Blogi
16.12.2024

Näkymiä aluekehitykseen ja maakunnan metsiin

Kolmivuotinen Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät -hanke huipentui kolmiosaiseen webinaarisarjaan ja seminaariin Metsämuseo Lustossa. Marras-joulukuussa järjestetyissä tapahtumissa kuultiin mielenkiintoisia näkökulmia Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan metsien tulevaisuuteen sekä aluekehitykseen. Materiaalit esityksistä ovat käytettävissä myös jatkossa, linkit löydät tekstin lopusta.

Panostuksia metsänhoitoon tarvitaan

Metsien tulevaisuutta hahmoteltiin Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jari Hynysen skenaariotarkasteluissa joulukuun alun webinaarissa. Metsien kasvun ja hiilensidonnan lisäämisen keinot tukeutuvat jalostetun metsänviljelymateriaalin käyttöön metsänjalostuksen hyötyjen saamiseksi käytäntöön. Lisäksi lannoituksia tulisi suosia niille sopivilla kohteilla. Metsien käsittelyssä harvennukset on jatkossakin tehtävä ajallaan, mutta totuttua hieman lievempinä. Metsien sopeutumisessa avainasemassa ovat terveet ja monipuoliset metsät. Tulevaisuuteen katsoen maakuntien hakkuumääriä ei voi lisätä vaarantamatta puuntuotannon kestävyyttä. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan, sillä panostukset metsänhoitoon näkyvät maakuntien puuston kasvussa ja hiilinielujen vahvistaminen 2030-luvulta eteenpäin.

Seminaaripäivä Lustossa oli täynnä vilkasta keskustelua ja ajatuksia herättäviä esityksiä. Hankkeeseen suunnannäyttäjinä panoksensa antaneet toivat esiin monipuolisia ja konkreettisia esimerkkejä metsien käsittelystä ja päätöksenteosta.

Metsien käyttö ja alue muuttuvat väistämättä

Näkökulmia metsien ja niiden käytön tulevaisuuteen osana Kaakkois-Suomen aluekehitystä saatiin Itä-Suomen yliopiston projektitutkija Jakob Donner-Amnellin puheenvuorossa hankkeen päätösseminaarissa. Eri tasoisia haasteita ja mahdollisuuksia on maailmalla sekä EUn, Suomen, Itä-Suomen, metsätalouden ja puunjalostuksen parissa. Mahdollisten alueiden kehityssuuntien ohessa hän muistutti, ettei muutokset tapahdu itsestään, vaan vaativat päättäväisyyttä, puitteiden luomista ja panostuksia.

Projektipäällikkö Arto Pulkkinen on tyytyväinen kestävyyden eri näkökulmien esille nostamisesta.

Kolmeen hankevuoteen on mahtunut kestävyyden näkökulmia laajasti. Päätöstapahtuman puheenvuoroihin saimme videoiduista mallikohteista tuttuja suunnannäyttäjiä avaamaan omaa näkökulmaa ja tulevia ajatuksia laajemmin. Metsämuseo Lusto tarjosi tähän hyvät puitteet, Pulkkinen toteaa.

Tapahtumien materiaalit löydät Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjien nettisivuilta.

Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät -hankkeen materiaalit | Metsäkeskus

Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät- hankeen toteutuksesta on vastannut Suomen Metsäkeskus. Hankeajan 1.1.2022-31.12.2024 rahoitus on myönnetty Maaseuturahastosta.

 

Teksti Henna Höglund, projektiasiantuntija Metsäkeskus

Kuvat Arto Pulkkinen, projektipäällikkö Metsäkeskus

Liittyvät aiheet

Avainsanat