Blogi
31.05.2024

Leader-päivien opintoretki vei mielenkiintoisiin kulttuurimaisemiin Suolahdessa

Valtakunnallisten Leader-päivien aikana päästiin tutustumaan Keski-Suomen Leader-ryhmien alueilla maaseuturahoitusta saaneisiin kohteisiin. Viisarin retki suuntasi Suolahden Wanhan aseman alueelle, jossa tutustuimme kulttuurihistoriallisesti merkittäviin maisemiin sekä matkailun kehityksen kannalta tärkeisiin kohteisiin.

Maaseudun kehittäjät tutustumassa Keitele-Museon toimintaan.
Maaseudun kehittäjät tutustumassa Keitele-Museon toimintaan.

Viisarin ensimmäisenä kohteena oli Keitele-Museo Suolahden Wanhalla asemalla. Museo kerää ja kunnostaa talkoovoimin vanhaa junakalustoa, jossa vierailijat pääsevät tutustumaan juniin myös sisältä käsin. Tutustuminen legendaariseen lättähattujunaan nosti nostalgian tunteet pintaan! Kauniissa Keiteleen rantamaisemissa aseman ratapihalla pääsimme testaamaan myös resiinalla ajoa.

Cafe Möljässä istahdimme iltapäiväkahville herkullisen raparperipiirakan ääreen. Samalla saimme Äänekosken kaupungin tervehdyksen sekä kuulimme Suolahden historiasta Kotiseutumuseo Väksyn Satu ja Markku Auvisen esittelemänä. Itse asemarakennus on historiallisesti merkittävä kohde ja sen seinät huokuvat historiaa! Kerrotaan, että 1900-luvulla Gallen-Kallela kävi useasti Wanhalla asemalla tervehtimässä silloista asemapäällikköä, joka oli hänen hyvä ystävänsä.

Retken aikana päästiin tutustumaan Suolahden perinnetelakalla sijaitsevaan Toimi-laivaan.
Retken aikana päästiin tutustumaan Suolahden perinnetelakalla sijaitsevaan Toimi-laivaan.

Seuraavaksi matkasimme Suolahden perinnetelakalle. Keiteleen vesiliikenteen perinneyhdistyksen Matti Hämäläinen kertoi yhdistyksen toiminnasta sekä alueen ja laivojen historiasta. Tutustuimme myös historialliseen Toimi-laivaan, jota on kunnostettu Leader-rahoituksen avulla. Mikäli kesällä suuntaat Suolahteen, kannattaa tutustua höyrylaiva Toimin kesän aikatauluihin, sillä höyrylaivaristeily on ehdottomasti kokemisen arvoinen!

Perinnetelakalta siirryimme Kotiseutumuseo Väksyn tiloihin, jossa Timo Enäkoski kertoi museon toiminnasta. Museossa tutustuimme myös Ala-Keiteleen pienten kuntien kehityskaareen erämaasta teollisuuskeskukseksi.

Päivän päätteeksi suuntasimme Sörkän rannalle ihailemaa Gallen-Kallelankin ikuistamaa Keiteleen rantamaisemaa. Meille oli ilo esitellä alueemme helmiä muille maaseudun kehittäjille. Päivä oli kaikkinensa täynnä kulttuurihistoriaa ja mielenkiintoisia tarinoita!

Teksti ja kuvat: Keski-Suomen Leader-ryhmät

Liittyvät aiheet

Leader
Yhteistyö