Varsinais-Suomen maaseutuverkosto esittelee kerran kuussa yhden jäsenensä. Maaliskuussa vuoron saa Salon maaseutupalveluiden maaseutuasiantuntija Jenni Sipponen.
Moikka!
Olen Jenni Sipponen ja työskentelen Salon maaseutupalveluissa maaseutuasiantuntijana. Lähtöisin olen Salon Halikosta, mutta osan lapsuudesta ja nuoruuden vietin Paimiossa. Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan Hyvinkäälle agrologiksi. Työhistoriani on varsin vaihteleva. Heti agrologiksi valmistuttuani aloitin Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa tarkastajana. Siellä viihdyin lähes kymmenen vuotta. Samalla tein viikonloppuhommia Tuorlan koulutilalla karjanhoitajana. Olin tehnyt Tuorlassa maatilaharjoittelun ja sinne oli luontevaa palata aika ajoin auttelemaan sikojen ja lypsykarjan hoidossa.
ELY-keskuksesta jäin perhevapaalle ja siinä samalla opiskelin itseni Turun AMK:ssa bioanalyytikoksi. Työskentelin labrahommissa Tyksissä viitisen vuotta. Sain vakituisen työn ja arki rullasi pienten poikien ehdoilla. Aika ajoin katselin maataloushallinnon avoimia työtehtäviä, sillä maatalousala oli edelleen lähellä sydäntä. Lisäksi ELY-keskuksen ajoilta ihmiset olivat tuttuja ja verkostot kunnossa. Salon maaseutupalveluihin siirryin vuonna 2021, aluksi äitiyslomasijaiseksi ja sitten virkaan ja samalla tiellä olen edelleen.
EU:n uusi rahoituskausi toi tullessaan uusia tukiehtoja ja velvoitteita maatalousyrittäjille. Tuet haetaan sähköisesti ja monet tukiehdot tarkastetaan satelliittien tai rekisterien kautta. Tuenhakijalta vaaditaan aktiivista otetta sekä rekisterien ylläpidossa, että selvityspyyntöihin vastaamisessa. Tiedot rekisterissä ja tukihakemuksilla on oltava virheettömiä ja ajan tasalla ja selvityspyyntöihin on vastattava ripeästi. Järjestelmä on melko armoton. Jos tiedoissa on puutteita tai virheitä, saattaa niistä seurata suuria ja ihan turhia tuenmenetyksiä. On siis lähes yhtä tärkeää auttaa vasikka emon nisälle ensimmäiselle ternimaitohörpylle ja tehdä syntymäilmoitus rekisteriin. Satelliitti ei aina ymmärrä pelloilla tehtyjä viljelytoimia, vaan ne pitää vielä todentaa kuvalla hallinnolle. Jos kuvavastaus jää tekemättä, hylätään peltotuet lohkolta. Välttyäkseen seuraamuksilta tukihakemukset on syytä täyttää huolella ja palauttaa hyvissä ajoin ja selvityspyyntöihin pitää ehdottomasti vastata. Onneksi peltotukihakuun tuli muutosaika, jolloin virheitä voi vielä jälkikäteen korjata.
Työni Salon maaseutupalveluissa on monipuolista. Työtehtävät vaihtuvat vuodenkierron mukaan. Maaseutuasiantuntijan tehtäviin kuuluu maaseutuyrittäjien palvelu maataloushallintoon ja tukijärjestelmiin liittyvissä kysymyksissä, sekä huolehtia EU- ja kansallisten tukien sekä muita maaseutuelinkeinoja koskevien hallintotehtävien toteuttamisesta Salon kaupungin alueella. Palvelemme viljelijäasiakkaita maataloustukiin, hirvi- ja petoeläinvahinkoihin, hukkakauraan ja eläintenpitäjärekisteriin liittyvissä asioissa.
Maatalouden merkitys Salon kaupungin alueella on tärkeä. Salo on merkittävä viljan- ja puutarhakasvien tuottaja. Myös kotieläintuotannon ja maatalouden tulotukien osalta olemme suurimpien kuntien joukossa. Salon maaseutupalveluissa työskentelee kaikkiaan neljä henkilöä. Tiimihenki on hyvä ja työtä tehdään yhdessä. Meille on tärkeää auttaa viljelijäasiakkaita ja ajatella asiakkaan etua säädösten puitteissa. Apua ja tukea on aina saatavilla, joko Halikon toimistolla tai puhelimen päässä. On tärkeää selvittää ongelmat ajoissa, sillä virheitä on jälkikäteen vaikeampi korjata. Eli ennakointi ennen kaikkea. Parasta työssäni ovat kiitokset viljelijäasiakkailta, kun ongelmat saadaan ratkaistua ja tietenkin loistavat työkaverit.
Perheeseeni kuuluu kaksi aktiivista jääkiekkopoikaa ja vapaa-aika kuluukin pääasiassa poikien harrastusten parissa kuskaten ja kannustaen. Osallistun usein toimihenkilötehtäviin sarjaotteluissa ja peleissä, jossa spesiaalihommana on tilastointi, eli pelitapahtumien syöttäminen sähköiseen tulospalveluun. Lisäksi pieni koiraneitimme vaatii paljon huomiota. Yhteistä aikaa vietämme lenkkeillen jäähallien ympäristössä ja kotimaastossa tai ihan vaan chillaillen sohvalla. Kesäisin mökkeilemme Turun saaristossa.
Jenni Sipponen, maaseutuasiantuntija
Salon maaseutupalvelut
Jenni Sipponen
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili