Julkinen hankekuvaus
Vesienhoidon ja ympäristöhallinnon alalla havaittu huutava kosteikkosuunnittelijapula ja alati kasvava tarve monivaikutteiselle valuma-aluesuunnitteluosaamiselle on monia vesistö- ja ympäristöhankkeita hidastava osatekijä. Savo-Karjalan vesiensuojeluyhdistys vastaa tämän erityisosaamisen kasvattamisen tarpeeseen kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelun koulutushankkeella. Hankkeella tavoitellaan erityisesti Järvi-Suomen vesistöjen hyvän tilan saavuttamista ja säilyttämistä sekä luonnon monimuotoisuuden lisääntymistä kouluttamalla uusia kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelijoita. Hankkeen kohderyhmää ovat valuma-alueilla tehtävän ympäristö-, ilmasto- ja monimuotoisuustyön sekä vesiensuojelun asiantuntijat, tai muutoin vastaavat pohjatiedot omaavat, jotka voivat hyödyntää oppimaansa omassa työssään välittömästi. Hankkeessa on mahdollista tuottaa uusia kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelijoita useiden maakuntien alueelle Järvi-Suomen alueelle. Lopullisia hyödynsaajia ovat kaikki Suomen vesistöt ja niiden käyttäjät. Hanke on kaksivuotinen ja siinä toteutetaan kaksi koulutuskokonaisuutta: kosteikkosuunnittelun koulutus vuonna 2024 ja valuma-aluesuunnittelun koulutus vuonna 2025.
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Hankenumero
300644
Loppumispäivämäärä
30.12.2025
Onko kyseessä Leader-hanke?
ei
Maaseututyyppi
Sisempi kaupunkialue
Toimenpide
Kehittämishanke
Alatoimenpide
Ympäristö- ja ilmastokoulutushanke
Toimenpiteen tyyppi
Koulutushankkeet
Toimenpiteen tarkenne
Koulutus maaseudun toimijoille
Hankeluonne
Paikallinen/Alueellinen
Kohdealue
SO0
Ajankohtaista hankkeesta
Ammattitaitoisista kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelijoista on huutava pula koko Suomessa. Esimerkiksi kosteikkosuunnittelijoiden vähäisyys vaikeuttaa monien vesistökunnostushankkeiden ja valuma-alueilla tehtävien vesiensuojelutoimenpiteiden edistämistä.
Viime vuosina kosteikkosuunnittelijapulan ovat nostaneet esille lukuisat tahot, kuten valtion ja aluehallinnon toimijat. Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistyksen toimintamallikokeilun aikana havaittiin, että vesistökunnostuksissa tarvitaan myös kykyä vesimuodostumia laajempaan, valuma-aluetasoiseen suunnitteluun, jonka osaamista on syytä vahvistaa.
”Laaja-alainen ja valuma-aluetasoinen suunnitteluosaaminen tuo lisäarvoa käytännössä kaikkiin vesistökunnostushankkeisiin jo niiden valmisteluvaiheessa”, kertoo Järvi-Suomen kosteikko- ja valuma-aluesuunnittelun koulutushankkeen projektipäällikkö Minna Wikström.
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili