Joulukuussa 2024 Karen Ellemann, pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri, oli kutsunut 65 ruoka-alan vaikuttajaa kaikista Pohjoismaista Malmöhön inspiroivaan keskusteluun. Tehtävänä oli, miten kehittää pohjoismaista kestävää ruokakulttuuria tästä eteenpäin.
Joulukuussa 2024 Karen Ellemann, pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri, oli kutsunut 65 ruoka-alan vaikuttajaa kaikista Pohjoismaista Malmöhön inspiroivaan keskusteluun. Tehtävänä oli, miten kehittää pohjoismaista kestävää ruokakulttuuria tästä eteenpäin. Yhteensä aikaa oli varattu 30 tuntia alusta loppuun saakka. Minulla oli ilo saada kutsu tilaisuuteen.
Tänä vuonna on kulunut 20 vuotta siitä, kun vuonna 2005 julkaistiin Uusi pohjoismainen keittiö -manifesti, joka käynnisti pohjoismaisen ruokakulttuurin muutoksen. Se oli menestys. Ennen sitä pohjoismainen fine dining -ruokakulttuuri tunnettiin huonosti kansainvälisesti. Tänään sen merkitys on arvostettu ja tunnustettu esimerkiksi ranskalaisen ja italialaisen keittiön rinnalla. Silloisen Uusi pohjoismainen keittiö -manifestin allekirjoitti yhteensä 12 kokkia eri Pohjoismaista. Suomesta allekirjoittajina olivat tulisielut ravintoloitsijat ja kokit Hans Välimäki ja Mikael ”Micke” Björklund Ahvenanmaalta. Manifesti sisältää 10 periaatetta, joiden oli määrä näyttää suuntaa uudelle maukkaalle, sesongin mukaiselle, terveelliselle ja kestävälle ruokakulttuurille kaikissa Pohjoismaissa.
Tälle manifestin vankalle pohjalle oli nyt tarvetta hakea uusia ideoita, miten yhdessä voimme edistää uusia ideoita, jotka vahvistavat meidän omaa ruokakulttuuriamme. Tällä kertaa fokus oli enemmän pohjoismaisen arkiruokakulttuurin edistämisessä. Siinä koetaan olevan vielä paljon potentiaalia ja parantamisen varaa. Tässä pohjoismaisella yhteistyöllä voi olla tärkeä rooli.
Suomesta ja Ahvenanmaalta osallistujia oli yhteensä 16 henkilöä. Osallistujat edustivat laajasti eri tahoja ja näkemyksiä, muun muassa ravintoloitsijoita, kirjailijoita, yritysten ja järjestöjen edustajia sekä muita, jotka tavalla tai toisella ovat profiloituneet kotimaassaan paikallisen ja pohjoismaisen ruoan puolesta. Osallistujat jaettiin seitsemään työryhmään, joilla oli selkeät tehtävät. Oma työryhmäni käsitteli aterioita ja ruoanlaittoa kodeissa ja yhteisöissä sekä sitä, miten niitä voisi vielä paremmin edistää. Paljonhan jo tehdään eri Pohjoismaissa, siitäkin on paljon opittavaa. Yksi työryhmän ehdotus, joka esiteltiin Karen Ellemannille oli, että ruokakasvatuksen roolia koulujen tuntijaossa pitäisi vahvistaa jo päiväkodista lähtien.
Tulokset kootaan raporttiin, joka julkaistaan vuoden 2025 alussa. Raportti tullaan esittelemään Pohjoismaiden hallituksille jatkotoimenpiteitä varten
Rikard Korkman, asiamies, SLC, rikard.korkman@slc.fi
Rikard Korkman, asiamies, SLC
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili