaa Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry ja ProAgria Itä-Suomi.

Keski-Suomessa Putkilahti–Päijänne -vesistön parannushankkeen päätavoitteena on pysäyttää vesistön rehevöityminen ja kääntää kehitys paremmaksi. Lisäksi järjestetään tiedotustilaisuuksia ja työpajoja hankkeen tulosten levittämiseksi. Hanketta toteuttaa Putkilahden kyläseura ry.

Kaakkois-Suomessa käynnissä olevassa Kuuksenenselkä -kuntoon hankkeessa edistetään vesiensuojelua ja vesialueen käyttökelpoisuutta Kuuksenenselällä ja sen lähivesistöissä. Hankkeen toimenpiteinä ovat hoitokalastukset, vesikasvien niitot, neuvonta ja viestintä. Lisäksi selvitetään vesiensuojelurakenteiden toteuttamisen edellytyksiä ja lupa-asioita. Hanketta toteuttaa Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry.

Järvi-Suomen kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelun koulutushanke vastaa akuuttiin suunnittelijapulaan. Hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista kosteikko- ja valuma-aluesuunnitteluun sekä neuvontaan. Hanketta toteuttaa Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys ry kumppaninaan Riistakeskus.

Sisävesien hiekkarantojen kunnostus eli Hiekkis II -hankkeessa selvitetään hiekkaelinympäristöjen tilaa ja kunnostuskohteita Kaakkois-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Selvityksen pohjalta valituille kohteille suunnitellaan kunnostustoimenpiteet, jotka toteutetaan erikseen haettavalla rahoituksella. Hanketta toteuttaa Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry.

Kuvituskuva: Lemin Nuorajärven kosteikko, Saija Räty / Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Yleishyödyllisillä ympäristöinvestoinneilla elinympäristöjen kunnostusta

Yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin on myös myönnetty rahoitusta kuluvana vuonna Järvi-Suomen ELY-keskuksista. Tuella voidaan toteuttaa aineettomia tai aineellisia investointeja, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää hoitoa, ilmastonmuutoksen torjumista ja siihen sopeutumista, luonnon monimuotoisuutta ja kehittävät asuinalueen viihtyisyyttä maaseudulla.

Kaakkois-Suomessa käynnissä olevan Ryötyksenpohjan elinympäristön kunnostushankkeen toimenpiteillä parannetaan vesi- ja rantaluonnon tilan, sekä alueen monimuotoisuuden sekä luonto- virkistys-, kala- ja riistataloudellisten arvoja. Niin ikään Kaakkois-Suomeen on rahoitettu Hiitolanjoen kalalaskurihanke -hanke, jossa kaikuluotaukseen perustuvaa kalalaskuria käytetään etenkin uhanalaisten tai vaarantuneiden virtavesikutuisten lajien kutupopulaatioiden arviointiin.

Keski-Suomessa Pieni-Hirvasen järven kunnostus -hankkeen tavoitteena on saattaa järvi alkuperäiseen luonnontilaan, elinympäristön ja lajiston monimuotoisuus huomioiden ja samalla vaikuttaen alapuolisten vesistöjen kuntoon. Etelä-Savossa parannetaan Mäntyharju-Hirvensalmen RHY:n ampumaradan ja sen ympäristön ympäristöolosuhteita, tavoitteena ampumaradan entistä parempi maisemaan sopeutuminen ja sen aiheuttamien ympäristöhaittojen minimointi.

Tukea maaseudun ympäristö- ja ilmastotyöhön

Maaseudulla toteuttavien hankkeiden kautta voidaan vaikuttaa myönteisesti vesistöjen tilaan, kehittää ilmastoviisasta maa- ja metsätaloutta sekä toteuttaa ympäristö- ja ilmastotekoja niin kylissä kuin kunnissa. EU:n maaseuturahoitus tarjoaa monia mahdollisuuksia ympäristö- ja ilmastotoimenpiteiden toteuttamiseen. Hankkeiden tarjoaman tiedon avulla lisätään osaamista, tehdään konkreettisia tekoja maaseudun ympäristön puolesta ja jaetaan hyviä käytäntöjä. Rahoitusta voi hakea oman alueen ELY-keskuksesta.

Kaikkien rahoitettujen hankkeiden tarkemmat kuvaukset löytyvät maaseudun hankerekisteristä (maaseutuverkosto.fi/hankkeet).

Liittyvät aiheet