Hanke Kehittämishanke - 144831 Hämäläinen lähiruokadialogi – lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle Hämeen ammattikorkeakoulu Oy 01.01.2021 - 16.12.2024 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Lähiruokaliiketoiminnan paikallisten markkinoiden kehittämiseksi tarvitaan horisontaalista ja vertikaalista yhteistyötä arvoketjun eri toimijoiden välille. Toimijoiden välisellä avoimella yhteistyöllä voidaan löytää uusia yhteyksiä, innovaatioita ja palveluita lisäämään lähiruoan palvelutarjoamaa sekä vastaamaan resurssitehokkaaseen ja kestävään ruokajärjestelmän rakentamiseen lähiruokatuottaja-vähittäiskauppa-kuluttaja arvoketjussa. Paikallisella markkinalla tarkoitetaan tässä yhteydessä Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntia (Häme) yhdessä. Hämäläinen lähiruokadialogi - lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle -hankkeen tavoitteena on lisätä Kanta- ja Päijät-Hämeen ruokajärjestelmän toimijoiden välistä ymmärrystä ja sen merkitystä osana alueen taloutta, lisätä tietoa toimijoiden toimintatavoista ja kuluttajien tarpeista, sekä tuottaa uusia ratkaisuja kannattavaan liiketoimintaan. Hankkeen hyödynsaajina ovat alueen ruokajärjestelmän toimijat ja sieltä ruokansa ostavat ihmiset. Arvoketjutyössä pyritään löytämään ratkaisuja siihen, miten lähiruokatuottajat osaisivat paremmin tuottaa kaupan ja kuluttajan tarvitsemia tuotteita/palveluita riittäviä määriä oikeaan aikaan. Yhteisesti sovituilla toimintatavoilla voidaan estää ruokahävikin syntymistä koko ruokaketjussa. Tuloksena syntyy hämäläisen lähiruoan arvoketjumalli vähittäiskauppakontekstissa, joka tuo ratkaisuja paikallisten markkinoiden kehittämiseksi. Hankkeen vaikutuksesta ruokaketjun toimijatuntemus alueella lisääntyy. Hankkeen dialogimainen toteutustapa on kasvattanut toimijoiden yhteyksiä sekä lisännyt yhteistyön merkityksen ymmärrystä. Arvostus paikallisesti tuotettuja tuotteita kohtaan lisääntyy. Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja sen toteuttamiseen haetaan EU:n maaseuturahaston rahoitusta. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 144831 Aloituspäivämäärä 01.01.2021 Loppumispäivämäärä 16.12.2024 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.4 Elintarvikkeiden lyhyet toimitusketjut Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Valtiontukea sisältämätön hanke (100 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikkeet Uusi liiketoiminta lyhyet jakeluketjut lähiruoka Ajankohtaista hankkeesta 31.1.2023 Tietoa, tukea ja tutustumista lyhyisiin elintarvikeketjuihin - 14.2.2023 Hämeenlinnassa Vielä ehtii mukaan Yhteistyöstä voimaa lyhyisiin elintarvikeketjuihin -tapahtumaan Hämeenlinnaan ystävänpäivänä 14.2.2023 klo 9.30-12.30. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden esittäytyä ja luoda tulevaisuuden yhteistyöverkostoja. Alan toimijoilla on mahdollisuus olla esillä ständillä, myös tuotteiden maistattaminen on mahdollista. Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella 7.2.2023 mennessä. PAIKKA: Hämeen ammattikorkeakoulu, Design Factory (E-rakennus), Visamäentie 35 E, 13100 Hämeenlinna. HAMK Hämeenlinna aluekartta OHJELMA (Kutsu & ohjelma 14.2.2023 (30.1.paivitetty)) 9.30 Aamukahvit 10.00 Tervetuloa Verkostojen yhteistyön merkitys, Mirva Lampinen VTT Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin, Sanna Lento HAMK, Juha Ketola Kauppavalmennus, Anu Seisto VTT Lyhyitä elintarvikeketjuja tukevat agroBRIDGES työkalut, Kaisa Vehmas & Minna Kulju, VTT 11.10 Yritysesittelyjä ja lyhyitä puheenvuoroja alan toimijoilta Saara Kukkonen, Nikkarin maatila, Hämeenkoski Laura Hämäläinen, Huljalan Tupala, Hämeenkoski Kirsi Hyytiäinen, Kirsin Suklaat, Hämeenlinna Irmeli Vinnikainen, Orastava Aurinko Oy, Forssa Helena Tiililä, Pajuparvi Helena Tiililä, Pälkäne Tanja Eliander, Pt myyntipäällikkö, Prisma HML Miro Parjanen, kauppias, KSM Parola Laura Koponen, Osto ja myyntipäällikkö, Lähiruoka ja pientuottajat, KESKO Jani Kasanen, toimitusjohtaja, Second Thought Oy Heli Nykänen, Package Testing & Research Oy Juho-Matias Lehtonen, Vaskio Oy n. 12-12.30 Verkostoitumista Tilaisuuden järjestävät Hämäläinen lähiruokadialogi – lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle sekä agroBRIDGES -hankkeet. Lisätietoja: Sanna Lento, projektipäällikkö, puh. 040-5096443, sanna.lento@hamk.fi, Hämeen ammattikorkeakoulu, Biotalousosaamisen yksikkö 5.6.2023 Toimintamalleja ja ideoita paikallisen ruoan ja kaupan yhteistyön edistämiseksi Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille on nyt valmis! Oppaassa kerrotaan sekä kuluttajien että lähiruokatuottajien ja kauppojen toiveista, haasteista ja mahdollisuuksista kehittää paikallista lähiruokaliiketoimintaa. Kerromme myös konkreettisista kokeiluista ja niiden mielenkiintoisista tuloksista. Annamme myös toimintaideoita sekä kaupoille että lähiruokatuottajille, miten he toiminnassaan voivat edistää lähiruoan saatavuutta päivittäistavarakaupoista. Julkaisu löytyy sähköisessä muodossa Theseuksesta HAMKin e-julkaisusarja 1/2023: Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille sekä selailtavana Issuu-lehtenä. Hankkeen yhteyshenkilöt Sanna Lento Kehittäjä, Hanketoimija Hämeen ammattikorkeakoulu Oy Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Hämeen ELY-keskus Toteutuskunta HÄMEENLINNA Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % Hankkeen yhteyshenkilö Sanna Lento Kehittäjä, Hanketoimija Hankkeesta muualla Hämäläinen lähiruokadialogi hankkeen nettisivut Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kaupoille Jaa: