Blogi
03.12.2024

Maatalousteknologian vientiä on edistettävä yhdessä

Maatalousteknologian startupeja ja isompia veturiyrityksiä on Suomessa kyllä tarjolla. Osaamista löytyy uusimmista teknologioista, mm. tekoälystä, anturitekniikasta ja data-avaruuden hyödyntämisestä. Se, mikä puuttuu, on näyttävä yhteisesiintyminen.

Ajassa olevat teknologiat ja työkalut ovat tärkeitä toimialan kilpailukyvylle ja kannattavuuskehitykselle.

Suomi on pieni markkina-alue, joten uusien innovaatioiden kaupallistaminen ja markkinoille tuonti on haasteellista; riittävän alhainen yksikköhinta vaatii volyymia. Kansainvälistyminen on tärkeää innovaatioiden kannattavassa kaupallistamisessa ja hyötykäyttöön saamisessa.

Suomalaisille on aina ollut tärkeää, että kotimaista teknologiaa on tarjolla – vaihtoehtona ulkomaiselle, tai juuri meidän olosuhteisiimme ja käyttötarpeisiimme sopivaa. Kotimainen teknologia on tärkeää myös huoltovarmuuden näkökulmasta.

Mitä pitäisi tehdä, että kotimaista meille sopivaa teknologiaa olisi jatkossa paremmin tarjolla? Viennin lisääminen on tässä avainasemassa, koska vain siten saadaan aikaan tarpeeksi suuret tuotantomäärät.

Vienti vaatii erityisiä ponnisteluja, jossa helposti törmätään resurssipulaan. Tuotteet pitää räätälöidä eri markkinoille, ja tunnettuuden lisääminen on tarpeen. Joka maassa arvostetaan omaa kotimaista tuotantoa, joten viennin aikaan saaminen edellyttää ylivoimaisia ominaisuuksia.

Viennin edistäminen on otettava uudestaan agendalle myös tutkimuslaitoksissa. Vuosituhannen alussa aloitettu ja sittemmin hiipunut tiivis yhteistyö viennin edistämiseksi maatalouskonevalmistajien kanssa on elvytettävä. Tällä kertaa mukaan pitää saada startupit, koska niillä on hallussa uusin teknologia.

Olisiko Suomen otettava mallia menestyneistä maista, esim. Tanskasta? Tanskan vientiliitto edistää maatalousteknologian vientiä vahvasti yritysten yhteisosaston keinoin, jossa esitellään uusia, valikoituja yritysten ratkaisuja. Mukana on näyttelytoiminnassa rutinoituneita yrityksiä, mutta myös pieniä innovatiivisia startup-yrityksiä tuotteineen ja palveluineen. Toimintatapojen oppiminen ja omaksuminen kokeneilta on osa kokonaisuutta.

Tanskan osasto AgriTechnica-messuilla Hannoverissa 2023.
Tanskan osasto AgriTechnica-messuilla Hannoverissa marraskuussa 2023. Kuva Olli-Pekka Ruponen.

Löytyykö Suomesta vastaavaa ’vientiliittoa’ koordinaattoreineen? Otetaan yhdessä koppia tilanteen parantamisesta. Maaseutuverkosto on AgriHubin avustamana tuotteistanut Innovaatiotori-konseptin yhteisesiintymiselle kotimaisilla konemessuilla. Meillä vientiä edistää Team Finland -verkosto palveluineen ja rahoitusvälineineen. Voisimmeko verkostojen yhteistyön avulla luoda Innovaatiotorista version kansainvälisille messuille? AgriHubi ja siinä mukana olevat toimijat ovat tässä työssä tärkeässä asemassa.

Kirjoittajat

Hannu Haapala, JAMK Biotalousinstituutti
Olli-Pekka Ruponen, Toivon Tila

Liittyvät aiheet