Blogi
08.01.2025

Pohjoinen ilmasto ja omenalajikkeet innovaation lähteenä: maatalouden tuottavuus ja kestävyys pohjoisessa omenantuotannossa jääsiideriä, makeaa jälkiruokaviiniä, varten Uumajassa, Ruotsissa

Halu asua Pohjois-Ruotsissa, kunnianhimoinen asenne korkealaatuisten tuotteiden tuottamiseen ja uteliaisuus viinejä kohtaan ovat olleet johtavia syitä maaseudun innovaatioryhmän Kaupallinen tuottava omenankasvatus pohjoisessa ilmastossa – innovaatio uuteen ilmastokestävään maatalouteen Pohjois-Euroopassa (Commercial productive apple growing in a northern climate – innovation for new climate resilient agriculture in Northern Europe) perustamiseen Uumajaan, Pohjois-Ruotsiin.

Euroopan pohjoisilla maaseutualueilla on haasteita saada elantonsa perinteisestä maataloudesta, kaupallisesti viljeltyjen lajien rajallisesta määrästä ja yleisesti ankarista ilmasto-olosuhteista. Maaseudun innovaatioryhmän ”Kaupallinen tuottava omenankasvatus pohjoisessa ilmastossa – innovaatio uuteen ilmastokestävään maatalouteen Pohjois-Euroopassa” Uumajassa, Västerbottenin alueella Ruotsissa, tarina alkoi jo kauan ennen sen perustamista yhden miehen, joka halusi asua Pohjois-Ruotsissa, visiosta. Yrittäjä Andreas Sundgren halusi asua alueella ja perusti Brännland Isciderin Uumajan lähelle Vännäsbyn kylään vuonna 2010 ja alkoi valmistaa jääsiideriä kellarissa Uumajan Brännlandissa vuonna 2011. Brännland Isciderin alusta lähtien tavoitteena on ollut tuottaa juoma, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa, visiona luoda maailman paras makea viini. Yrityksen kaksi ensimmäistä vuotta olivat täynnä kokeilujen kautta oppimista. Siinä missä ensimmäinen tavoite oli tuottaa siideriä, joka on yksinkertaisempi tuote kuin jääsiideri, kahden ensimmäisen vuoden aikana tehdyissä kokeissa tehtyjen uusien löytöjen avulla kävi selväksi, että pohjoisruotsalaiset omenat soveltuivat parhaiten jääsiiderin tuotantoon. Havainto kahdesta paikallisesta voimavarasta – sekä kylmän sään että ruotsalaisten korkean happamuuden jälkiruokaomenoiden saatavuudesta, jotka soveltuvat luonnollisesti makean siiderin tuotantoon – tasoitti tietä menestyksekkään jääsiiderin tuotannon aloittamiselle alueella. Yhdistämällä nämä kaksi paikallista vahvuutta Brännland Iscideristä tuli viininvalmistaja siiderinvalmistajan sijaan. Brännland Isciderin kansainväliset verkostot, joihin kuuluu viininvalmistuksen asiantuntijoita, jääsiiderin tuotannon asiantuntijoita ja omenanviljelyn asiantuntijoita, ovat tasoittaneet tietä ainutlaatuisen omenoista valmistetun viinin luomiselle. Nyt Pohjois-Ruotsin omenoista valmistettu jääsiideri, makea jälkiruokaviini, on maailman parhaiden joukossa ja se on myös ensimmäinen ruotsalainen viini, jota tarjoiltiin Nobel-juhlassa vuonna 2022. Maaseudun innovaatioryhmässä on nostettu tulevaisuuden visiota siten, että siihen osallistuu laajempi sidosryhmäjoukko, erityisesti viljelijöitä, aluehallinto, yliopistomaailma ja yritykset – sekä Ruotsissa että kansainvälisellä tasolla.

Tämä blogikirjoitus on lyhennelmä alkuperäisestä FOREST4EU-artikkelista. Tutustu tarkemmin tämän maaseudun innovaatioryhmän kehittämisprosessiin, jääsiideriin tuotantoon ja tulevaisuuden näkymiin kahdeksansivuisessa suomenkielisessä artikkelissa: https://www.forest4eu.eu/wp-content/uploads/2024/12/Article_EFI_FIN.pdf