Blogi
02.01.2025

Näin Lähiruokapäivän Mysteerimakumatka toteutettiin – tervetuloa kulisseihin

Kirjoitan tämän koordinaattorin kurkistuksen kulisseihin siksi, ettei tämä arvokas kokemus mysteerimakumatkan pilotoinnista jäisi vain omaan päähäni ja jos joku toinen innostuisi järjestämään tapahtuman uudelleen. Lähiruokapäivän 7.9.2024 Mysteerimakumatka onnistui yli odotusten. Retkelle tuli paljon osallistujia, aurinko paistoi ja kaikki meni päivän aikana hienosti. Ja yleisö saattaa toivoa lisää tällaisia matkoja, ainakin jos päivän aikana kuulemamme ja tapahtumasta saatu palaute pitää paikkansa.

Euroopan opintomatkoilta kohti Pohjanmaata

Kansainvälisessä Organic Food and Sustainable Food Supply chains – projektissa matkustettiin yhteistyökumppanien vieraaksi Sardiniaan, Puolaan, Ruotsiin, Sloveniaan, Latviaan ja Liettuaan. Projektin partnerimaiden edustajat kävivät toistensa maissa tutustumassa lyhyisiin ruokaketjuihin, lähiruokaan sekä erilaisiin ruokaan liittyviin toimintamalleihin eurooppalaisella maaseudulla.

Pohjanmaan osahankkeen nimi on Ruokamaa avoinna (Matriket öppet). Myös Pohjanmaalle saimme vieraita ja partnerit saivat kolmen päivän ajan ihmetellä kaikkea mahdollista munakioskista, REKO:on ja kasvihuoneravintolasta mallassaunaan.

Eurooppalaisia yhteistyökumppaneita ihmetytti suomalaisten hyvä englannin kielen taito sekä rehellisyys ruokamyynnin itsepalvelukonsepteissa. Ulkomaalaisia vieraita ympäri Pohjanmaata kuljettaessaan, hankkeen projektipäällikkö Piritta Syrjälä mietti, että tutustuminen Pohjanmaan ruokayrityksiin ja lähituottajiin voisi olla silmiä avaava kokemus myös ihan paikallisille ihmisille.

Paikallisesti oltiin kokeilunhaluisia nostaa lähiruokateemaa tapahtumien avulla

Opintomatkan lisäksi Ruokamaa avoinna -projekti on sisältänyt paikallistason toimenpiteitä. Projektipäällikkö Piritta Syrjälä oli ideoinut, että projektin aikana tulisi pilotoida ja kokeilla erilaisia konsepteja ja tapahtumia, joilla lähiruokaa ja paikallista ruokaosaamista tuodaan esille Pohjanmaalla.

Yksi idea kiinnosti projektipäällikköä eniten. Se oli eläkeläisyhdistysten käytössä oleva konsepti- Mysteeriretket. Sellaiset bussiretket, joissa osallistujat eivät tiedä etukäteen, mihin kohteisiin retkibussi heidät vie. Voisiko tämän konseptin yhdistää lähiruokaan?

Asiat saivat vauhtia alleen, kun minä vapauduin työmarkkinoille ja pääsin tekemään todeksi tätä loistavaa ideaa. Tarkoituksena oli suunnitella valtakunnallisena Lähiruokaviikonloppuna Mysteerimakumatka, jossa vieraillaan lähiruokakohteissa pohjalaisella maaseudulla ja matkalle ilmoittautuvat eivät tiedä, mihin bussiretki heidät kuljettaa.

Mysteerimakumatkan päivämääräksi lukittiin 7.9.2024, sillä se haluttiin yhdistää osaksi valtakunnallisen lähiruokapäivän ohjelmaa Pohjanmaalla. Lähiruokapäivä ei ole kovin laajasti tunnettu teemapäivä Pohjanmaalla, joten tämä projektin kokeilu oli kätevä tapa edistää päivän näkyvyyttä.

Tavoitteena oli suunnitella mielenkiintoinen kattaus retkikohteita mysteerimakumatkan sisällöksi. Ensin meidän piti suunnitella retken mahdolliset kohteet ja reititys, joka sopisi koko päivän retkelle. Yhteistyökumppaniksi retken järjestelyihin saatiin Proagrian Kvarken Plate-hanke, jonka kanssa lähdettiin kartoittamaan sopivia kohteita retkelle. Ennen kesälomia oli lyötävä lukkoon kohteet, jotta heti elokuussa päästäisiin markkinoimaan tapahtumaa. Valitsimme ja kontaktoimme kohteet, jotka olivat Finne farm (vihannes- ja erikoisviljely), Jokitori (maalaismarkkinat), Tesses café (lounasravintola), Granholm’s (hilloja, makeisia, mehuja valmistava yritys) ja viimeisenä Liselunds Cider & Musteri (jääsiideri ja mehustamo). Bussifirman kanssa sovittiin päivän kuljetuksista.

Mysteerimakumatkan yhteys kansalliseen Lähiruokapäivän koordinointiin

Retken järjestäjänä olin yhteydessä Lähiruokapäivän koordinaattoriin ja ilmoitin Mysteerimakumatkamme tapahtumaksi Lähiruoka-sivustolle. Koska oli kyseessä mysteerimatka, retken kohteet eivät ilmoittautuneet Lähiruokapäivän kartalle kohteiksi, ettei salaisuus paljastu. Meidän mysteerimakumatkamme kohteet eivät myöskään pitäneet lounaspaikkaa ja Jokitoria lukuun ottamatta kohteitaan auki yleisölle Lähiruokapäivän aikana. Tilasin Lähiruokapäivän markkinointimateriaalit, julisteet ja teemanauhat, postitettuna suoraan retken kohteille etukäteen. Näitä materiaaleja kohteet voivat hyödyntää somistuksessaan ensi vuonna 2025, jos haluavat osallistua lähiruokapäivän aktiviteetteihin.

Markkinointi käyntiin ja toive saada bussi täyteen

Kesälomien jälkeen oli vain kuukausi aikaa saada järjestelyt valmiiksi ja osallistujia ilmoittautumaan retkelle. Aloitimme markkinoimaan tapahtumaa Aktion Österbottenin kotisivuilla, Facebookissa ja Instagramissa. Laitoimme jonkin verran sponsoroitua sosiaalisen median mainosta liikkeelle Vaasassa ja sen lähialueilla. Markkinointi tehtiin suomeksi ja ruotsiksi. Osallistuminen oli maksutonta mutta pyysimme sitovat ilmoittautumiset retkelle, koska meillä oli bussin kanssa rajallinen määrä paikkoja.

Samalla, kun markkinoimme retkeä, olimme yhteydessä eri ruoka-alan kontakteihin tarjoten yrityksille mahdollisuutta olla mukana retkellämme esimerkiksi sponsoroitujen tuotteiden muodossa. Yritykset lähtivät hyvin mukaan ja saimme retken teemaan sopivia ruokatuotteita pohjalaisilta tuottajilta tai ruoka-alan yrityksiltä. Tämä oli hyvä tapa osallistaa toimijoita, sillä kaikki yritykset eivät voi tietenkään olla kohteina mysteerimakumatkalla.

Bussi alkoi täyttyä. Ilmoittautumisia alkoi tulla. Aluksi oli hyvin epävarmaa, kiinnostaisiko tällainen koko päivän retki ihmisiä, mutta kyllä se innosti riittävän määrän osallistujia mukaan.

Mysteerimakumatkan aamuna

Oppaat valmiina kukkaseppeleet päässä

Koordinaattorin vatsassa oli perhosia. Lähestyessäni aamun lähtöpaikkaa Kasarmintoria, olin melkein varma, että aukiolle saapuneet ihmiset olivat tulleet jonkin toisen tapahtuman yhteislähtöön. Olihan parkkipaikalla kaiken lisäksi toisen firman kuin minun tilaama bussikin parkissa. Mutta kyllä kaikki ihmiset olivat tulleet meidän mysteerimakuretkelle. Ihmiset halusivat osallistua tällä retkelle, vaikka oli luvattu oikein upeaa säätä. Oma pessimistinen oletukseni oli, että voi tulla peruutuksia, sillä retki oli ilmainen ja hyvä sääennuste voi ajaa ihmiset mökille tai muiden kesäpuuhien pariin kokopäivän bussiretken sijaan.

 

 

 

Saimme retken käyntiin. Joimme yhteistyökumppanimme tarjoaman alkudrinkin ja lähdimme ajamaan kohti retken ensimmäistä kohdetta vihannestilaa. Tilalla tutustuimme   vihannesviljelyyn, kävimme pellolla ja kuulimme yrittäjältä, miltä viljelijän arki ja vuosikello näyttää. Retkeläiset saivat tehdä vihannesostoksia. Kassit alkoivat täyttyä kaaleilla, pavuilla ja muulla terveellisellä.

Saavuttu ensimmäiseen kohteeseen vihannestila Finnefarmille
Finne farmilla päästiin pellolle tutkimaan vihannesviljelyksiä
Värikkäät kurpitsat herättivät ihastusta
Terveellisiä ostoksia kassiin

Seuraavaksi kurvailimme bussilla Jokitorille, Veikkaalaan, jossa toritapahtumalla on pitkät perinteet, mutta moni retken osallistuja pääsi tälle torille ensimmäistä kertaa. Torilla oli myyjiä läheltä ja vähän kauempaa, myymässä mm. leipomuksia, jauhoja, kalaa, vihanneksia, käsitöitä, riikinkukon sulkia, hunajaa ja paljon muuta. Lisäksi torilla julkistettiin Kvarken Plate-hankkeen ja Pohjanmaan liiton reseptikilpailun voittaja. Torilla oli mahdollisuus nauttia kahvit. Onneksi meillä oli taitava bussikuski, joka löysi matkustajille turvallisen paikan nousta kyytiin kapealla kylätiellä, joka oli täynnä markkinavieraita autoineen.

Riikinkukon sulkia ja kesätunnelmaa Jokitorilla

Jokitorin jälkeen jatkoimme matkaa päivän lounaspaikkaan Tesses cafeen. Ravintola oli kattanut retken osallistujille oman alueen ja koristellut tilan hienosti lähiruokapäivän teeman mukaisesti.

Tesses cafessa söimme päivän maittavan lounaan

Mahat täynnä meidän oli aika kiivetä bussiin ja siirtyä peltoaukeilta kohti saaristoa. Bussi kääntyi kasitieltä Maksamaalle ja siellä kohteenamme oli Granholm’sin tilamyymälä. Koska aikataulu oli rajallinen, eikä joka paikassa ehtinyt vierailemaan, olimme saaneet  Maxmo hembagerin suklaakakkua maistettavaksi Granholm’sin pysähdykselle. Kakku maistui ja hyviä maistiaisia sekä ostettavaa oli tarjolla. Erilaiset hillot, mehut ja pikkelsit sujahtivat ostoskasseihin ja taisi joku tehdä jo jouluostoksiakin.

Mukava vierailu Granholm’sill, jossa löysi ostettavaa runsaasta valikoimasta hilloja, hyytelöitä, makeisia ja mehuja.
Granholm’silla oli monenlaista maistettavaa

Meillä oli jäljellä päivän viimeinen käyntikohde Liselunds Cider & Musteri Socklotin kylässä Uudessakaarlepyyssä. Tässä vaiheessa huomasimme, että laahaamme vähän jäljessä aikataulua, ja tulisimme olemaan noin tunnin myöhässä arvioidusta retken kotiinpaluuaikataulusta.

Bussi ajettiin omenatarhan viertä Liselundin pihaan ja saimme kuulla jääsiiderin valmistuksesta ja mehustamon toiminnasta sekä siitä, millaista on olla omenatarhuri.

Oli mielenkiintoista kuulla omenatarhurin vuodesta ja miten mehut ja jääsiideri valmistetaan
Saimme maistiaisia Liselundin tuotteista

Liselundissa oli kiva pihakioski, jossa oli myynnissä tilan tuotteita ja yhteistyökumppaneiden valmistamaa artesaanijäätelöä. Kiitimme tutustumisesta Liselundiin ja oli aika lähteä kotimatkalle kohti Vaasaa.

Liselundissa oli söpö kioski ”Äppelskafferiet” tien varressa palvelemassa ohi kulkijoita

Hymyilevä retkiryhmämme mysteerimakumatkan viimeisessä käyntikohteessa

Bussimatkan siirtymien aikana kerroimme kaikista yrityksistä, jotka olivat osallistuneet retkeen tuotelahjoituksin tai muutoin. Myöhemmin retken palautteista ilmeni, ettei ihmisillä ollut tietoa esimerkiksi, kuinka paljon alueellamme on lähiruokatuottajia. Lisäksi matkan aikana arvottiin osallistujien kesken lähiruokatuottajien tuotteita kuten jauhoja ja kananmunia.

Saavuimme Vaasan kasarmintorille linja-auto täynnä iloisia ja ehkä päivän toimeliaisuuden ja auringon väsyttämiä retkeläisiä. Kaikki saivat vielä kotiin viemisiksi lahjakassin, jossa oli lähituottajien sponsoroimia yllätyksiä.  Eli vaikka arvonnoissa ei olisi ollut tuuria, saivat kaikki mukaansa ainakin kananmunia ja porkkanoita.

Retkenvetäjät olivat kukkaseppeleissään väsyneitä ja onnellisia, sillä retkipäivä ei olisi voinut olla paljon onnistuneempi. Aurinkoisella säällä oli tietenkin osuutensa, sillä onhan kaikki mukavampaa hyvällä säällä kuin vesisateessa. Yllätimme varmasti ihmisiä tällä mysteerimakumatkalla ja se oli tarkoituskin! Toivottavasti joku taho mahdollistaa tällaisia retkiä jatkossa, sillä uskon niiden olevan kivoja niin osallistujille kuin maaseudun ruokayrityksille tai tuottajillekin.

Mysteerimakumatkan osallistujille lähetettiin palautekysely, johon vastasi 22 henkilöä. Retken osallistujat olivat tyytyväisiä retkeen ja sen järjestelyihin ja antoivat arvosanan 4,9, kun 5 tarkoitti erittäin tyytyväistä. Osallistujat pitivät retken monipuolisista käyntikohteista ja erityisesti siitä, että kohteita ei tiennyt etukäteen. Muutama mainitsi, että käyntikohteet olivat sellaisia, mihin ei välttämättä muuten olisi tullut lähdettyä. Osallistujia yllätti eniten, kuinka paljon Pohjanmaalla on lähituottajia ja kuinka vähän niistä itse tietää. Jokainen osallistuja sai lahjakassit ja kävijöiden kesken arvottiin tuotepalkintoja lähituottajilta.  Kävijät pitivät kaikista kohteista, mutta todella monelle erityisesti vihannesfarmilla käynti oli elämys. Kaikki retken kohteet olivat jonkun mielestä retken mielenkiintoisin kohde.

Osallistujille jäi vielä nälkää kokea uusia kohteita ja kaikki ruokatuotekategoriat eivät olleet mukana päivän ohjelmassa. Osallistujien korista jäi uupumaan liha-, maito- ja leipomotuotteet, mutta samalla todettiin, ettei kaikki elintarvikeyritykset tietenkään mahdu yhden päivän retkiohjelmaan. Päivän aikana todettiin ja palautteessakin tuli ilmi, että on vaikea suunnitella päivän ostoksia, kun ei tiedä, mihin seuraavaksi mennään. Tuleeko vastaan esim. kalakojua enää myöhemmin retken aikana.

Lähiruokapäivä oli osalle tuttu konsepti mutta osa ei tiennyt tällaisen päivän olemassaolosta.

Vastanneista 45 % arveli kuulleensa Lähiruokapäivästä ennen tätä retkeä, 31 % ei ollut kuullut ja 22% ei ollut varmoja ovatko kuulleet vai ei. Suurin osa retken osallistujista oli Vaasasta ja sen lähialueilta mutta myös muutama oli kotoisin kauempaa.

Tapahtuma numeroina:

  • 48 retkelle osallistujaa
  • 5 vierailukohdetta
  • 11 yritystä sponsoroi tuotteita maistiaisena, retkeläisten lahjakasseihin sekä arvontaan
  • 10,5 h retken kesto
  • Retken järjestelyissä mukana 2 henkilöä

Kaiken kaikkiaan Mysteerimakumatka oli oikein onnistunut kokeilu Ruokamaa avoinna-hankkeessa, kun tavoitteena oli tuoda Lähiruokapäivää tunnetummaksi Pohjanmaalla sekä lisätä ihmisten tietoisuutta lähiruokatoimijoista. Ihmisten vieminen lähiruokayritysten ja tuottajien luo vaikutti olevan mielekäs konsepti osallistujien näkökulmasta. Retken järjestäjät olivat päivään tyytyväisiä ja toivovat, että tällaisia retkiä tarvitaan lisää.

Kiitos kaikille osallistujille, tuottajille ja yrityksille, jotka olivat tapahtumassa mukana!

  • FinneFarm
  • Det händer i Älvbyarna – Jokikylissä tapahtuu
  • Tesses Café
  • Granholm’s
  • Liselunds Musteri
  • Jungarå Ekogård Luomutila
  • Keppo Bryggeri
  • Kvarnfors Gård
  • Bageri Bergwall
  • Annagården
  • Ottogård
  • Andreas Knips Hembageri
  • Maxmo Hembageri
  • Luomanvarren Highland
  • Haga gårdspackeri
  • Äggboden-kiosk
  • Skärgårdens Skatter

Tämän retkikuvauksen kirjoittanut: Annika Pollari, retken järjestäjä ja Aktion Österbottenin Ruokamaa avoinna-hankkeen projektikoordinaattori

Kuvat: Kirsi Tikkanen

Retki järjestettiin yhteistyönä ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskapetin Kvarken Plate-hankkeen kanssa.