Blogi
20.08.2024

Lisää liikuntaa ja terveyttä – EU:n maaseuturahoitus tarjoaa monipuolisia rahoitusmahdollisuuksia

Vuokatin huippu-urheiluviikolla 26.6.2024 järjestetyssä paneelikeskustelussa nostettiin esiin EU:n maaseuturahoituksen rooli liikunnan, ja sitä kautta suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Susanna Ylisen luotsaamassa keskustelussa aiheesta kuultiin monta erilaista näkökulmaa, mutta yhteistä niille oli, että kaikille avoimia, matalan kynnyksen mahdollisuuksia liikkumiseen ja lajikokeilujen tekemiseen tarvitaan lisää, ja että EU:n maaseuturahoitus tarjoaa siihen monipuolisia mahdollisuuksia.

Vuokatin huippu-urheiluviikolla 26.6.2024 järjestetyssä paneelikeskustelussa nostettiin esiin EU:n maaseuturahoituksen rooli liikunnan, ja sitä kautta suomalaisten terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäjänä. Susanna Ylisen luotsaamassa keskustelussa aiheesta kuultiin monta erilaista näkökulmaa, mutta yhteistä niille oli, että kaikille avoimia, matalan kynnyksen mahdollisuuksia liikkumiseen ja lajikokeilujen tekemiseen tarvitaan lisää, ja että EU:n maaseuturahoitus tarjoaa siihen monipuolisia mahdollisuuksia. Ylinen kiteytti keskustelun herättämät jälkitunnelmat hyvin.

-Nyt tarvitaan vain actionia. Mitä useammasta kulmasta pystymme liikuttamaan ihmisiä, sitä parempi. Tarvitsemme monipuolisia tekoja, jotta pystyisimme liikuttamaan mahdollisimman paljon erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä.

Voit katsoa keskustelutallenteen 25.6.2025 saakka YleAreenassa: Urheilijat syntyvät liikunnasta läpi Suomen tai lukea alta löytyvän keskustelukoosteen.

Liikuntapaikkarakentamisella laitetaan harrastuspuitteet kuntoon

Marianne Selkäinaho maa- ja metsätalousministeriöstä kertoi liikuntapaikkarakentamisen mahdollisuuksista.

-EU:n maaseuturahoitus on hyvä täsmätyökalu siihen tarkoitukseen, sillä liikuntapaikkoja tarvitaan myös suurten kaupunkien keskustojen ulkopuolelle, Selkäinaho totesi. Suomesta 95% on maaseutua, joten pelkästään sivukylille rakentamista ei tarvitse suunnitella.

Vuosien saatossa on rakennettu kaikille käyttäjille avoimia ja ilmaisia liikuntapaikkoja valtavan lajikirjon alla, ja rahoituksen kautta on mm. levitetty varsinaista pumptrack-, frisbeegolf- ja kuntoporashuumaa.

Pumptrack- ja pyöräilyratojen rakentamiseen keskittyvän Trail It Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Juhana Koivisto on paitsi kehittänyt monipuolisesti yritystoimintaa EU:n maaseuturahoituksella, ollut myös mukana lukuisissa liikuntapaikkarakentamisen hankkeissa. Koiviston kokemusten mukaan päätöksenteko on yleensä seura- ja yhdistyspiireissä ketterää ja yhteistyö sujuvaa. Koivisto toivoi, että ratojen suunnittelussa ei tingittäisi eikä säästöjä tehtäisi väärissä paikoissa, sillä kehno lopputulos ei hyödytä ketään vaan rata jää vähälle käytölle. Hyvin suunniteltu ja ammattitaidolla rakennettu rata ei lopu kesken sen kunnon tai reittivaihtoehtojen kohdalla. Suunnitteluvaiheeseen kannattaa ottaa mukaan loppukäyttäjiä ja alan harrastajia, vinkkasi Koivisto.

Pumptrack-radat ovat saaneet valtavan hyvää palautetta etenkin nuorilta ja heidän vanhemmiltaan. Radat ovat elävöittäneet katukuvaa ja koonneet ympärilleen nuoret viettämään aikaa yhdessä – osa harrastaa tosissaan, osa liikkuu ”vahingossa”. Radoilla pyörivät sulassa sovussa niin skuuttaajat, skeittaajat kuin pyöräilijätkin.

– Usein ensimmäinen kosketus rataan ja vauhdin hurmaan saadaan jo päiväkoti-iässä, kun sen kaarteille lähdetään juoksemaan, eivätkä vanhemmatkaan usein kovin kauaa jaksa pelkästään radan vierellä odotella vaan lähtevät kokeilemaan omalla tyylillään, Koivisto naurahti.

Ohjattua liikuntaa ja välineitä tarjoavat hankkeet tarjoavat kaivattuja elämyksiä ja luovat roolimalleja

Esa Kurki suunnistusseura Rasti-Jussit ry:stä nosti keskustelussa esiin väestön kunnon ja toimintakyvyn heikkenemisen ja huolen siitä, että vanhempien heikentynyt kunto ja kyky näyttää liikkumisen esimerkkiä vaikuttaa alentavasti lasten hakeutumiseen liikunta- ja urheiluharrastusten pariin.

-Lapsilla on luontainen into liikkumiseen, mutta nyt tarvitaan vanhempien tueksi lisää uusia roolimalleja ja mahdollisuuksia liikkumiseen erilaisten lähiliikuntapaikkojen muodossa, Kurki painotti.

Urheilu- ja liikuntaseurojen merkitys lasten ja nuorten liikuttajina siis kasvaa entisestään. Kurki toteaa ilahtuneena, että useissa seuroissa on liikuntapaikkarakentamisen lisäksi löydetty muutkin hanketoiminnan mahdollisuudet, esimerkiksi hänen kotiseurallaan Rasti-Jusseilla on parhaillaan käynnissä Luonnosta liikettä -hanke, joka liikuttaa monipuolisesti 7-19-vuotiaita lapsia perheineen ja tarjoaa heille erilaisia luontoliikuntakokemuksia.

Oulujärvi Leader -ryhmän nuorisotyöntekijä Tiina Kyllönen kumosi ajatuksen siitä, ettei maaseudun nuorilla olisi mahdollisuuksia liikkua.

-Mahdollisuuksia on, mutta lajitarjonta on usein aika suppea. Kalastus ja metsästys ovat mainioita liikunnallisia harrastuksia, mutta niiden rinnalle kaivataan lisää nuorten saavutettavissa olevia vaihtoehtoja, Kyllönen summasi.

Hän korosti useaan otteeseen myös sitä, miten tärkeää olisi muistaa kysyä nuorilta, mitä he haluavat. Liikuntapaikkoja saatetaan esimerkiksi rakentaa paikkoihin, jonne nuoret eivät itse pääse. On lopulta pieni vaiva kysyä mielipiteitä ja ajatuksia laajemminkin.

Kuinka paljon EU:n maaseuturahoitusta voi saada liikunnallisiin hankkeisiin?

Keskustelussa puhuttiin myös rahasta ja hanketyön välillisistä hyödyistä. Juhana Koivisto kertoi, että pumptrack-ratahankkeet lähtevät noin 60 000 eurosta ylöspäin. Koivisto suhteuttaa summia siihen, paljonko yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle. Syrjäytymisen hintalapuksi on laskettu noin 1,2 miljoona euroa. Selkäinaho nosti esiin, että hanketyö lisää myös yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, minkä tuomat hyödyt ovat usein vaikeasti mitattavissa rahassa.

EU:n maaseuturahoituksella voi toteuttaa hyvin eri kokoisia hankkeita. Selkäinaho valotti, että paikallisten Leader-ryhmien kautta haettavien hankkeiden maksimimäärä on 180 000 euroa. Pieniin täsmätarpeisiin, kuten liikuntavälineiden hankkimiseen, on tarjolla 1000-8000 euron pienhankeraha. Lisäksi Nuoriso Leader -toiminta mahdollistaa sen, että Leader-ryhmän kautta hakea vaikkapa kunnan mahdollistaman muutaman sadan euron rahoitusta tekemiseen. Pienikin panostus saattaa liikuttaa lopulta isoakin väkimäärää. Isompiin hankkeisiin voi EU:n maaseuturahoitusta hakea ELY-keskusten kautta.

Mahdollisuudet lajikokeiluihin tarjoavat alustan urheilukipinän syttymiselle

Keskustelun päätteeksi Susanna Ylinen haastoi panelisteja pohtimaan, millä tavalla takaamme, että jokaisella lapsella on mielekkäät mahdollisuudet luoda halutessaan monipuolinen liikuntapohja kilpaurheilulle. Vastauksissa korostui erityisesti se, että lapsille ja nuorille tulisi tarjota monipuolisesti mahdollisuuksia erilaisiin lajikokeiluihin. Näistä elämyksistä saattaa hauskuuden ja omaehtoisuuden kautta syttyä huippu-urheiluun vaadittava kipinä. Myös ennakkoluuloton ja tasa-arvoinen koululiikunta on tärkeässä roolissa unohtamatta kolmannen sektorin yhä kasvavaa roolia lasten innostamisessa liikunnan ja urheilun pariin.

Mikäli sait liikuttavan hankeidean, kerro se seura- tai yhdistysväelle ja laittakaa homma liikkeelle! Paikalliset Leader-ryhmät auttavat aina alkuun. Rahoitusta voi hakea joko paikallisesta Leader-ryhmästä tai ELY-keskuksesta. Yhteystiedot löydät Maaseutu.fi:stä

Poimintoja keskustelussa mainituista liikunnallisista hankkeista:

  • Luonnosta liikettä: Kaksivuotinen luontoliikuntahanke. Ensimmäisenä vuonna ideoidaan ja pilotoidaan uusia ja parhaita luontoliikunnan muotoja. Toisena vuonna toimintaan ajetaan sisään sekä vakiinnutetaan parhaat ja kiinnostavimmat luontoliikunnan muodot.
  • Pumptrack-radan rakentaminen Ote hankekuvauksesta: Hankkeella rakennetaan Nivalan keskustan liikunta-alueelle Pumptrack-rata. Pumptrack rata tulee sijoittumaan keskeiselle paikalle Nivalan muiden liikuntapaikkojen kanssa. Radan yhteyteen on jatkossa tulossa muitakin pyöräilyyn liittyviä harrastusmahdollisuuksia. Rata tulee olemaan yksi liikuntamahdollisuus myös koulujen käyttöön. Muiden pumptrack-ratojen kokemuksesta tiedämme, että alue tulee olemaan nuorison ahkerassa liikuntakäytössä. Tällä saamme ohjattua nuoria liikunnan pariin.
  • Etelä-Karjalan alueen jalkapalloseurayhteistyö – Maaseutuverkosto Ote hankekuvauksesta: Jalkapallotoiminnan vahvistamiseen tarvitaan jalkapallossa koko maakunnan kattavaa yhteistyötä. Muuten varsinkin pienimmissä taajamissa jalkapallon harrastaminen on entistäkin haastavampaa. Yhteistyötä parannetaan luomalla sille toimintamalli, parantamalla valmentajien koulutustasoa ja heidän tukeaan arjen valmennustyössä sekä järjestämällä osallistujille ilmaiset jalkapallokerhot ja perhefutikset joka taajamaan. Näillä toimin pyritään saamaan lisää pelaajia ja seura-aktiiveja.
  • Liikettä landelle Ote hankekuvauksesta: Tavoitteena on saada lisää liikettä ja toimintaa kaupunkialueen ulkopuolella sijaitseviin kouluihin ja koulujen ympäristöön. Kaupunkialueen ulkopuolella asuvien lapsien ja nuorien harrastus- ja liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset ja heille on tärkeää myös tarjota paikkoja harrastaa. Hankkeeseen on valittu seitsemän koulua/ koulun lähiympäristöä ja 12 seuraa. Lähiseurat ja Kymli järjestävät jokaisella koululla ison liikuntatapahtuman, jonka jälkeen seurat järjestävät koululla kerhotoimintaa noin 1-2 kuukauden ajan. Seuroja kannustetaan jatkossa järjestämään kerhoja tai muuta toimintaa koulussa/ lähiympäristössä.
  • Uuraisten senioripuisto  Ote hankekuvauksesta: Hankkeella kehitetään ikäihmisten liikuntamahdollisuuksia tasaisten polkujen/kävelyteiden, kuntoiluvälineiden tarjoamilla mahdollisuuksilla. Lisäksi yksi tavoite on alueen maisemointi lammikkoalueella, istutuksilla, ym. Tavoite on myös tehdä puistosta eri sukupolvet yhdistävä liikunta-alue valitsemalla laiteet niin, että ne soveltuvat kaikenikäisille.
  • Raivaa itsesi kuntoon Hankkeen tarkoituksena on tuoda esille erilaisten mittausten sekä kyselyn kautta hyötyliikunnan näkökulmasta metsätöistä saavutettavaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia ikään ja sukupuoleen katsomatta. Metsän ja metsänhoidollisten töiden mahdollisuuksia terveyden- ja hyvinvoinnin lähteenä ei ole täysin osattu hyödyntää. Hankkeessa suoritetaan fyysisiä mittauksia testihenkilöiden tehdessä metsänhoitoon liittyviä töitä, jotta pystymme tuloksilla osoittamaan verrattavuuksia muihin lajeihin sekä samalla osoittamaan kunnon kohoamista. Henkistä hyvinvointia havainnoidaan suorittamalla testihenkilöille kysely.
  • Terveyttä ja hyvinvointia pyöräilyreiteistä Ote hankekuvauksesta: Hankkeessa luodaan luontoliikuntaan aktivoivia pyöräreittejä sekä ympyräreitti pääkaupunkiseudulta pohjoiseen, joka yhdistyy Mäntsälän ja Pornaisten alueen aiemman reitin kanssa Hankkeen avulla lisätään paitsi liikuntaa ja matkailua, myös kyläyhteisöiden elinvoimaa. Reitin varrelta tuodaan esiin paikalliskulttuureita ja nostetaan  luontoympäristöjen mahdollistamia mindfullness -paikkoja. Hankkeen avulla syntyy noin 240 km pitkä valtakunnallinen pyörämatkailureitti