Verkostoalustalla tehty analyysi paljasti: Maaseudulla ja maatalouden kehittämisessä investoidaan tki-resurssia ympäristö- ja ilmastotyöhön. Yllättävää kyllä, yritystalouden aiheet ovat huomattavasti pienemmässä roolissa, vain kolmasosan siitä, mitä ympäristö- ja ilmastotyön parissa tapahtumia toteutetaan.
Tasan kolme vuotta sitten näki päivänvalon maaseutuverkoston ja AgriHubin yhteinen verkostoalusta. Sitä on kehitetty kunnianhimoisesti vastaamaan suureen haasteeseen, maataloutta ja maaseutua koskevan tiedon nopeaan jakamiseen.
Verkostoalustalle on ladattu isoja odotuksia:
- yhdestä paikasta pääsy tiedon lähteille
- tutkimustieto helposti saataville
- alan ihmiset verkostoitumaan
- kokonaiskuvan tarjoaminen Suomen maatalouden ja maaseudun kehittämisestä.
Ensimmäisessä vaiheessa alustalle tuotiin jo useita palveluita, kuten profiilin luominen ja omien kiinnostuksen aiheiden valinta yksilöllisen käyttäjäkokemuksen tueksi. Sisältösivuille koottiin AgriHubin teemoja eli liikkeenjohto-osaamista, älymaataloutta ja maatalouden dataa käsittelevää materiaalia.
Alustalle luotiin yhteisesti käytettävissä oleva tapahtumakalenteri ja rekisteröityneille käyttäjille mahdollisuus tallentaa paitsi tapahtumailmoituksia, myös blogeja. Näin luotiin käyttäjien yhdessä tuottama ja ajassa elävä tietovaranto. Tämä tietovaranto on edelleen kasvanut hankerekisterin, tietopankin ja hakukuulutusten avulla. Myös tekoälyä on tuotu osaksi alustan toiminnallisuuksia.
Alustalle tapahtumia, blogeja, tietokortteja, hankkeita ja hakukuulutuksia tallentaneet käyttäjät ovat kohdanneet sisällön tallentamisen lomakkeissa taustatiedot, joita alusta kysyy. Nämä taustatiedot, metatiedot, auttavat paitsi kokoamaan temaattisesti saman aiheen sisältöjä yhteen, myös tuottavat varsin kiinnostavaa taustatietoa.
Joulukuussa 2024 AgriHubissa tarkasteltiin hieman pintaa syvemmin, mitä tapahtumailmoitusten taustatiedot paljastavat suomalaisen maatalouden ja maaseudun kehittämisestä. Aineisto, joka alkaa siis maaliskuusta 2022 aina marraskuun 2024 loppuun saakka, sisälsi noin 2000 riviä tapahtumatietoja.

Näistä ylivoimaisesti eniten oli kiinnitetty aihesanaan ”Maatalous”, joka oli 971 tapahtuman määritelmänä. Seuraavaksi suosituin aihe oli ”Ympäristö ja ilmasto” 392 merkinnällä ja ”Koulutus” 356 merkinnällä.
”Muu maaseudun yrittäjyys” oli 246 kertaa tapahtuman aihesanana. ”Kannattavuus” oli merkitty osaksi tapahtumia 230 kertaa, ”Innovaatiot” 178 kertaa, ”Neuvonta” 158 kertaa, ”Älymaatalous” 136 kertaa ja ”Yritysjohtaminen” 119 kertaa.
Mitä siis näemme tällä taustatieto-otannalla? Maaseudulla ja maatalouden kehittämisessä investoidaan tki-resurssia ympäristö- ja ilmastotyöhön. Yllättävää kyllä, yritystalouden aiheet ovat huomattavasti pienemmässä roolissa, vain kolmasosan siitä, mitä ympäristö- ja ilmastotyön parissa tapahtumia toteutetaan.
Kysymys kuuluu, mitä tällä tiedolla voimme tehdä?
AgriHubissa päivitetään tämän vuoden aikana liikkeenjohto-osaamisen tiekartta. Näiden taustatietojen avulla saamme paremman tilannekuvan käynnissä olevista kehitystoimista ja niistä aihealueista, joihin on syytä kiinnittää yhä enemmän huomiota. Yhtenä aiheena tulee varmastikin olemaan henkilöstöjohtaminen, joka käsittää sekä yrittäjien itsensä johtamisen että yrityksen verkostojen johtamisen.
Susanna Lahnamäki-Kivelä
AgriHubin koordinaattori
Luonnonvarakeskus
Susanna Lahnamäki-Kivelä
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili