Hanke Kehittämishanke - 179801 Hiililounas Turun yliopisto 01.01.2022 - 13.12.2024 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Toistaiseksi vain harvojen paikallisten elintarvikkeiden osalta on olemassa luotettavaa hiilijalanjälkitietoa. Tämä tietovaje haastaa alkutuottajia ja pieniä elintarvikealan yrityksiä esimerkiksi ruokapalvelutoimijoiden hankintasopimuksista kilpailtaessa tai vientiin pyrittäessä. Toisaalta tietovaje vaikeuttaa ruokapalvelujen ateriakokonaisuuksien muokkaamista ilmastovaikutuksiltaan pienemmiksi. Erityisesti ongelma koskee kotimaisia kasviproteiinituotteita, joilta lähes kaikilta puuttuu luotettava hiilijalanjälkitieto. Hiililounas-hankkeessa tuotetaan luotettavaa ja vertailukelpoista tietopohjaa kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljistä ja koostetaan yhteen muita yleisesti lounasruokailussa käytössä olevien proteiinilähteiden hiilijalanjälkitietoa. Tiedon pohjalta kehitetään ilmastovaikutuksiltaan pienempiä ja ravitsemuksellisesti täysipainoisia lounasruokailukokonaisuuksia co-creation työpaja menetelmillä sekä nostetaan elintarvikealan yritysten osaamista hyödyntää hiilijalanjälkitietoutta oman toimintansa kehittämisessä sekä omien tuotteidensa markkinoinnissa. Hankkeessa määritettävät kotimaisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjälkilaskelmat edistävät kyseisten raaka-aineiden kilpailua hankintaprosesseissa ja lisäävät tuotteiden vientipotentiaalia. Hiilijalanjälkitieto lisää tuotteiden käyttöä ruokapalveluissa ja helpottaa myös kuluttajien vastuullisten ruokavalintojen tekemistä. Tiedepohjaista käytäntöön sovellettavaa tietopohjaa tarvitaan kotimaisen kasviproteiinien käytön lisäämiseksi sekä viljelyn kehittämiseksi ilmastovaikutuksiltaan pienemmäksi. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 (siirtymäkausi 2021–2022) Hankenumero 179801 Aloituspäivämäärä 01.01.2022 Loppumispäivämäärä 13.12.2024 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.2 Uusien tuotteiden ja menetelmien kehittäminen Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Tiedonhankintahanke, teollinen tutkimus (tuki 80 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Elintarvikkeet ilmastonmuutos Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Toteutuskunta TURKU Julkisen rahoituksen osuus: 80,00 % Jaa: