Blogi
12.11.2024

Johanna Mattila: Varsinais-Suomen maaseudun kehittämisessä on ollut onnistumisten vuosi

Vuosi 2024 on ollut käytännössä ensimmäinen EU:n maaseuturahoituskauden 2023–2027 kokonainen toteutusvuosi. Vuosi onkin ollut erittäin vilkas kehittämishankkeiden osalta. Varsinais-Suomen ELY-keskus sai valintajaksoille ja teemahakuihin yhteensä 51 hakemusta alueiden väliset hankkeet mukaan lukien. Näissä Varsinais-Suomeen kohdistuvan haetun tuen määrä oli hieman vajaa 7 miljoonaa euroa.

Hakemusten suuren määrän ja rahoituksen rajallisuuden vuoksi useita hakemuksia jouduttiin pisteytyksessä hylkäämään. Rahoitukseen eteni 30 hanketta, ja kovan kilpailun vuoksi näiden hankkeiden laatu oli erittäin korkea. Vuonna 2024 sidottiin kehittämishankkeisiin noin 4 miljoonaa euroa eli koko käytettävissä oleva kehittämishankkeiden myöntövaltuus.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen myönteisten tukipäätösten jakautuminen painopistealueittain (kokonaiskustannukset, tilanne 6.11.2024).

Useita onnistumisia vuonna 2024

Vuoteen 2024 mahtuu useita onnistumisia ja hyviä käytänteitä vietäväksi myös vuodelle 2025. Alkutuotannon eri tuotantosuuntien sekä kestävän ruokajärjestelmän kehittäminen on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Näissä teemoissa korostuu entisestään alueiden välinen yhteistyö, uusimman teknologian ja tiedolla johtamisen hyödyntäminen. Lisäksi kokonaiskestävyyden entistä laveampi huomioiminen korostuu. Ympäristö- ja ilmastotoimien huomioiminen alkaa jo olla toimialalle itsestäänselvyys. Näiden näkökulmien nivominen yhteen taloudellisen kestävyyden sekä sosiaalisen ja kulttuurisen tulokulman kanssa ovat nyt keskiössä. Meillä vesistöjen tila ja yhteistyö Saaristomeri-ohjelma kanssa on sisäänrakennettuna myös maaseuturahoituksen kehittämishankkeiden tavoitteisiin ja toimenpiteisiin.

Toisena onnistumisena voidaan katsoa olevan maaseutu- ja saaristomatkailun monipuolinen ja maakunnan eri puolilla tapahtuvan kehittämisen käynnistymisen. Pyörämatkailu, digitaalisten jakelukanavien rooli sekä ruokamatkailu vauhdittavat maakunnan matkailun positiivista tulevaisuutta.

Olemme myös saaneet ensimmäiset yleishyödylliset ympäristö- ja ilmastoinvestoinnit sekä kyläverkkoja kehittävät laajakaistainvestoinnit rahoitettua, joten katsomme myös näiden osalta luottavaisina tulevaisuuteen.

Vuoden 2025 maaseuturahoituksen painotukset

Vaikka rahoituskausi on lähtenyt lennokkaasti liikkeelle, on hyvä suunnata katseita jo tulevaisuuteen, vuoteen 2025. Ensi vuonna tulemme panostamaan Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman neljänteen painopisteeseen, joka on ”Hyvän elämän mahdollistava, monipuolinen ​YRITTÄJYYS.”

Tavoitteena on tukea maaseutualueiden yritysten kasvua ja uuden liiketoiminnan syntymistä​ lisäämällä yritysten osaamista, uusimman tiedon ja tutkimuksen hyödyntämistä sekä yhteistyöverkostoja yli maakuntarajojen. Erityisesti maaseuturahoituksen koulutus- ja tiedonvälitystoimet sekä yritys- ja viljelijäryhmähankkeet mahdollistavat monipuolisia aktivointitoimia nimenomaan yritysrajapinnassa ja yritysten kanssa.​ Toimintaympäristön sekä markkinoiden nopeat muutokset lisäävät tarvetta yritysten muutosvalmiudelle sekä riskienhallintaosaamisen kasvattamiselle.

Yleishyödyllisten ympäristö- ja ilmastotoimien aktivointi on ajankohtaista edelleen ensi vuonna. Näissä painotamme nimenomaan uusia kokeiluja ja menetelmiä sekä innovatiivista ja uudistavaa toimintatapaa. Tavoitteena on Varsinais-Suomen maaseutu- ja saaristoalueiden ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistäminen, luonnonvarojen kestävän käytön lisääminen sekä luonnon monimuotoisuuden tukeminen esimerkiksi käytännönläheisten pilottien avulla.

Järjestämme yhdessä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kanssa kehittämishankkeiden hakuinfon 25.11. klo 15–17 Teams-yhteydellä. Tervetuloa kuulemaan lisää EU:n maaseuturahoituksen mahdollisuuksista sekä painotuksistamme vuodelle 2025!

 

Johanna Mattila, ryhmäpäällikkö ja kehittämispäällikkö

Varsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutuyksikkö

johanna.mattila@ely-keskus.fi

Liittyvät aiheet