Blogi
29.11.2024

Maaseutuverkoston vuoden 2025 toimintasuunnitelma kommentoitavana

Taas on vuosi vierähtänyt myös kansallisen maaseutuverkoston toiminnassa, ja vuosi 2025 on käsillä tuossa tuokiossa. Nyt on aika siirtyä miettimään myös jo tulevan vuoden toimintaa.

Kuluva vuosi on jälleen kerran osoittanut maaseudun kehittämisen verkostomme mahtivoimaa Euroopan areenoilla. Euroopan laajuisessa EU:n komission järjestämässä Agriculture ja Rural Inspiration Awards -kilpailussa suomalaiset kandidaatit valloittivat jälleen kerran kolme finalistipaikkaa. Tähän ei tänä vuonna pystynyt Suomen lisäksi kuin Portugal, joten Suomen vahva menestysputki kilpailussa jatkuu. Voittajat julkaistaan 4.12.2024 Brysselissä järjestettävässä palkintogaalassa, joten jäädään mielenkiinnolla odottamaan kilpailun tuloksia.

Maaseutuverkoston ohjausryhmä nosti kokouksessaan vuoden 2025 toimintasuunnitelman painopiste-ehdotuksiksi muun muassa maaseudun kehittäjien osaamisen tukemisen, ympäristö ja ilmasto -teeman, tulevan CAP kauden 2028 valmistelun aloittamisen sekä kriittisen infrastruktuurin edistämisen.

Mitä sinä kansallisen maaseutuverkoston osallisena haluaisit korostaa maaseutuverkoston toiminnassa vuonna 2025? Nyt on mahdollisuus vaikuttaa kommentoimalla toimintasuunnitelmaa.

Tutustu maaseutuverkoston toimintasuunnitelman 2025 luonnokseen liitteineen ja kerro ajatuksesi tämän blogin kommenttipalstalla.

Maaseutuverkoston ohjausryhmä käsittelee toimintasuunnitelmaa kokouksessaan 18.12.2024.

Hyvää tulevaa itsenäisyyspäivää toivottaen

Teemu Hauhia
Maaseutuverkostoyksikön johtaja
teemu.hauhia@maaseutu.fi
​p. 040 545 4016

Kommentit

4

  • Hyvä, monipuolinen toimintasuunnitelma!

    Turvallisuus- ja huoltovarmuus -teemassa olisi hyvä huomioida kriittisen infran lisäksi laajempi näkökulma kokonaisturvallisuuteen: Myös osallisuus ja yhteisöllisyys ja paikallisyhteisöjen rooli yhteiskunnan resilienssin lisääjänä on tärkeä. Tähän liittyen v. 2025 valmistuu myös VN TEAS -hanke. Myös erilaiset kyläturvallisuus-hankkeet ja esim. Maaseuturahastosta rahoitettu valtakunnallinen Kylävara-hanke liittyy vähän. Myös Leader-toimintatapa osaltaan vahvistaa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä ja sitä kautta myös turvallisuutta. Myös kulttuuri-teema linkittyy turvallisuuteen.

    Vuonna 2025 on kunta- ja aluevaalit. Maaseudun näkökulmaa ja maaseuturahaston mahdollisuuksia on tärkeä tuoda esille uusille päättäjille. Paikallistasolla erityisesti Leader-toimintatavan lisäarvon esiin tuominen on tärkeää – kunnat rahoittavat Leader-toiminnasta 20%. Voisiko toimintasuunnitelmaan lisätä jollain lailla tietopaketin Leader-toiminnasta kuntapäättäjille. Sitä voisi tuoda esiin myös Kuntamarkkinoilla. Hyvinvointialueille tärkeä työväline on maaseutuvaikutusten arviointi ja Maaseutupolitiikan neuvosto verkostoineen on edistänyt sen käyttöä. Asia on hyvä tunnistaa myös Maaseutuverkoston toiminnassa.

    • Kiitos hyvistä kommenteista Laura, otamme ne käsittelyyn!

  • EU:n pitkän aikavälin maaseutuvisio The long-term vision for the EU’s rural areas ja sen päälle rakennettava maatalousvisio: the Vision for agriculture and food antavat hyviä teemoja, joita mm. kriittinen infra ja ylipäätään toimiva infra on.
    Nämä visiot on hyvä ottaa mukaan maaseutuverkoston toimintasuunnitelmaan.

    Myös kansalliset selonteot ja strategiat ovat isossa roolissa. Maaseutupoliittisen selonteon aineisto on täynnä teemoja, joihin tulisi tarttua, ja sielläkin isoon rooliin nousee infra, mutta myös nuoret yrittäjät, osaaminen jne. Selonteko valmistuu
    Kuten myös Suomalaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia ja elintarvikevientiä lisäävä ruoka-alan kasvuohjelma, jota myös parhaillaan valmistellaan.
    Paljon on toimia käynnissä ja on hyvä pysyä samoilla kärryillä.

  • Kiitos mahdollisuudesta kommentoida. Selkeä ja monipuolinen toimintasuunnitelma. Muutamia pieniä huomioita:

    Uusien kuntapäättäjien pakettiin kannattaa kytkeä muutakin infoa maaseuturahoituksen monipuolisista mahdollisuuksista. Kuntapäättäjät ovat yleensä aktiivisia toimijoita monella sektorilla, ja tätä kautta voisi levittää myös tietoa mm. yleishyödyllisistä ympäristö- ja ilmastoinvestoinneista (vaikkei olekaan kuntahakijoille rahoituksellisesti kovin houkutteleva).

    Hyvä, että ympäristö- ja ilmastoteema on nostettu keskeiseksi. Yleishyödyllisissä ympäristö- ja ilmastoinvestoinneissa hakijaryhmä ei ole perinteinen hakijakunta, joten hakemisen mahdollisuuksista, hakemisesta ym. kaipaavat toimijat lisätietoa ja osaamista.

    Näin joulun aikaan saa toivoa. Voisiko verkostoyksikkö organisoida lisää ajantasaista tiedotusta ja tilaisuuksia valtakunnallisten hankkeiden toiminnoista.

    Hankekorttien käytön tukemista ja aktivointia (esim. parhaat alueelliset hankekortit -kilpailu) kannattaa jatkaa hyvien käytänteiden sekä tietojen leviämisen helpottamiseksi.

    Kauden 2014-2022 loppuminen; onko tarvetta nostaa yhteisiä/alueellisia tuloksia ja vaikutuksia enemmän esim. viestinnällisesti esille.