Blogi
12.02.2025

Vastuullinen vihreä siirtymä luo uusia mahdollisuuksia

Vihreä siirtymä luo uutta liiketoimintaa ja kestäviä toimintatapoja myös maaseudulle. JÄSMY-ohjelma kannustaa tarttumaan sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Vihreä siirtymä tarkoittaa siirtymistä ekologisesti kestävään talouteen, joka ei perustu fossiilisiin polttoaineisiin tai luonnonvarojen ylikulutukseen. Sen sijaan kestävä talous nojaa vähähiilisiin ratkaisuihin sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vihreän siirtymän avulla voidaan vähentää päästöjä ja hillitä ilmastonmuutosta sekä säilyttää ja parantaa ympäristön tilaa. Vuonna 2025 Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma JÄSMY kannustaa toteuttamaan erilaisia vihreään siirtymään liittyviä hankkeita ja hakemaan niihin EU:n maaseuturahoitusta Järvi-Suomen alueen ELY-keskuksista.

Maaseutuhankkeet voivat tukea vihreää siirtymää

Monet JÄSMY-ohjelman tavoitteet ja toimenpiteet linkittyvät joko suoraan tai välillisesti vihreään siirtymään. Yksi näistä on hiilineutraaliuden tavoite. Hiilineutraaliutta voidaan JÄSMY-ohjelman mukaan edistää mm. tukemalla kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä, uusiutuvien energialähteiden käytön kasvattamista, kiertotaloutta, nurmitaloutta ja kasvinviljelyyn liittyvää hiilensidontaa, sekä kehittämällä vastuullista ja kannattavaa yritystoimintaa maaseudulla.

Kiertotaloutta tukemalla varmistetaan, että raaka-aineet ja materiaalit pysyvät talouden käytettävissä mahdollisimman pitkään, mikä säästää luonnonvaroja. Kiertotalouden ratkaisuja on mahdollista hyödyntää liiketoiminnassa ja niiden avulla voi kehittää liiketoiminnan kestävyyttä ja vastuullisuutta.

Hajautetun ja uusiutuvan energian tuotannon edistäminen ja hyödyntäminen nähdään JÄSMY-ohjelmassa tärkeänä. Ohjelmassa mainitaan, että biokaasulaitosten perustaminen yksittäisten maatilojen lisäksi useamman tilan yhteisinä ratkaisuina on tärkeää. Biokaasun ja muiden uusiutuvien energialähteiden, kuten aurinko-, maalämpö- ja tuulienergian hyödyntämistä halutaan lisätä eri elämänalueilla (asuminen, vapaa-aika, liikenne ja yritystoiminta).

JÄSMY-ohjelman mukaan myös alueen matkailun ekologisuutta tulee kehittää. Matkailun vähähiilisyyttä voidaan edistää kehittämällä kestäviä matkailumuotoja. Kestävä matkailu pitää sisällään niin ekologisen, taloudellisen kuin kulttuurisen näkökulman.

Viljelytoimenpiteiden vaikutus

Kasvit sitovat ilmakehän hiiltä kasvuston maanpäälliseen osaan ja juuristoon. Kasvinviljelyn hiilensidontaa voidaan JÄSMY-ohjelman mukaan edistää lisäämällä nurmenviljelyä ja ympärivuotista kasvipeitteisyyttä sekä välttämällä maan voimakasta muokkausta. Nämä toimet parantavat myös peltomaan rakennetta ja ylläpitävät eliöstön monimuotoisuutta. Nurmitaloudella on myönteisiä vaikutuksia myös biokaasun tuotantoon – (esimerkiksi kotoperäistä puna-apilaa voidaan käyttää lisäsyötteenä biokaasun tuotannossa). Lisäksi typenkierron edistäminen vähentää typpilannoitteiden tarvetta.

Viljelymenetelmien valinnalla on iso merkitys päästöjen hillintään myös turvemailla. Pitkäaikaisen kasvuston edistämistä turvepelloilla pidetään tärkeänä. Lisäksi turvemaiden kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää vettämällä eli nostamalla niiden pohjaveden pintaa. Kosteikkoviljelyn mahdollisuuksia on hyvä tuoda esille ja selvittää kosteikkoviljelyn hyviä käytäntöjä.

Vastuullinen, kilpailukykyinen ja resurssitehokas ruokajärjestelmä

Toimiva ja kestävä alkutuotanto osana ruokajärjestelmää on tärkeää huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden kannalta. Lisäksi kestävä ruokajärjestelmä edistää vihreää siirtymää.

Ilmastonmuutos, sodat ja pandemiat vaikuttavat ruokajärjestelmään, ja alkutuotannon heikko kannattavuus voi hidastaa maatalouden ilmastotoimia. Näin ollen muutoksen kohti vihreää siirtymää tulee olla ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukainen.

Maaseudulla on potentiaalia ja ratkaisuja. Kiertotalous, luontovastuullisuus, omavaraisuus, kestävät toimintatavat ja uusiutuva energia tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia niin maatiloille kuin muillekin maaseutuyrityksille.

Maaseuturahoitus painottaa ympäristö- ja ilmastoteemoja

Järvi-Suomen ELY-keskuksista voi hakea EU:n maaseuturahoitusta maaseudun elinolojen kehittämiseen sekä yritysten investointeihin ja kehittämiseen. Tukien haku on jatkuva.

JÄSMY-ohjelma kannustaa ja haluaa aktivoida erityisesti ilmasto- ja ympäristötoimenpiteiden toteuttamiseen. JÄSMY-ohjelmaan tavoitteisiin on kohdistettu yhteensä 30 toimenpidettä, ja monella näillä on vaikutusta useamman kuin yhden tavoitteen edistämiseen. Lisäksi toimenpiteet on kuvattu siten, että niiden toteuttamisessa jää liikkumavaraa ja tilaa uusillekin lähestymistavoille. Luodaan yhdessä vastuullista Järvi-Suomen maaseutua!

Lisää aiheesta:

Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelma (JÄSMY) (doria.fi)

Ajankohtaista JÄSMY:stä (ely-keskus.fi)

Maatilojen muovit kiertoon, MuKi -hanke (2022–2023) (maaseutuverkosto.fi)

Kiertotaloutta ruoantuotantoon – Biomassojen logistinen aluetarkastelu Järvi-Suomessa, JÄSTI-hanke (2022–2023) (lutpub.lut.fi)

Viisas typpikierto -hanke (2024- ) (luke.fi)

Opinnäytetyö alkutuotannon vastuullisuudesta, 2024: Vastuullisuuden näkökulma alkutuotantoon ja sen sovellettavuus eteläsavolaisissa maatilayrityksissä (maaseutuverkosto.fi)

Kestävyys matkailuvalttina (visitfinland.fi)

Blogin kuva: Maaseutuverkosto / Mediafarmi

Liittyvät aiheet