Tervetuloa EU:n osarahoittaman Kosteikko-osaaminen kasvuun -hankkeen ajankohtaistiedotteen 1/2025 pariin! Mitä tapahtuu juuri nyt ja mitä on luvassa jatkossa? Kosteikko-osaamiseen liittyviä osaamistarpeita kartoitetaan ja täydentävää koulutusta suunnitellaan, turvemaiden kestäviin käyttömuotoihin tarjotaan eväitä 1.10.2025 järjestettävässä tapahtumassa, ja kosteikon elinkaaresta tuotetaan uutta materiaalia.
Kosteikko-osaajille on kysyntää – tarvitsetko uutta osaamista? Vastaa ja vaikuta!
”Valuma-alueiden kokonaisvaltaisen vesienhallinnan tarve kasvaa ilmaston muuttuessa ja luonnon monimuotoisuuden vähentyessä. Vaihtelevat sademäärät sekä pitkät helle- ja kuivuuskaudet haastavat muun muassa maa- ja metsätaloustuotantoa. Toisaalta maa- ja metsätaloustuotantoon liittyvien ilmasto-, vesistö- ja luontovaikutusten hallintaan tarvitaan myös uusia ratkaisuja. Kosteikot tarjoavat tähän tehokkaita keinoja, mutta niiden lisäämiseksi tarvitaan osaamisen kehittämistä ja uusia toimijoita.” [1]
”Ammattitaitoisista valuma-alue- ja kosteikkosuunnittelijoista on pulaa ympäri Suomen, mikä vaikeuttaa ja joissain tapauksissa jopa estää kosteikkokohteiden suunnittelua ja toteutusta. Valuma-alue- ja kosteikkosuunnittelu sekä kosteikkorakentaminen ovat myös osaamisaloja, joiden koulutustarjonta on hajanaista.” [1]
Kosteikko-osaaminen kasvuun -hankkeessa suunnitellaan täydentävää koulutusta, joka mahdollistaa toimimisen kosteikkojen parissa. Maksuton pilottikoulutus järjestetään vuonna 2026 Pohjois-Pohjanmaalla ja mukaan otetaan rajattu määrä opiskelijoita. Koulutuksen suunnittelua varten kartoitetaan parhaillaan osaamistarpeita lyhyellä kyselyllä (vastausaika n. 3–5 min.), johon pyydetään vastauksia maanantaihin 14.7.2025 mennessä: https://link.webropolsurveys.com/S/994F9C7ACE6B992C. Vastaukset ovat täysin anonyymejä. Lämmin kiitos jokaisesta ensiarvoisen tärkeästä vastauksesta!
[1] Lue lisää AMK-lehden//UAS Journalin numerossa 1/2025 julkaistusta artikkelista: Järvelä, M.-L., Siekkinen, J., Kangas, J. & Rahkila, R. (2025). Ympäristövaikutusten hallintaa kosteikko-osaamisella. Haettu 19.5.2025: https://uasjournal.fi/1-2025/ymparistovaikutusten-hallintaa-kosteikko-osaamisella/.
Kestäviä ratkaisuja ja liiketoimintamahdollisuuksia turvemaiden maanomistajille
Turvemaat ovat arvokas resurssi ja ajankohtainen puheenaihe. Monipuoliset turvemaat: Kestäviä ratkaisuja ja mahdollisuuksia maanomistajille -tapahtumassa 1.10.2025 syvennytään kolmeen eri teemaan: 1. Biohiilen monet mahdollisuudet, 2. Energiaa turvemailta, ja 3. Turvemaiden vettäminen.
Turvemaiden vettämistä käsittelevässä teemassa luodaan katsaus ennallistamisasetuksen uusiin tuuliin ja perehdytään kosteikon elinkaareen suunnittelusta toteutukseen ja hoitoon. Lisäksi kuullaan ja keskustellaan teemaan liittyvistä rahoitus- ja liiketoimintamahdollisuuksista sekä markkinattomista hyödyistä.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan tapahtumasivulla. Tervetuloa!
Mitä seuraavaksi?
Edellisten lisäksi työn alla ja tulossa on monipuolisesti toimintaa ja tuotoksia. Esimerkiksi maastokaudella 2025 seurataan ja dokumentoidaan maatalousympäristöön toteutettavan kosteikon rakentamista vaihe vaiheelta. Kosteikon on suunnitellut ja työmaaohjauksesta vastaa Kosteikkomaailman Juha Siekkinen. Tavoitteena on maatalouden vesiensuojelu ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen, joiden lisäksi kosteikko tehostaa metsätalouden vesiensuojelua. Seurantamateriaalia tullaan hyödyntämään monipuolisesti ja julkaisemaan kaikkien saataville.
Aktiivisen alueellisen ja valtakunnallisen yhteistyön lisäksi myös kansainvälinen yhteistyö jatkuu. Hanke osallistui yhteistyössä Biohiilen aika: Hiilestä on moneksi – lähituotantoa vihreässä siirtymässä– ja Luonnosta työtä ja toimintakykyä -hankkeiden kanssa ERIAFF-verkoston (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry) vuosikonferenssiin, joka järjestettiin Espanjan Vicissä 7.-9.4.2025. Hankkeiden yhteinen posteri, Potential of Wetlands and Biochar in Managing Ecological Impacts of Peatland-Based Agriculture, on esillä myös AIS2025-konferenssissa (Association for Interdisciplinary Studies Conference: Shaping the Future in the Era of Polycrisis) Oulussa 4.-6.6.2025. Hanke tuo avoimeen Multi-Stakeholder Collaboration in the Development of Food Ecosystems -sessioon turvemaiden kestävän käytön ja kosteikkorakentamisen näkökulman.
Lisätietoja:
- oamk.fi/kosteikko-osaaminen
- https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/kosteikko-osaaminen-kasvuun/
- Liittymällä tiedotuslistalle saat ajankohtaista tietoa hankkeen koulutus- ja muusta tarjonnasta sekä tuloksista ja tuotoksista. Tervetuloa mukaan!
Marja-Liisa Järvelä
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili