Blogi
04.03.2025

Lähikalaa lautaselle!

Miten edistetään lähikalan käyttöä elintarviketeollisuudessa ja ammattikeittiöissä sekä lisätään kuluttajien tietoa lähikaloista ruokana? Tuhti lukupaketti Perämereltä avaa lähikalan käyttömahdollisuuksia.

Lähikalaa lautaselle -hanke edistää lähikalan käyttöä elintarviketeollisuudessa ja ammattikeittiöissä sekä lisää kuluttajien tietoa lähikaloista ruokana Perämeren rannikon Kalaleaderin toiminta-alueella.

Hanketta rahoittaa Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto (Perämeren rannikon Kalaleader), Lapin ELY-keskus. Hanketta toteuttaa Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Oulun Kalatalouskeskus ja ProAgria Pohjois-Suomi.

Ammattilaisille suunnattujen toimenpiteiden pääasialliseen kohderyhmään kuuluvat alueen kalastajat, kalan jatkojalostajat sekä julkiset että yksityiset ammattikeittiöt. Tahtona on edistää koko ketjun toimintaa pääpainon ollessa ketjun loppupäässä kuten jalostuksessa ja ammattikeittiöissä.

Ammattilaisille suunnattujen toimien tavoitteena on:

  1. Tehdä markkinaselvitystä lähikalan kysynnästä ja tarjonnasta Perämeren kalatalousalueella
  2. Edistää lähikalan ja erityisesti vajaasti hyödynnettyjen kalalajien käyttöä ammattikeittiöissä ja valmisruokateollisuudessa
  3. Kalastajien, kala-alan jalostajien, ammattikeittiöiden ja elintarvikeyritysten yhteistyön kehittäminen ja uusien kalatuotteiden tuotekehityksen aktivoiminen.

Ruokakasvatuksellisten toimien pääasiallisena kohderyhmänä ovat kuluttajat ja erityisesti tulevaisuuden kuluttajat, eli lapset ja nuoret. Kuluttajille ja nuorille suunnattujen toimenpiteiden tavoitteena on:

  1. Lisätä lähikalan näkyvyyttä ja tuoda esiin kalastajia ja kala-alantoimijoita lähiruoan tuottajina
  2. Lisätä nuorten tietoisuutta lähikalasta ja kala-alan koulutusmahdollisuuksista
  3. Nimisuojan hakeminen karisiialle tunnettuuden ja markkinoinnin tueksi.

Kotimaisia kalajalosteita toivotaan ravintoloihin ja ruokapalveluihin

Perämeren alueen kalastajien, kala-alan jalostajien, ammattikeittiöiden ja muiden elintarvikealan yritysten sekä kaupanalan toimijoiden lähikalan käyttöä, kysyntää ja tarjontaa selvitettiin markkinakartoituskyselyllä ja haastatteluilla. Kyselyyn saatiin yhteensä 67 vastusta, joista pääosa oli kalastajilta, ja lisäksi haastateltiin 10 kala-alan toimijaa eri puolilta Perämeren aluetta.

Tulosten mukaan eniten alueella pyydetään ja käytetään siikaa ja ahventa. Ammattikeittiöt ja elintarvikejalostajat hankkivat kalaraaka-aineen pääosin suoraan kalastajilta ja suurissa ammattikeittiöissä muista hankintakanavista. Kalastajat myyvät kalaa eniten suoraan kuluttajille.

Merkittävimmiksi esteiksi lähikalan käytön lisäämiseksi koettiin hinta, ammattikeittiökäyttöön sopivien jalosteiden puute sekä kala-alan sesonkiluonteisuus. Vaihtelevat pyyntimäärät ja saaliin epävarmuus nähtiin varsinkin suurempien toimijoiden kohdalla haasteena muun muassa ruokalista- ja tuotesuunnittelun kannalta. Ammattikeittiöt toivovat mm. tonnikalan korvaajaksi hinnaltaan sopivaa, kotimaista ja monikäyttöistä tuotetta. Kalastajien näkökulmasta on tärkeää kehittää tuote, johon voidaan käyttää eri kalalajeja sesongin mukaan.

Lisäksi kuluttajien asenteet vaikuttavat – esimerkiksi ruokailutottumukset perustuvat pitkälti tutuiksi koettuihin vaihtoehtoihin.

Lue vastaajien kommentit ja yhteenveto kartoituksen tuloksista kokonaisuudessaan:

www.maajakotitalousnaiset.fi/ajankohtaista/lahikalan-ruokakayton-tulevaisuus-nahdaan-paaasiassa-positiivisena-ruokakasvatus-ravitsemussuositukset-ja-tavoiteohjelmat-positiivisia-vaikuttimia-kayton-lisaamiseksi

Ammattilaisille tukea ja inspiraatiota kalatuotteiden kehitykseen

Verkostoitumisen ja aktivoinnin edistämiseksi järjestetään tapahtumia ja työpajoja.

Lähikalaa lautaselle -tuotekehitystyöpaja Torniossa kokosi alueen kala- ja elintarvikealan ammattilaiset keskustelemaan lähikalatuotteiden saatavuudesta ja kehittämisestä tammikuussa 2025. Hyviä kokemuksia kuultiin keittiömestareilta paistetun maivan suosiosta ja lähikalalasagnesta, joka maistuu ravintolassa Rovaniemellä kaikenikäisille syöjille, että matkailijoillekin.

Työpajassa testattiin ja arvioitiin suurtalouskeittiöihin sopivia reseptejä ja tuotteita. Taustalla on toimijoiden toiveet ja tehdyn markkinakartoituksen mukaan tärkeimmät kehittämiskohteet.

Ruoanvalmistus ja maistelu innoitti kontaktien syntyä ja ratkaisuja kotimaisen kalankulutuksen lisäämiseksi. Maukkaaksi todettiin muun muassa fiinimpi lähikalakeitto sekä kalatalousalan opiskelijan eri kalalajeista kehittämä, mausteinen kebab-tyylinen tuote.

Työpajan tuloksiin ja resepteihin voi tutustua tästä: Materiaalit: 21.1.2025 Lähikalaa lautaselle -tuotekehityspaja

Seuraava tuotekehitystyöpaja järjestetään Raahessa ti 29.4.2025. Ilmoittautuminen on nyt auki: www.maajakotitalousnaiset.fi/tapahtumat/lahikalaa-lautaselle-tuotekehitystyopaja

Kalaruokia nähdään myös Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 päiväkoti-ikäisten ja koululaisten lautasilla, kun hanke on mukana Oulun Maa- ja kotitalousnaisten yhdessä kehittämissä, kuntien ateriapalveluille suunnattujen reseptien julkaisussa. Viikon ruokalista sisältää reseptejä, joissa hyödynnetään monipuolisesti lähialueen raaka-aineita – liha-, maito-, vilja-, kala- ja luonnontuotteita sekä kasviksia uudet ravitsemussuositukset huomioiden.

Testausta, maistelua ja reseptien kehittämistä tehdään yhdessä alueen ruokatoimijoiden kanssa, ja ruokalistasta ja siitä viestimiseksi kerätään parhaillaan kommentteja.

Tulevana keväänä toteutetaan myös opintomatka 22.-25.4.2025, jossa matkataan Oulusta Vaasan kautta laivalla Uumajaan, josta suunnataan takaisin ylös kohti Suomen ja Ruotsin rajaa. Matkalla tehdään useita vierailuja kohteisiin, joissa tutustutaan muun muassa kalankasvatukseen ja pyyntiin sekä lähikalan hyödyntämisen mahdollisuuksiin ja jalosteiden valmistukseen.

Katso opintomatkan ohjelma ja ilmoittaudu täällä: www.maajakotitalousnaiset.fi/tapahtumat/kala-alan-toimijoiden-opintomatka

Ruokakasvatus rakentaa kuluttajatottumuksia

Kalatuotteiden kehittämisen lisäksi tarvitaan muutoksia kulutustottumuksissa. Ruokakasvatus koulussa ja kotona on tärkeä keino tutustuttaa lapset erilaisiin kalaruokiin pienestä alkaen. Tällä on kauaskantoinen merkitys kalaan liitettyjen asenteiden ja mielikuvien muuttamisessa.

Hankkeessa on jalkauduttu yleisötapahtumiin lisäämään kuluttajien tietoisuutta ja kertomaan lähikalan terveellisyydestä, ympäristövaikutuksista sekä kalan käsittelystä ja ruokakäytöstä. Tapahtumissa on pidetty mm. kalankäsittelynäytöksiä, tarjottu kalaisia maistiaisia, tunnistettu Perämeren kalalajeja ja kalan sisäelimiä, ja keskusteltu kalan ruokakäytöstä ja jaettu reseptivinkkejä. Lisäksi Likis-lähiruokatapahtumaan 2024 organisoitiin yhteistyötahojen kanssa kalatori, jossa kalastajat möivät kalaruoka-annoksia ja -tuotteita.

Lisäksi on toteutettu Kalamuistoni-kuvakilpailu, jolla innostettiin osallistujia jakamaan kuvia omista kalamuistosta.

Tulossa kouluvierailuja ala- ja yläkouluihin

Lähikalaa lautaselle -hankkeen toteuttajat vierailevat keväällä kouluilla mm. Torniossa ja Raahessa lisäten lasten ja nuorten tietoisuutta lähikalasta. Vierailuja tehdään sekä yläkoulun kotitaloustunneille ja alakoulun oppitunneille.

Yhteistyötä tehdään ateriapalvelujen kanssa, ja kalasta tiedotetaan oppitunnin lisäksi laajasti kouluruokailun yhteydessä ja mm. maistiaisten merkeissä. Oppituntimalli ja materiaalit julkaistaan kaikkien käytettäväksi.

Hankkeessa on osallistuttu Bothnian Arc -yhdistyksen ja Oulun kaupungin organisoimaan Pelasta Perämeri -päivään elokuussa 2024, jossa vieraili satoja Oulun alueen koululaisia tutustumassa merellisiin aktiviteetteihin. Innokkaimmat oppilaat pääsivät itsekin kokeilemaan kalan käsittelyä kalasaksien avulla hankkeen pisteellä, sekä maistelemaan kala-ruisnappisia.

Valmiita materiaaleja kouluille, ammattikeittiöille ja tapahtumiin

Tapahtumien ja kouluvierailujen tueksi on tuotettu monipuolista opetusaineistoa sekä koottu hankkeen materiaalipankkiin yhteen jo olemassa olevia, opetukseen sekä yleisötapahtumiin sopivia materiaaleja.

Materiaalipankki sisältää muun muassa reseptivihkoja, kalan käsittelyohjeita sekä kala-alan yrittäjyydestä ja kalan tiestä pöytään kertovia videoita.

Teemapäivien, kuten Itämeri- ja Pelasta Perämeri! -päivät syyskuussa, yhteydessä on kannustettu kouluja ja ammattikeittiöitä tarjoamaan lähikalaruokia ja aktivoitu osallistumaan tapahtumiin.

Kalaruokia tarjottaessa ravintoloissa ja ruokaloissa ammattikeittiöt voivat hyödyntää valmiita materiaaleja ruokailijoille ja asiakkaille viestimiseen kalan tiestä lautaselle, sen ruokakäytön hyödyistä ja merkityksestä ravitsemukseen ja ympäristölle. Saatavilla on tulostettavia julisteita sekä sähköisiin infonäyttöihin sopivia tietoiskuja.

Tutustu ja lataa materiaalit täältä: www.maajakotitalousnaiset.fi/hankkeet/lahikalaa-lautaselle#materiaalit

Paikallista lähikalan tuotantoa, Perämeren kalalajeja ja kalastajia sekä lähikalan ostopaikkoja tuodaan kuluttajille esille myös kahdella kalavideolla. Toisella videolla tiedotetaan sekä ammatti- että vapaa-ajan kalastajille kalan käsittelyn hyvistä käytännöistä alkaen tainnutuksesta ja oikeaoppisesta verestyksestä. Videoiden avulla on haluttu tuoda myös kuluttajille esiin se, miten kalaa käsitellään ja näyttää konkreettisesti mm. kylmäketjun toimivuus mereltä myyntitiskille.

Video 1, Pyydä lähikalaa lautaselle: https://youtu.be/LlatY9s-pnQ

Pyydä lähikalaa lautaselle -videota esitettiin syksyllä 2024 Oulussa elokuvateatteri Starissa ennen elokuvien alkamista. Video tavoitti yli 30 000 katsojaa.

Videot ovat katsottavissa Lähikalaa lautaselle –hankkeen Facebook-sivulta sekä ProAgria Pohjois-Suomen YouTube-kanavalta. Videoita saa käyttää ja jakaa esimerkiksi opetuksessa ja viestinnässä.

Video 2, Kalan matka vedestä tiskille – kalankäsittelyn hyvät käytännöt: https://youtu.be/hi3stVVT6pw?si=3jQNG9hSScdw-6BO 

Perämeren pikkusiika saa ansaitsemaansa huomiota

Yksi Lähikalaa lautaselle -hankkeen tavoite on ollut selvittää alueen kalatuotteelle nimisuojahakemuksen mahdollisuutta. Eniten kannatusta nimisuojattavasta tuotteesta ja nimestä sai Perämeren pikkusiika, joka karisiikanakin tunnetaan. Nimisuojahakemusta on työstetty yhteistyössä kalastajien, kala-alan toimijoiden, Ruokaviraston ja Helsingin yliopiston kanssa.

Nimisuojahakemuksen Ruokavirastolle jätti Perämeren Kalatalousyhteisöjen liitto marraskuussa 2024. Lopullisen hyväksynnän asiasta tekee Euroopan komissio.

Lue lisää Lähikalaa lautaselle -hankkeesta: www.maajakotitalousnaiset.fi/hankkeet/lahikalaa-lautaselle

Lisätietoja: Mervi Tiermas, mervi.tiermas@maajakotitalousnaiset.fi, p. 044 431 4606