Demotapahtumat ovat tehokas ja vaikuttava tapa oppia ilmastotoimista maatiloilla konkreettiset esimerkkien ja kokemusten vaihtuessa. Demotilojen merkitys kasvaa ilmastonmuutoksen edetessä myös neuvojien osaamisen vahvistamiseksi.
Ilmastonmuutos haastaa maataloustuottajia lisäämällä epävarmuustekijöitä kasvuoloihin ja toisaalta pysymään ajan hermolla uusimmista viljelymenetelmistä, teknologioista ja kestävistä ratkaisuista, joista jollain on jo kokemusta. Tässä kehityksessä demotilat ovat avainasemassa tarjoamalla esimerkkejä ratkaisuista, jotka voivat parhaimmillaan parantaa tuottavuutta ja ympäristöystävällisyyttä maatiloilla.
Suomalaisia tiloja tuetaan ilmastotoimien käyttöönotossa ja demotiloina toimimisessa useassa eurooppalaisessa yhteistyöprojektissa, jotka kaikki työskentelevät EU:n ilmastoneutraaliustavoitteen eteen. ClimateFarmDemo on Euroopan laajuinen demotilaverkosto, jossa keskiössä on maatiloilla sovellettavat menetelmät ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Demotiloille on luotu noin viisivuotiset ilmastosuunnitelmat toimenpiteistä, joita viljelijät toteuttavat tiloillaan. Suomessa mukana olevilla 25:lla tilalla on käytössä jo useita ilmastotoimia kuten maan kasvukunnon parantaminen, vesitalouden hallinta ja älytekniikan hyödyntäminen.
Demotilojen kehitystyötä tuetaan sisarhankkeessa ClimateSmartAdvisors, joka tavoittelee maatalousneuvonnan ilmasto-osaamisen vahvistamista niin, että tilalliset pysyvät ajanhermolla uusista ilmastotoimista ja niiden mahdollisuuksista. Muuttuvissa olosuhteissa neuvojilta vaaditaan myös uudenlaista osaamista esimerkiksi yhteistyötaitojen ja viestinnän korostuessa epävarmuuden lisääntyessä. Neuvonnan ja muiden sidosryhmien vahvistaminen tiedonkulun parantamiseksi on kaikkien etu, ja mahdollistaa nopeasti muuttuvissa olosuhteissa pärjäämisen myös jatkossa. Euroopan laajuisella yhteistyöllä halutaan varmistaa ilmastotoimien parempi käyttöönotto kaikkialla Euroopassa ja toisaalta vertaisoppiminen maiden välillä.
Jo päättyneestä kansallisesta IlmastoSoturit hankkeesta saatuja oppeja on hyödynnetty nyt käynnissä olevissa hankkeissa. Hankkeen pilottitiloilla kokeiltiin erilaisia hiiliviljelytoimia ja mitattiin hiilensidontaa. Tavoitteena oli löytää ja pilotoida kustannustehokkaita ratkaisuja sekä selvittää hiiliviljelyn taloudellista hyötyä viljelijälle. Tärkeänä tavoitteena Ilmastosoturit -hankkeessa oli tuoda esille positiivisella tavalla faktoihin perustuvaa tietoa maatalouden mahdollisuuksista sitoa hiiltä maaperään ja kykyä toimia ratkaisijana ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siten kannustaa laajemminkin viljelijöitä toteuttamaan ilmastotoimia tilallaan. Demotapahtumat olivat myös tässä hankkeessa avainasemassa tiedonjakamiseksi.
Suomalaisten tilojen demotapahtumat ovat kaikille avoimia ja niitä voi seurata ProAgria tapahtumissa ja ClimateFarmDemo-hankkeen nettisivuilla. Kuluvan vuoden 2025 aikana demotapahtumia järjestetään ainakin kymmenellä eri tilalla.
Lue lisää:
25 suomalaista demotilaa osana Euroopan laajuista verkostoa
Ilmastonmuutokseen varautuminen ja päästöjen hillintä webinaarisarja (englanniksi)
Tietoa ilmastoneuvojien osaamisen kehittämisestä
Maatalous kohtaa toimialoista välittömimmin ilmastonmuutoksesta koituvat edut ja haitat.
Miten parantaa tilan taloutta ilmastotoimilla
Maria Suomela, Henna Latvala
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili