Hanke Kehittämishanke - 328675 Huomioita ruoasta. Ruokakulttuurista kestävää hyvinvointia Etelä-Savoon (HURU) Helsingin Yliopisto - 30.04.2027 Käynnissä Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Hankkeen tavoitteena on saada viestinnän välityksellä eteläsavolaiset pohtimaan suhdettaan ruokaan ja sitä kautta lisätä ruoan ja ruoan tekijöiden arvostusta sekä johdattaa ihmisiä kestäviin ruokavalintoihin ja ruokakäytäntöihin. Hankkeen tavoitteena on myös vahvistaa paikallisuutta, kestävää ruokakulttuuria, kohdepaikkakuntien asukkaiden tietoisuutta paikallisesta omavaraisuudesta ja huoltovarmuudesta sekä kasvattaa eteläsavolaisen ruoan ja sen tekijöiden tunnettuutta ja näkyvyyttä. Toimenpiteet: Hanke käsittää kolme toimenpidekokonaisuutta, jotka on ryhmitelty kolmeksi työpaketiksi: TP1: Puhetta ruoasta. Luennot ja keskustelupiirit ruoasta ja ruokakulttuurista. TP2: Opastusta ruoasta. Näyttelyt lähikirjastoissa perinteisistä säilöntämenetelmistä ja pakkausmerkinnöistä. TP3: Kirjoituksia ruoasta. Lehtiartikkeleita paikallislehtiin ruoan tuotannosta ja tuottajista. Hankkeen tuloksena kansalaiset tulevat tietoisemmiksi omasta ruokasuhteestaan, mikä vahvistaa myös heidän ruokaosaamistaan. Lisäksi hanke lisää tietoisuutta ruokavalintojen vaikutuksista kansalaisten ja ympäröivän yhteisön hyvinvointiin ja kestävyyteen. Tieto ruoan tuotannosta ja paikallisista ruoan tekijöistä lisää paikallisten tekijöiden tunnettuutta, mikä puolestaan vaikuttaa positiivisesti ruoan ja sen tuottajien arvostukseen vahvistaen kestävää ja paikallisuutta tukevaa ruokakulttuuria. Hankkeen merkittävä tulos on myös alueellisen valmiuden omavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen vahvistuminen. Hankkeen päätoteuttaja on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja osatoteuttaja Savon Martat ry. Hanke toteutetaan Etelä-Savon kunnissa 1.5.2025-30.4.2027. Se on suunnattu Etelä-Savon asukkaille, mukaan lukien vapaa-ajan asukkaat. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 Hankenumero 328675 Loppumispäivämäärä 30.04.2027 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Maaseututyyppi Sisempi kaupunkialue Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide Maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön kehittämisen yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tarkenne Koordinointi- ja aktivointihankkeet Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Kohdealue SO8 Asiasanat Avomaaviljely Demonstraatio Digitalisaatio Elintarvikkeet Eläinten hyvinvointi ja terveys Etätyö, paikkariippumaton työ Hiilineutraalisuus, hiilinielu ja hiilensidonta Huoltovarmuus Hyvinvointi Ilmastonmuutos Kasvihuonetuotanto Kiertotalous Kokeilu, innovaatio Kotoutuminen, pakolaiset, maahanmuuttajat Kulttuuri, kulttuuriperintö Kustannustehokkuus Kylä Laatu- ja muut vastuullisuusjärjestelmät Lapset Lihan tuotanto Luomu, luonnonmukainen tuotanto Luonnontuotteet Lähiruoka Maatilojen monialaisuus Maidontuotanto Markkinointi, markkinaosaaminen Monipaikkaisuus Naiset Nuoret Nuoret viljelijät Nuori yrittäjyys Palvelut Pilotointi Puutarhatuotanto Ravinteiden kierrätys Resurssitehokkuus Riskienhallinta ja varautuminen Sosiaalinen innovaatio Sosiaalinen pääoma Suoramyynti Tasa-arvo, yhdenvertaisuus Tuotekehitys Turvallisuus Uudet kasvilajikkeet, viljelykasvit, erikoiskasvit Vapaa-ajan asukkaat Varautuminen, omavaraisuus Verkkokurssi Vertaisoppiminen Viljantuotanto Vähemmistöt Yhteisöllisyys, yhteisö, osallisuus Ympäristötietoisuus Yrittäjyyden edistäminen Älykäs sopeutuminen Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Etelä-Savon ELY-keskus Toteutuskunta MIKKELI Kokonaisrahoitus 195 865,20 € Julkinen rahoitus 195 865,20 € EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 195 865,20 € Julkisen rahoituksen jakautuminen: EU: 84 222,03 € Valtio: 111 643,17 € Kunnan suora rahoitus hankkeeseen: 0,00 € Kuntaraha Leader-ryhmältä: 0,00 € Muu julkinen tuki: 0,00 € Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 100,00 % Jaa: