Julkinen hankekuvaus
Gluteeniton viljelykierto on erikoistumisvaihtoehto asiaan perehtyville tiloille. Gluteenittomassa viljelyssä tuotetaan kauraa erillään muista viljoista ostajan määrittelemällä tavalla ja puhtausvaatimuksin. Täysin eriytettyyn gluteenittomaan viljelykiertoon sopivia kasvilajeja kauran lisäksi ovat öljykasvit, valkuaiskasvit, nurmet, peruna, vihannekset ja sokerijuurikas sekä pellava, kumina ja tattari, joista on koottavissa monia hyviä viljelykiertovaihtoehtoja. Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa tasaisesti sekä Suomessa että vientimaissa. Suomessa tuotettavista gluteenittomista kasveista tärkein on kaura. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa hankealueen (Satakunta, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa) maatilojen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä sekä lisätä eri tahojen välistä yhteistyötä. Alkutuotannon parempi kilpailukyky ja taloudellinen tuloksellisuus on lisännyt hankealueen maakuntien elinvoimaisuutta. Viljelijät ovat erikoistuneet gluteenittomaan viljelykiertoon ja viljelyn osaaminen on lisääntynyt sekä viljelyn kannattavuus parantunut. Tavoitteena on myös edistää sopimustuotantoa siten, että raaka-aineen ostajilla on varmuus laadukkaan tuotteen saatavuudesta ja viljelijöillä varmuus tuotteen menekistä ja hinnasta, jotta voidaan hyödyntää kasvavat markkinat (gluteeniton kaura ja muut free from-tuotteet). Hankkeen toteuttaa Satafood Kehittämisyhdistys ry ajanjaksolla 1.12.2016-31.5.2019.
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020
Hankenumero
35751
Aloituspäivämäärä
30.11.2016
Loppumispäivämäärä
24.10.2019
Onko kyseessä Leader-hanke?
ei
Toimenpide
Kehittämishanke
Alatoimenpide
16.2 Uusien tuotteiden ja menetelmien kehittäminen
Toimenpiteen tyyppi
Yhteistyö
Toimenpiteen tarkenne
Tiedonhankintahanke, teollinen tutkimus (tuki 80 %)
Hankeluonne
Alueiden välinen
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili