Blogi
19.11.2024

Mitä puhtaat vesistöt tarkoittavat sinulle?

Metsäkeskuksen Katse vesiin metsänkäsittelyssä Pohjois-Pohjamaalla-hankkeessa on reilun kahden vuoden ajan välitetty tietoa ratkaisuista, joilla metsätalouden haitallisia vesistövaikutuksia voidaan vähentää. Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueella toteutettavassa hankkeessa on järjestetty alueen metsänomistajille ja metsäalan ammattilaisille webinaareja, tupailtoja ja maastoretkiä.

Otsikon kysymystä harvemmin tulee pohdittua. Suomessa asuville on itsestään selvää, että hanasta tulee juomakelpoista vettä ja lähiuimarannan vesi on poikkeuksetta uimakelpoista. Näin on nyt ja toivottavasti myös tulevaisuudessa. Itse pysähdyin viimeksi eilen miettimään meidän puhtaita jokivesiämme, ennen kuin laskeuduin jääkylmään jokiveteen unohtaen minuutiksi kaikki ajatukset ja keskittyen kylmän veden tunteeseen ja rauhassa hengittämiseen. Minulle puhtaat vedet ovat juomaveden lisäksi ennen kaikkea rauhoittumisen lähde. Pulahtamisen jälkeen oli levollista avata kone ja keskittyä työhön, joka vahvasti liittyy aiheeseen.

Metsätalouden vesistövaikutukset pilotteja valuma-alueilla 

Katse vesiin -hankkeessa on valittu erityyppisistä vesistöistä viisi pilottivaluma-aluetta eri puolilta Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa. Metsätalous on monella alueella keskeinen maankäytön muoto. Metsätalouden tarpeet huomioiva ojitus on aiheuttanut ravinne- ja kiintoainekuormitusta jokaisella pilotti alueella. Tämä on aiheuttanut vesistöjen rehevöitymistä ja veden tummumista. Lisäksi valuma-alue kohtaisiksi haasteiksi tunnistettiin muun muassa happamilla sulfaattimailla vesistöjen happamoituminen ja rautaongelma sekä ojituksien ja uomien oikomisen aiheuttamat vesitalouden muutokset. Ne näkyvät tulva-aikoina suurempina tulvina ja kuivempaan aikaan veden vähyytenä uomissa. 

Pilottikohteilla esiteltiin monipuolisesti erilaisia ratkaisuja 

Jokaisella pilotti alueella järjestettiin tupailta alueen metsänomistajille ja metsäalan ammattilaisille. Asiantuntijaalustuksien jälkeen tilaisuuksissa pohdittiin metsätalouden vaikutuksia alueen vesistöihin. Tämän pohjalta me hankkeen työntekijät suunnittelimme maastoretket kullekin valuma-alueelle.

Maastoretkillä tutustuttiin valuma-alueiden metsätalouden vesistövaikutuksien lisäksi vesiensuojelurakenteisiin. Retkillä tutustuttiin muun muassa Jäälinjärven alueen laaja-alaisiin tehostettuihin vesiensuojelurakenteisiin, joilla pyritään vähentämään raudan aiheuttamia haittoja Jäälinjärvessä. Retkillä kuulimme myös tutkimustuloksia niiden toimivuudesta.  

Ängeslevänjoen valuma-alueella tutustuimme suunnitteilla olevaan luonnonhoitohankkeeseen. Luonnonhoitohankkeen tarkoituksena on kunnostaa hanke aluetta ja ohjata vesiä aikoinaan kuivatettuun järveen. Tämä tulee tasaamaan virtaamien ääriolosuhteita ja puhdistamaan valuma-alueelta tulevia vesiä. Kouvanjoen maastoretkeillyllä kuulimme vesiensuojelutoimista, joilla on pyritty parantamaan raakun elinolosuhteita. 

Vesistöhaittojen ennaltaehkäisy on tärkeintä 

Lopputuloksena jokaisella pilottivaluma-alueella kuitenkin oli, että vesistöhaittojen ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto, kuin tehostetut vesiensuojelurakenteet. Ennakoivia toimia ovat esimerkiksi ojien kunnostustarpeen määritys: kunnostetaan ojia vain siellä missä siitä on hyötyä ja vain sen verran mikä on tarpeen. Pyritään myös pitämään alueet puustoisina, ja hyödynnetään puuston haihduttavaa vaikutusta pitämään vedenpinnan tasoa riittävän alhaalla. Lisäksi on hyvä huomioida riittävän levyiset suojavyöhykkeet vesistön ja metsänkäsittelyalueen välissä.  

Tiedot koottiin verkossa julkaistulle tarinakartalle 

Hankkeen aikana laadittiin valuma-aluekohtaiset tarinakartat, joille koottiin kunkin valuma-alueen keskeisimmät metsätalouden vesistövaikutukset. Lisäksi kartoilla on esitetty valuma-alueilta kartoitettuja jo toteutettuja sekä potentiaalisia vesiensuojelurakenteita. Tarinakartta on suunniteltu kyseisen alueen metsänomistajille ja metsäalan ammattilaisille metsänhoitotöiden suunnittelun tueksi. Tarinakartta sisältöineen on kuitenkin tutustumisen arvoinen jokaiselle metsänomistajalle ja metsäalan ammattilaiselle. 

Katse vesiin metsänkäsittelyssä Pohjois- Pohjanmaalla -hankkeen rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.   

 

Linkki hankkeen laatimaan tarinakarttaan: Katse vesiin metsänkäsittelyssä Pohjois-Pohjanmaalla (arcgis.com)

Linkki hankkeen verkkosivuille: Katse vesiin metsänkäsittelyssä Pohjois-Pohjanmaalla | Metsäkeskus (metsakeskus.fi)