Blogi
30.10.2023

Lokakuun maaseutukasvo Varsinais-Suomessa: ELY-keskuksen kehittämispäällikkö Johanna Mattila

Varsinais-Suomen maaseutuverkosto esittelee kerran kuussa yhden jäsenensä yhteisessä maaseutu-uutiskirjeessään ja maaseutuverkoston blogissa.

Innostavaa lokakuuta kaikille!

Olen Johanna Mattila ja aloitin helmikuun alussa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutupalvelut-yksikön kehittämispäällikkönä. Maaseutupalvelut-yksikössä saan työskennellä reilun 20 asiantuntijan kanssa, joiden tehtävänä on Varsinais-Suomen maaseuturahoituksen myöntö- ja maksatustehtävät liittyen maatilojen investointeihin sekä yritys- ja hanketukiin.

Oma työtehtäväni on nimikkeen mukaisesti erittäin monipuolinen. Saan olla monessa mukana tuomassa nimenomaan Varsinais-Suomen maaseudun näkökulmaa yhteisiin sidosryhmäkeskusteluihin ja aluekehittämisen työryhmien työskentelyyn. Tällä hetkellä erityisesti ilmasto- ja ympäristökysymykset sekä huoltovarmuuden edistäminen ovat keskiössä.

Ensisijaisesti tehtävääni kuuluu Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman toimeenpano sekä maaseudun kehittämisen sidosryhmäyhteistyön koordinointi. Työtehtävieni teemat liittyvät tiiviisti ruokaketjun, maaseutu- ja saaristomatkailun, maaseudun yrittäjyyden sekä maaseudun asuinympäristön kehittämiseen. Erittäin palkitsevaa on erilaisten hanketoimijoiden tapaaminen ja hankeideoiden sparraus peilaten toimenpiteitä alueellisen suunnitelmamme tavoitteisiin. Työssäni haluan panostaa avoimeen tiedon vaihtoon ja siihen, että kehittämistyössä keskustelut eri tahojen kanssa käydään saman pöydän ääressä.

Toimintaympäristön epävakaus ja jatkuva muutos haastavat maaseudun yrityksiä ja muita toimijoita toimialasta riippumatta. Nyt pitäisi löytää keinoja varautumiseen ja muutosvalmiuden kehittämiseen. Suurien muutosten vuoksi juuri nyt on tärkeää pitää yllä myös positiivista kehittämisvirettä ja tarjota elinkeinoelämälle innostavia syötteitä. Näen, että tässä hetkessä tarvitsemme asioiden eteenpäin viemiseen yhteistyötä ja yhteistä tulevaisuuden näkymää laajalla rintamalla.

Olen myös hanketukitiimin vetäjä. Tiimiini kuuluu hanketukien käsittelijöitä, jotka ovat erikoistuneet hanketoimijoiden neuvontaan nimenomaan hankkeiden hakuvaiheessa. Tiimin vetämisen lisäksi käsittelen itse ja ratkaisen toisten käsittelijöiden hanke-esityksiä. Uusi ohjelmakausi ja uudet hanketyypit ovat tuoneet paljon uusia asioita, jotka ovat vaatineet yhteisten toimintatapojen hiomista ja tiimin prosessien kehittämistä. Töitä on paiskittu reilusti, jotta olemme tässä vaiheessa ohjelmakautta näin hyvässä vaiheessa. Onneksi olen saanut tehdä uuden opettelua yhdessä tiimini huipputyyppien kanssa. Onnea on kannustavat työkaverit ja yhteinen positiivinen kehittämisen ilmapiiri!

Hanketukien 1. valintajakso on tätä juttua kirjoittaessani takana. Olen erityisen iloinen siitä, että alueiden välinen yhteistyö korostuu hankkeissa. Alueiden välisillä hankkeilla tarkoitetaan kahden tai useamman ELY-keskusalueen välisiä hankkeita. Teemme erittäin hyvää ja tiivistä yhteistyötä muiden ELY-keskusten kanssa ja on hienoa nähdä, että yhteistyö kantaa hedelmää aina ruohonjuuritasolle saakka.

Olen varmastikin monille maaseudun kehittämisen parissa työskenteleville sidosryhmille tuttu kasvo, sillä ehdin tehdä 16-vuotisen uran Turun yliopistolla ruokaketjun ja maaseudun kehittämisen parissa. Lisäksi työskentelin Ruokavirastossa elintarviketurvallisuuteen liittyvissä tehtävissä. Taustaltani olen FM, pääaineenani elintarvikekehitys.

Asun perheeni kanssa Piikkiössä. Perheeseeni kuuluu aviomies ja kaksi kouluikäistä lasta. Vapaa-ajallani liikun mielelläni luonnossa, puuhastelen kotipihan kukka- ja kasvimaiden parissa sekä vietän aikaa ystävieni kanssa. Puutarhaharrastukseni nojautuu pohjattomaan mielenkiintoon kokeilla uusia lajeja ja viljelytapoja ei niinkään takuuvarmaan satoon.

 

Johanna Mattila

Kehittämispäällikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus

johanna.mattila@ely-keskus.fi

Johanna Mattila ELY-keskuksen aulassa.

Liittyvät aiheet

Avainsanat