Hanke Kehittämishanke - 206752 Hungry for Finland – toiminnallisen ekosysteemin rakentaminen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy 01.09.2022 - 31.12.2024 Käynnissä Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Hungry for Finland - toiminnallisen ekosysteemin rakentaminen -hankkeen tavoitteena on ruokamatkailun verkostojen kehittämisen ja osaamisen lisäämisen avulla tehdä suomalaisista ruokamatkailutuotteista elämyksellisiä ja ostettavia vastuullisesti. Ruokamatkailu on yksi Suomen matkailustrategian keskeisistä kehitettävistä teemoista. Strategian mukaan tarvitaan toimijoiden yhteistyötä, uusien ruokamatkailutuotteiden kehittämistä ja osaamisen lisäämistä. Ruoka ja ruokamatkailu on ainoa matkailun “aktiviteetti” johon kaikki matkailijat osallistuvat. Ruoka on yhä vetovoimaisempi matkailun osa-alue. Suomen matkailun kilpailukyvyn takia ja aiemman H4F hankkeen aikana syntynyttä momentumia hyödyntäen ruokamatkailun kehittämistä tulee jatkaa koordinoidusti. Hungry for Finland – toiminnallisen ekosysteemin rakentaminen -hanke toimii valtakunnallisena koordinaattorina kehittäen verkostoitumista, monipuolisia työkaluja ja osaamisen lisäämistä alan toimijoille. Erilaisten verkostojen muodostaman laajan kokonaisuuden johtaminen on ekosysteemin johtamista. Suomalaisen ruokamatkailun haasteena on, miten hallinnoltaan hajautuneen ja avoimen ekosysteemin rakentamista ja skaalautumista voidaan ohjata. Suomen akatemian laajan ekosysteemien rakentamista ja johtamista koskevasta tutkimusohjelmasta nousee esiin muutama tärkeä periaate ekosysteemien kehittämiseen. Ekosysteemin suunnitteluperiaate ei ole primääristi ”asiakastarpeeseen vastaaminen”. Suunnitteluperiaatteena on ekosysteemissä olevan potentiaalin selvittäminen ja hyödyntäminen vuorovaikutussuhteita rakentamalla. Tällä hankkeella tuetaan erilaisten ruokamatkailun toimijoiden menestystä erityisesti selvittämällä ja hyödyntämällä laajan, kansallisen toimijajoukon vuorovaikutussuhteita ja siis näin rakentamalla toiminnallista ekosysteemiä. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 (siirtymäkausi 2021–2022) Hankenumero 206752 Aloituspäivämäärä 01.09.2022 Loppumispäivämäärä 31.12.2024 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 16.10 Muut yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyö Toimenpiteen tarkenne Valtiontukea sisältämätön hanke (100 %) Hankeluonne Valtakunnallinen hanke Asiasanat ruokamatkailu Ajankohtaista hankkeesta Blogit Blogi Menestyvän ruoka-alan rakentamista 16.11.2022 Kaakkois-Suomessa on ruoka-alan kehittämistä tehty kolmisenkymmentä vuotta, ja se on näkynyt monina erilaisina kehittämishankkeina sekä yritysrahoituksena. Kirjoittaja: Leena Hyrylä, asiantuntija Tapahtumat Tapahtuma 16.1.2025 klo9:00 - 10:30 Matkamessujen etkot 2025 – kohtaamisia ja aamukahvia Tapahtuman järjestää: HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, Satakunnan ammattikorkeakoulu Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Hämeen ELY-keskus Toteutuskunta HELSINKI Kokonaisrahoitus 233 826,56 € Julkinen rahoitus 233 826,56 € EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 233 826,56 € Julkisen rahoituksen jakautuminen: EU: 98 207,15 € Valtio: 135 619,41 € Kunnan suora rahoitus hankkeeseen: 0,00 € Kuntaraha Leader-ryhmältä: 0,00 € Muu julkinen tuki: 0,00 € Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 100,00 % Jaa: