Hanke
Kehittämishanke - 14012

KASTU-Kasvisketjun tuoteturvallisuuden ja vähähiilisyyden parantaminen koulutuksen keinoin

Helsingin Yliopisto

30.11.2015 - 17.04.2019

Päättynyt

Julkinen hankekuvaus

TIIVISTELMÄ Kastu-hankkeen päätavoitteena on 1. uusimman tutkimustiedon tehokas välittäminen tuorekasvisten alkutuottajille ja tämän avulla 2. pienentää eteläsavolaisten kasvisten hävikkiä. Tuoteturvallisuuden ja -laadun parantaminen vähentää hävikkiä ja lisää kasvistuotannon kannattavuutta. Hävikin pieneneminen vähentää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti koko kasvisketjun ilmasto- ja ympäristökuormitusta. Hankkeen tuloksena kasvisten alkutuottajilla on uutta tietoa kasvisten hävikin pienentämiseksi ja tuotteen laadun parantamiseksi. Hankkeen tuotoksena on tietoaineistoa eteläsavolaisille kasvistuottajille. Hankkeessa saatava tieto palvelee alkutuotantoyrittäjiä heidän laatiessaan tuotantonsa prosessikaavioita IP-Kasvikset Perussertifiointiin valmistautumista varten. Koulutuksen pääasiallisena kohderyhmänä ovat eteläsavolaiset kasvistuottajat. Hankkeessa järjestetään koulutustilaisuuksia ja tuotetaan koulutusaineistoa kasvisten alkutuotantoa palvelevista kokonaisuuksista: 1. Kasvisketjun käytänteet alkutuotannossa: alkutuotannon ja pakkaamon prosessit (FoNAO*-tuotteet) ja vastuullisuusjärjestelmät 5 op 2. Tuoteturvallisuustietouden lisääminen ja laadun parantaminen: tuoteturvallisuus ja kasvisvälitteiset ruokamyrkytyspatogeenit kasvisten alkutuotannossa- pintaa syvemmältä 5 op 3. Kontaktimateriaalit ja haihduttavat pinnat kasvisten alkutuotannossa, biosidit ja tuhoeläintorjunta 5 op 4. Tuotannon kestävyysindikaattorit ja hävikin hallinta soveltuvin menetelmin ja jäljitettävyys 5 op Hankkeen toteuttaa yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Mikkelin ammattikorkeakoulu.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020

Hankenumero

14012

Aloituspäivämäärä

30.11.2015

Loppumispäivämäärä

17.04.2019

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

1.1 Ammatillinen koulutus ja tietojen hankkiminen

Toimenpiteen tyyppi

Koulutus ja tiedonvälitys

Toimenpiteen tarkenne

Koulutus, joka kohdistuu maatalouden alkutuotannon tai maataloustuotteiden jalostuksen tai kaupan pitämisen alalla toimiville pk-yrityksille (90 %)

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Ajankohtaista hankkeesta

Hankkeen yhteyshenkilöt