Blogi
02.04.2025

Kestävällä metsänhoidolla elinvoimaa ja monimuotoisuutta Kainuun metsiin

Kainuun laajat metsävarat ovat yksi alueen elinvoiman ja talouden kulmakivistä. Kestävä metsänhoito ei ainoastaan turvaa metsänomistajien tuloja, vaan varmistaa myös metsien monimuotoisuuden ja hyvinvoinnin tuleville sukupolville. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme Kainuun talousmetsien kestävän käytön hyötyjä ja tarjoamme käytännön vinkkejä metsänomistajille.

Miksi kestävä metsänhoito on tärkeää Kainuussa?

Kainuun metsät ovat merkittävä toimeentulon lähde kainuulaisille ja hiilinielu jopa koko Suomen mittakaavassa. Suomen puuvaroista noin 7 % sijaitsee Kainuussa. Toisin kuin monessa muussa Suomen maakunnassa, Kainuun metsät toimivat edelleen hiilinieluna. Kestävä metsänhoito huomioi ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden. Se auttaa säilyttämään metsien monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelut, kuten hiilensidonnan ja veden puhdistumisen. Hyvin hoidettu metsä tuottaa laadukasta puuta ja varmistaa metsän tuottavuuden pitkällä aikavälillä. Lisäksi kestävästi hoidetut metsät tarjoavat virkistysmahdollisuuksia ja ovat tärkeä osa kainuulaista kulttuuriperintöä. Kestävä metsänhoito tukee paikallisyhteisöjä ja edistää alueellista hyvinvointia nyt ja tulevaisuudessa.

Monimuotoisuus on osa ekologista kestävyyttä

Monimuotoisuuden säilyttäminen on kestävän metsänhoidon yksi keskeisistä tekijöistä. Sitä voi ylläpitää esimerkiksi suosimalla sekametsiä ja säästämällä hakkuissa säästöpuita, lahopuita ja vanhoja puita, jotka tarjoavat elinympäristöjä monille lajeille. Maaperä toimii puiden kasvualustana tarjoten puille niiden tarvitsemat ravinteet, joten sen kunnosta huolehtiminen on myös tärkeää. Välttämällä liian voimakasta maanmuokkausta ja käyttämällä sopivilla kohteilla peitteisiä hakkuumenetelmiä, maaperää voidaan suojata eroosiolta ja ravinteiden huuhtoutumiselta. Samalla suojellaan Kainuun kauniita ja puhtaita vesistöjä ravinnekuormitukselta ja humukselta. Vesistöjen huomioiminen kaikissa metsätalouden toimenpiteissä on välttämätöntä. Vesistöjen ympärille jätettävien riittävän leveiden suojavyöhykkeiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Ylläpitämällä puiden aikaansaamaa haihdutusta jatkuvapeitteisellä kasvatuksella ja tuhkalannoituksella voidaan vähentää ojien kunnostustarvetta turvemailla ja vähentää merkittävästi sekä vesistö- että ilmastopäästöjä.

Tuhoriskeihin varautuminen on osa ilmastokestävyyttä

Ilmastonmuutos aiheuttaa haasteita metsätaloudelle lisäämällä tuhoriskejä. Toisaalta ilmastonmuutokseen liittyvä ilman hiilidioksidipitoisuuden nousu ja pidentynyt kasvukausi lisäävät puiden kasvua. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on sekä tuhoriskien huomioimista että puiden parantuneen kasvupotentiaalin hyödyntämistä. Puiden nopeutunut kasvu on huomioitu uusissa harvennusmalleissa, jotka kannattaakin ottaa käyttöön heti, jotta metsistään saa parhaan mahdollisen tuoton tulevaisuudessa. Pääpuulajeistamme etenkin koivun, mutta myös männyn kasvun ennustetaan lisääntyvän Kainuussa. Kuusen kasvun sen sijaan ennustetaan heikkenevän etenkin Kainuun eteläosissa. Kuusi ja rauduskoivu menestyvät samoilla kasvupaikoilla, joten koivun parantuva kasvu kannattaa huomioida puulajivalinnassa ja suosia sitä entistä enemmän tuoreilla ja sitä rehevämmillä kankailla.

Tuhohyönteiset ja sienitaudit vaivaavat tyypillisesti vain tiettyä puulajia. Siksi sekapuustoisuutta lisäämällä voidaan vähentää niiden aiheuttamia riskejä. Sen sijaan sään ääri-ilmiöihin on vaikeampaa varautua metsänhoidossa. Myrskytuulet voivat hetkessä tehdä massiivista tuhoa riippumatta siitä, kuinka hyvin metsää on hoidettu. Lumituhoihin, joiden ennustetaan lisääntyvän Kainuussa entisestään, voi sen sijaan varautua välttämällä liian tiheitä metsiköitä ja hoitamalla taimikot kuntoon ajoissa. Näin taimet ja puut kasvavat vankoiksi kestäen talven aikana kertyvän lumikuorman paremmin.

Jokaisen metsänomistajan toiminta on tärkeää

Kestävä metsänhoito on investointi tulevaisuuteen. Se varmistaa, että Kainuun metsät pysyvät elinvoimaisina ja tuottavina, samalla kun ne tarjoavat tärkeitä ekosysteemipalveluja ja virkistysmahdollisuuksia. Metsänhoidossa tehtävien toimien ei aina tarvitse olla suuria – pienilläkin teoilla voi olla suuri merkitys, kun niitä tekee riittävän moni. Metsänomistajilla on keskeinen rooli kestävän metsätalouden edistämisessä, ja heidän panoksensa on korvaamaton.

Hankkeen avulla lisää potkua Kainuun metsien kokonaiskestävään käyttöön

Euroopan maaseuturahaston rahoittamassa Potkua Kainuun metsiin -hankkeessa pyritään edistämään Kainuun talousmetsien suotuisaa kehitystä, elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta. Voit tutustua hankkeeseen sekä Maaseutuverkoston että Metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Kirjoittaja: Minna Hassinen, metsäasiantuntija, Potkua Kainuun metsiin -hanke, Suomen metsäkeskus