Närpiön kaupunki vastaa maaseutuhallinnosta Kristiinankaupungissa, Kaskisissa, Närpiössä, Korsnäsissä ja Maalahdessa.

Arkikielessä maaseutuhallintoa kutsutaan ”maataloustoimistoksi”. Meitä on seitsemän kokoaikaista työntekijää, jotka hoidamme yhteistoiminta-alueen maaseutuhallinnon asioita. Kesäisin meillä on lisäksi määräaikainen työntekijä työhuipun ja lomakauden aikana. Vuonna 2024 tukihakemuksia jätti 842 tilaa. Närpiön yhteistoiminta-alueella viljelyalaa on yhteensä 38 000 hehtaaria.
Me maaseutuhallinnon työntekijät:
- Annica Lind on maaseutupäällikkömme. Hän seuraa ohjeita ja lainsäädäntöä, laatii suunnitelmia ja viestintämateriaalia sekä selvittää kinkkisiä asioita. Hän verkostoituu myös Ruokaviraston ja ministeriön kanssa.
- Patrik Lindblad työskentelee Närpiön toimistolla ja tarkistaa hakemuksia. Hän on eläintenpitäjärekisterin asiantuntija.
- Agneta Blomberg toimii Närpiön toimistolla. Hän sekä hyväksyy ja tarkistaa hakemukset, että pitää kirjaa asioista.
- Richard Westerback työskentelee Lapväärtin toimistolla ja on lammasasiantuntijamme. Hän tuntee myös hyvin ympäristösopimukset ja niiden hallinnoinnin.
- Anne Mäenranta työskentelee Kristiinankaupungissa. Hän tarkistaa ja hyväksyy tukihakemuksia sekä huolehtii Lapväärtin toimiston asioista.
- Åsa Backman työskentelee Maalahdessa. Hän on perehtynyt eläintukiin ja kirjoittaa infokirjettämme.
- Christina Bengsén työskentelee Korsnäsissä. Hän tarkistaa ja hyväksyy tukia sekä suunnittelee usein tilaisuuksiemme ohjelman. Hänellä on positiivinen ja ratkaisukeskeinen asenne silloin, kun me muut olemme jumissa.
Joku saattaa miettiä, miten työskentelemme yhdessä, vaikka olemme eri toimistoilla ja kaukana toisistamme. Pidämme päivittäin verkkotapaamisia, joissa keskustelemme työtehtävistämme ja ratkomme hankalia tapauksia yhdessä. Viikoittain meillä on videopalaveri, johon me kaikki osallistumme aktiivisesti ja suunnittelemme tulevan viikon työt. Joskus pidämme viikkopalaverin Närpiön kaupungintalolla.
Työmme parhaat puolet
Parasta työssämme on yhteys maanviljelijöihin. He ovat usein ymmärtäväisiä ja heiltä löytyy huumorintajua, mikä luo meille positiivisen työympäristön. Viljelijät ovat harvoin ärsyyntyneitä meihin – kritiikki kohdistuu useammin tukijärjestelmään.
Toinen etu on laaja verkostomme, joka helpottaa työtämme. Teemme yhteistyötä monen toimijan, kuten Ruokaviraston, muiden Pohjanmaan maataloustoimistojen, ELY-keskuksen ja eri maatalousjärjestöjen kanssa. Tämä yhteistyö on arvokasta ja hyödyttää sekä meitä että viljelijöitä.
Lisäksi paikallinen läsnäolomme tekee meistä helposti lähestyttäviä viljelijöille, ja voimme auttaa heitä byrokratiassa. Meillä on myös mahdollisuus välittää viljelijöiden näkemyksiä ja kokemuksia Ruokavirastoon tai jopa ministeriöön asti.
Opimme myös paljon viljelijöiltä – he jakavat meille tärkeää tietoa käytännön työstä pellolla.
Kuten kaikissa töissä, myös maataloustoimistossa on haasteita. Monimutkainen byrokratia voi toisinaan tuntua ylivoimaiselta jopa meille. Epäselvät ja tulkinnanvaraiset ohjeistukset sekä selkeiden ohjeiden puute tekevät työstä ajoittain tarpeettoman haastavaa.
Tavoitteenamme virheettömät hakemukset
Työmme tavoite on varmistaa, että viljelijät saavat kaikki heille kuuluvat tuet ja että tukihakemukset ovat virheettömiä. Jos hakemuksessa on virhe eikä viljelijä tee siihen muutoksia, se aiheuttaa meille lisätyötä kuulemiskirjeiden, takaisinperinnän ja unettomien öiden muodossa. Haluamme mieluummin uneksia kauniista maaseutumaisemista kuin byrokraattisista painajaisista. Siksi lähetämme usein sähköpostia ajankohtaisista asioista ja soitamme, jos huomaamme puutteita hakemuksissa.
Agrologeja tarvitaan maataloustoimistoihin
Tunnetko nuoren, joka on kiinnostunut maataloudesta ja voisi harkita tulevaisuutta maaseutuhallinnossa? Suosittelemme lämpimästi agrologin opintoja! Työskentely maataloustoimistossa on antoisaa ja monipuolista.
Jos sinulla on kysyttävää tukihakemuksestasi tai vuoden ohjeistuksista, älä epäröi ottaa yhteyttä. Kuulemisiin!
Terveisin
Närpiön kaupungin maaseutuhallinto
(Närpiön, Kristiinankaupungin, Maalahden, Korsnäsin ja Kaskisten yhteistoiminta-alue)
Lue lisää verkkosivuiltamme (narpes.fi)
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili