Hanke
Kehittämishanke - 144831

Hämäläinen lähiruokadialogi – lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle

Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

31.12.2020 - 30.03.2023

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Lähiruokaliiketoiminnan paikallisten markkinoiden kehittämiseksi tarvitaan horisontaalista ja vertikaalista yhteistyötä arvoketjun eri toimijoiden välille. Toimijoiden välisellä avoimella yhteistyöllä voidaan löytää uusia yhteyksiä, innovaatioita ja palveluita lisäämään lähiruoan palvelutarjoamaa sekä vastaamaan resurssitehokkaaseen ja kestävään ruokajärjestelmän rakentamiseen lähiruokatuottaja-vähittäiskauppa-kuluttaja arvoketjussa. Paikallisella markkinalla tarkoitetaan tässä yhteydessä Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntia (Häme) yhdessä. Hämäläinen lähiruokadialogi - lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle -hankkeen tavoitteena on lisätä Kanta- ja Päijät-Hämeen ruokajärjestelmän toimijoiden välistä ymmärrystä ja sen merkitystä osana alueen taloutta, lisätä tietoa toimijoiden toimintatavoista ja kuluttajien tarpeista, sekä tuottaa uusia ratkaisuja kannattavaan liiketoimintaan. Hankkeen hyödynsaajina ovat alueen ruokajärjestelmän toimijat ja sieltä ruokansa ostavat ihmiset. Arvoketjutyössä pyritään löytämään ratkaisuja siihen, miten lähiruokatuottajat osaisivat paremmin tuottaa kaupan ja kuluttajan tarvitsemia tuotteita/palveluita riittäviä määriä oikeaan aikaan. Yhteisesti sovituilla toimintatavoilla voidaan estää ruokahävikin syntymistä koko ruokaketjussa. Tuloksena syntyy hämäläisen lähiruoan arvoketjumalli vähittäiskauppakontekstissa, joka tuo ratkaisuja paikallisten markkinoiden kehittämiseksi. Hankkeen vaikutuksesta ruokaketjun toimijatuntemus alueella lisääntyy. Hankkeen dialogimainen toteutustapa on kasvattanut toimijoiden yhteyksiä sekä lisännyt yhteistyön merkityksen ymmärrystä. Arvostus paikallisesti tuotettuja tuotteita kohtaan lisääntyy. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen haetaan EU:n maaseuturahaston rahoitusta.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020

Hankenumero

144831

Aloituspäivämäärä

31.12.2020

Loppumispäivämäärä

30.03.2023

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

16.4 Elintarvikkeiden lyhyet toimitusketjut

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyö

Toimenpiteen tarkenne

Valtiontukea sisältämätön hanke (100 %)

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Ajankohtaista hankkeesta

Vielä ehtii mukaan Yhteistyöstä voimaa lyhyisiin elintarvikeketjuihin -tapahtumaan Hämeenlinnaan ystävänpäivänä 14.2.2023 klo 9.30-12.30.

Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden esittäytyä ja luoda tulevaisuuden yhteistyöverkostoja. Alan toimijoilla on mahdollisuus olla esillä ständillä, myös tuotteiden maistattaminen on mahdollista. Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella 7.2.2023 mennessä.

PAIKKA: Hämeen ammattikorkeakoulu,  Design Factory (E-rakennus), Visamäentie 35 E, 13100 Hämeenlinna. HAMK Hämeenlinna aluekartta

OHJELMA (Kutsu & ohjelma 14.2.2023 (30.1.paivitetty))

9.30 Aamukahvit
10.00 Tervetuloa

  • Verkostojen yhteistyön merkitys, Mirva Lampinen VTT
  • Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin, Sanna Lento HAMK, Juha Ketola Kauppavalmennus, Anu Seisto VTT
  • Lyhyitä elintarvikeketjuja tukevat agroBRIDGES työkalut, Kaisa Vehmas & Minna Kulju, VTT

11.10 Yritysesittelyjä ja lyhyitä puheenvuoroja alan toimijoilta

  • Saara Kukkonen, Nikkarin maatila, Hämeenkoski
  • Laura Hämäläinen, Huljalan Tupala, Hämeenkoski
  • Kirsi Hyytiäinen, Kirsin Suklaat, Hämeenlinna
  • Irmeli Vinnikainen, Orastava Aurinko Oy, Forssa
  • Helena Tiililä, Pajuparvi Helena Tiililä, Pälkäne
  • Tanja Eliander, Pt myyntipäällikkö, Prisma HML
  • Miro Parjanen, kauppias, KSM Parola
  • Laura Koponen, Osto ja myyntipäällikkö, Lähiruoka ja pientuottajat, KESKO
  • Jani Kasanen, toimitusjohtaja, Second Thought Oy
  • Heli Nykänen, Package Testing & Research Oy
  • Juho-Matias Lehtonen, Vaskio Oy

n. 12-12.30 Verkostoitumista

Tilaisuuden järjestävät Hämäläinen lähiruokadialogi – lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle sekä agroBRIDGES -hankkeet.

Lisätietoja:

Sanna Lento, projektipäällikkö, puh. 040-5096443, sanna.lento@hamk.fi, Hämeen ammattikorkeakoulu, Biotalousosaamisen yksikkö

Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin -oppaan kansikuvaLähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille on nyt valmis!

Oppaassa kerrotaan sekä kuluttajien että lähiruokatuottajien ja kauppojen toiveista, haasteista ja mahdollisuuksista kehittää paikallista lähiruokaliiketoimintaa. Kerromme myös konkreettisista kokeiluista ja niiden mielenkiintoisista tuloksista. Annamme myös toimintaideoita sekä kaupoille että lähiruokatuottajille, miten he toiminnassaan voivat edistää lähiruoan saatavuutta päivittäistavarakaupoista.

Julkaisu löytyy sähköisessä muodossa Theseuksesta HAMKin e-julkaisusarja 1/2023: Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille sekä selailtavana Issuu-lehtenä.

Hankkeen yhteyshenkilöt