Blogi
06.06.2023

Valvontarintamalta paljon uutta

Tästä eteenpäin valvonta on kaikkialla, iankaikkista ja jatkuvaa, mutta suoritetaan satelliittien avulla lintuperspektiivistä niin, ettet näe vilaustakaan tarkastajista, saati sitten satelliiteista.

Uusi kasvukausi lähenee päivä päivältä ja haasteellisesta edellisvuodesta huolimatta tunnet jälleen toivon läikähtävän rinnassasi, ja saatat jo tuntea kevätauringon paisteessa lämpiävän maan tuoksun leijuvan sieraimiisi. Vedät sitä sisällesi pitkään ja hartaasti ja annat hyvänolon tunteen vallata kehosi. Vaan eipä mene kuin hetki, kun jo tunnet hikikarpaloiden nousevan otsalle kuvitellessasi ELY-keskuksen Skodan kurvaavan pihaan virkaintoiset tarkastajat kyydissään. Hyvästi hyvänolontunne. Mutta huoli pois! 

Vain harvat ja valitut tilat saavat enää ei-toivottuja vieraita pelloillensa pyörimään. Tästä eteenpäin valvonta on kaikkialla, iankaikkista ja jatkuvaa, mutta suoritetaan satelliittien avulla lintuperspektiivistä niin, ettet näe vilaustakaan tarkastajista, saati sitten satelliiteista. Hienoa, eikö?

Edistystä tapahtuu myös EU:ssa

EU:n maatalouspolitiikan uudistuessa kokonaisuudessaan myös tukien valvonta uudistuu ja pakottaa meidät kaikki pois vanhoista ja totutuista toimintatavoista. Perusajatus ei kuitenkaan muutu; pelloilla tuotetaan ruokaa ihmisille ja eläimille, ja samalla hoidetaan luonnon monimuotoisuutta ja pidetään tuottamattomat pellot viljelykelpoisina. Sekään ei muutu, että järjestelmä vaatii toimiakseen myös valvontaa. Pidettiinpä siitä tai ei. Nyt kuitenkin on näkyvissä toivoa, että tulevaisuudessa asioita voitaisiin tarkastella laajempina kokonaisuuksina virheiden etsimisen sijaan. Nimittäin myös EU on havainnut, että on tärkeämpää saada tietoja toteutuneista toimenpiteistä kuin havaituista virheistä. Yhtä lailla tärkeää on se, ettei tukea makseta tekemättömistä toimista. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että sallitaan muutosten tekeminen jätettyyn tukihakemukseen koko kasvukauden ajan. Joustavuutta on siis luvassa lisää, mutta se edellyttää myös tuenhakijan aktiivisuutta ja jonkin sortin välinettä nopeaan ja luotettavaan tiedonsiirtoon hallinnon ja tuenhakijan välillä. Niinpä nyt on viimeistään erinomainen tilanne kävellä mobiililaitekauppaan ja antaa vaihteeksi myyjän hikoilla palkkansa eteen esittämällä kiperiä kysymyksiä tietoturvasta ja laitteiden maastokelpoisuudesta.

Entäs sitten se käytännön toteutus?

Lyhyesti sanottuna homma toimii niin, että tuenhakijalla on koko kasvukauden ajan mahdollisuus muuttaa tukihakemustaan vastaamaan tilannetta pellolla ja hallinto seuraa tapahtumia satelliittien avulla. Jos hakemusten ja seurantatulosten välillä on ristiriitaa, kysytään asiaa tuenhakijalta. Hän voi korjata virheellisen satelliittitulkinnan oikeaksi lähettämällä kuvan kyseiseltä pellolta. Ja jos ristiriita on todellinen, mutta jostain syystä viljelijä ei ole ehtoja voinut noudattaa, hän voi muuttaa tukihakemustaan ja välttää näin mahdolliset seuraamukset. Seurannan tulokset eivät pohjaa yksittäiseen kuvaan, vaan kuvasarjaan, jonka avulla voidaan todeta pellolla tapahtuvaa kasvun muutosta. Näin pystytään toteamaan esimerkiksi niitto tai puinti. Seurantatulokset luodaan automaattisesti, joten satelliittikuvia tai -kuvasarjoja ei tarkastele kukaan yksittäinen ihminen. Tämä varmistaa tasavertaisen kohtelun kaikille tuenhakijoille.

Jos Vipu-mobiiliin siis kilahtaa tulevana kesänä viesti hallinnolta, ei ole syytä paniikkiin. Koska kasvukausi on meillä kuitenkin suhteellisen lyhyt, on lisätietopyyntöön syytä vastata mahdollisimman pian. Vastaus lisätietopyyntöön tulee lähettää niin, että kuvasta selviää epäselvä asia, esimerkiksi viljelykasvi tai niitto. Kuva pitää myös voida kohdentaa oikeaan paikkaan ja tästä syystä kuva täytyy ottaa mobiilisovelluksella. Mobiilisovellus myös ohjaa kuvan ottajan oikeaan paikkaan ja kertoo, mitä asiaa pitää kuvata! Ai että on helppoa.

Paljon luvataan, mutta mitä saadaan?

Lähtökohta on ilman muuta haastava, kun uusia menetelmiä otetaan käyttöön kireällä aikataululla. Uudistusta on tarkoitus kuitenkin viedä eteenpäin portaittain, jolloin ongelmia pystytään ratkomaan nopeammin ja tehokkaammin. Kaikkia tukiehtojahan ei edes pystytä monitoroinnin avulla valvomaan, joten perinteisiä tilakäyntejäkin tullaan vielä tekemään. Ihan varmasti haasteita tulee puolin ja toisin, mutta yritetään olla kärsivällisiä ja ratkotaan niitä yhdessä. Uskotaan siihen, että lopputulos tulee olemaan edeltäjäänsä parempi.

Lisätietoa asiasta löytyy Ruokavirasto.fi:stä:

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/tuet-uudistuvat/maatalous/mika-muuttuu-peltotuissa/

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/tuet-uudistuvat/maatalous/mika-muuttuu-peltotuissa/uutta-teknologiaa-tukiehtojen-seurantaan/

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/tuet-uudistuvat/maatalous/mika-muuttuu-peltotuissa/uutta-teknologiaa-tukiehtojen-seurantaan/sentinel-satelliitit-tuottavat-kuvia/

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/vipu-mobiili/

Teksti on julkaistu alun perin Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -uutiskirjeessä 23.2.2023.


Kommentit

1