Blogi
21.03.2025

Mistä kalaa ruokastrategiaan?

Ruokastrategian valmistelu alkaa julkisesti tänä keväänä suurilla alueellisilla työpajoilla. Näyttää siltä että koko kalataloussektori on vaarassa lipsahtaa käsittelyn ulkopuolelle, kun huomio keskittyy maatalouspolitiikkaan ja sen epäkohtiin.

Maa- ja metsätalousministeriön johdolla nyt maaliskuussa aloitettiin kansallisen ruokastrategian valmistelu alueellisilla työpajoilla. Työpajojen sisällöistä ei ole kovasti tihkunut tietoja, vaikka nämä pajat ovat koonneet noin 100 ihmistä (ainakin Porissa) eli mistään pienen piirin pajattamisesta ei ole kyse.

Porin tilaisuuden ohjelma oli kasattu kovasti ruokamarkkinoiden ja maatalouspolitiikan ympärille. Avainsana oli CAP, ja siitä myös esitelmöitiin. Pienryhmätyöskentelyssä ideoitiin tulevaisuuden ruokaa ja ruokalautasta. Kovin tutun näköisiä olivat tuloksetkin.

Valitettavan tuttua kuulosti myös sävy olevan ainakin noin vuosikymmenen kala-alan perspektiivista ruokakeskustelua seuranneelle; teemakuvassa kala on kuvituksessa mukana, mutta keskustelussa täysin unohtuneena. Puheenvuoroissa varoitetaan lokeroitumisesta, mutta herkästi kuitenkin eri tukivälineen ja kirjainyhdistelmän (CAP vs. CFP) alle kätkeytyvä kala-alan tuotanto jää ruokasektorilta täysin piiloon.

Positiivista on kuitenkin paljon. Muistutettuna kala kyllä tunnistetaan helposti lautaselle kuuluvaksi, alkutuotannon ja ruokaympyrän osaksi ja ravitsemussuositusten arvostetuksi jäseneksi.
Ongelma tuntuukin olevan että ne muistuttajat puuttuvat. Porin alueellisessa työpajassa oli osallistettavana Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan sekä Pirkanmaan alueelta väkeä, ja näistä kalatalousaloja edusti kaksi (2) ihmistä, kirjoittaja mukaan lukien. Tämä on todella vähän.

Muistutettavaa siis riittää, tällaisista työpajoista ei olisi hyvä olla pois. Kalatalouden edunvalvontakenttä on todella ohut. Toimijoita on harvassa, joten yrittäjät ja ammatinharjoittajat, virkamiehet ja kaikenmaailman aktivaattorit joutuvat usein etulinjaan, ei edunvalvojina vaan alan muistuttajina ja faktojen kertaajina.

Olen itse etuoikeutetussa asemassa, koska verkostooni kuuluu huolehtivia ja ajattelevia ihmisiä valtakunnan tasolla sekä erityisesti maakuntaliiton riveissä. Tällaiset tilaisuudet eivät siis usein lipsahda tutkan alta. Valitettavasti en vain aina huomaa onko kutsu tullut minulle vai isommallakin jakelulla kala-alalle. Sen kyllä huomaan, että kevään ensimmäisille avovesipäiville sattuvat tilaisuudet ovat usein toimialan alkutuottajille lähes mahdottomia.

Ruokastrategian työpajat kannattaa ottaa seurantaan mikäli suinkin mahdollista. Lisätietoja
https://mmm.fi/-/ruokastrategia-aluetyopajat
https://mmm.fi/-/tule-mukaan-vaikuttamaan-tulevaisuuden-ruokastrategiaan-
https://mmm.fi/-/ruokastrategian-tyopajoissa-keskustellaan-yhteisesta-maatalouspolitiikasta

Liittyvät aiheet