Blogi
03.09.2024

Se, joka tavoittaa kaiken, menettää olennaisen

Tiivistämisen taito on erityisen tärkeä, kun kirjoitat hankehakemusta. Hankehakemuksen tarkoitus on vakuuttaa rahoittaja siitä, että ideasi on toteuttamisen arvoinen. Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan, miksi tiivistäminen on tärkeää ja miten sen voi tehdä onnistuneesti.

Jyvät akanoista

Rahoittajilla on useita hakemuksia arvioitavanaan, joten selkeys ja ytimekkyys ovat avainasemassa. Pitkissä ja rönsyilevissä hakemuksissa tärkeimmät kohdat voivat hukkua tekstin sekaan.

Tiivis ja hyvin jäsennelty hakemus jättää paremman vaikutelman. Se osoittaa, että hakija on hyvin valmistautunut ja että idean ydin on kirkkaana mielessä. Ytimekäs hakemus helpottaa tarvittavan tiedon löytymistä ja voi vaikuttaa positiivisesti rahoituspäätöksen tulokseen. Ostaisitko itse jotain, mistä et ole ihan varma, mitä saat?

Selkeä hankesuunnitelma on tärkeä myös toteutuksen kannalta. Se toimii ohjenuorana kaikille hankkeen osapuolille, auttaa pitämään hankkeen aikataulussa ja budjetissa, sekä varmistaa, että tavoitteet saavutetaan suunnitellulla tavalla. Hyvä hakemus on kuin kakkuresepti, jota seuraamalla tavallinenkin leipuri pystyy toteuttamaan halutun lopputuloksen.

Selkeä tie vie perille: Miten tiivistämisessä voi onnistua?

Tiivistäminen on taito, jota voi harjoitella. Se vaatii paitsi kielen hallintaa, myös kykyä erottaa oleellinen epäoleellisesta. Tässä muutamia käytännön vinkkejä, jotka voivat auttaa hankehakemuksen tiivistämisessä:

1. Alussa on kaiken alku ja juuri

Mieti, mikä on hankkeesi ydin. Mikä on se keskeinen ongelma, jonka haluat ratkaista, ja miten aiot sen tehdä? Kun osaat kiteyttää tämän selkeästi, on helpompaa tiivistää myös koko hakemus.

2. Suuret sanat eivät suuta halkaise

Jargon ja monimutkainen kieli tekevät hakemuksesta raskaan lukea. Käytä sen sijaan selkeää ja yksinkertaista kieltä, joka välittää sanomasi tehokkaasti. Pyri siihen, että jokainen lause on perusteltu ja vie viestiä eteenpäin. Poista turhat sanat ja täyteilmaukset.

3. Missä on villakoiran ydin?

Yksi suurimmista haasteista tiivistämisessä on valita, mitä tietoa hakemukseen sisällytetään ja mitä jätetään pois. Keskity oleelliseen: mikä on tärkeää tietää? Yksityiskohtaiset suunnitelmat ja taustatiedot ovat tärkeitä, mutta muista, että niidenkin tulee tukea päätavoitetta.

4. Ilman järjestystä, ei synny järkeä

Hyvä rakenne helpottaa lukemista. Käytä tekstissä väliotsikoita ja listoja, jotta tärkeimmät asiat erottuvat helposti. Jaottele hakemuksesi selkeisiin osioihin. Kerro, kuinka aiotte päästä tavoitteisiin ja millainen lopputulos tulisi olemaan. Apuna voit käyttää vaikkapa vaikuttavuusketjumallia.

5. Vähemmän on joskus enemmän

Kirjoittamisen jälkeen on tärkeää karsia ja muokata tekstiä. Lue hakemus useaan kertaan läpi ja kysy itseltäsi: Onko tämä tieto välttämätön? Voiko asian sanoa lyhyemmin? Muutaman kierroksen jälkeen hakemuksesi on todennäköisesti tiiviimpi ja vaikuttavampi.

6. Moni näkee enemmän kuin yksi

Usein omalle tekstilleen sokeutuu, ja on vaikea nähdä, missä kohtaa tiivistäminen voisi vielä auttaa. Ulkopuolinen näkökulma voi paljastaa kohtia, jotka vaativat vielä tiivistämistä tai selkeyttämistä. Voit myös käyttää tekoälyä tiivistämisen apuna tai testata löytääkö tekoäly suunnitelmasi keskeisimmät asiat.

Työ tekijäänsä kiittää

Noudattamalla näitä vinkkejä voit kirjoittaa hankesuunnitelman, joka on selkeä, ytimekäs ja vakuuttava. Tämä lisää mahdollisuuksiasi saada rahoitusta ja toteuttaa hankkeesi menestyksekkäästi.

 

Liittyvät aiheet