Blogi
14.04.2023

Spring’23 – Innovationssamarbete mellan Finland och Sverige

Spring’23 inleddes i snöyra, och Spring i det här fallet betydde inte vårväder. :) Jag inledde konferensens första dag med en föreläsning om hur vi jobbar med innovation i Sverige, hur vår AKIS-samordningsfunktion (Agricultural Knowledge and Innovation Systems) utvecklas, och hur vi arbetar med EIP-agri. Vi är inne i en intensiv och spännande utvecklingsprocess i Sverige just nu.

Spring’23 inleddes i snöyra, och Spring i det här fallet betydde inte vårväder J. Jag inledde konferensens första dag med en föreläsning om hur vi jobbar med innovation i Sverige, hur vår AKIS-samordningsfunktion (Agricultural Knowledge and Innovation Systems) utvecklas, och hur vi arbetar med EIP-agri. Vi är inne i en intensiv och spännande utvecklingsprocess i Sverige just nu.

Att lära av andra länder är viktigt, både när vi utvecklar våra nationella AKIS och våra EIP-processer. Mötesdeltagarna hade en spännande blandning av kompetenser och bakgrund, och intressanta samtal påbörjades under föreläsningen och fortsatte under resterande tid av konferensen. Jag ser mycket fram emot ett ömsesidigt lärande och gemensam utveckling av våra AKIS och EIP-processer i Finland och Sverige.

Ett kommande steg i detta kunskapsutbyte är den EIP-träff som Sverige, Finland och Baltikum planerar att genomföra den 12 juni. Ett annat steg är den studieresa till Finland som planeras efter sommaren. Då ska Sveriges AKIS-arbetsgrupp vid Landsbygdsnätverket (bestående av ca 15 aktörer i svenska AKIS), åka till Finland för att studera hur ni arbetar med AKIS. Självklart ska vi även dela med oss av hur vi arbetar med dessa frågor i Sverige.

Goda relationer är viktigt, och jag vill passa på att nämna hur mycket jag uppskattar det värdskap som finska Landsbygdsnätverket bjudit på. Det är av världsklass, och jag känner mig oerhört välkommen och inkluderad. Jag ska göra allt jag kan för att välkomna de finska kollegorna på samma sätt i Sverige.

Detta bådar gott för fortsatt samverkan!

Jennie Cederholm Björklund
Innovationscoach och samordnare vid Landsbygdsnätverket i Sverige

Liittyvät aiheet

Innovaatiot