Hanke Kehittämishanke - 14012 KASTU-Kasvisketjun tuoteturvallisuuden ja vähähiilisyyden parantaminen koulutuksen keinoin Helsingin Yliopisto 01.12.2015 - 17.04.2019 Päättynyt Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus TIIVISTELMÄ Kastu-hankkeen päätavoitteena on 1. uusimman tutkimustiedon tehokas välittäminen tuorekasvisten alkutuottajille ja tämän avulla 2. pienentää eteläsavolaisten kasvisten hävikkiä. Tuoteturvallisuuden ja -laadun parantaminen vähentää hävikkiä ja lisää kasvistuotannon kannattavuutta. Hävikin pieneneminen vähentää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti koko kasvisketjun ilmasto- ja ympäristökuormitusta. Hankkeen tuloksena kasvisten alkutuottajilla on uutta tietoa kasvisten hävikin pienentämiseksi ja tuotteen laadun parantamiseksi. Hankkeen tuotoksena on tietoaineistoa eteläsavolaisille kasvistuottajille. Hankkeessa saatava tieto palvelee alkutuotantoyrittäjiä heidän laatiessaan tuotantonsa prosessikaavioita IP-Kasvikset Perussertifiointiin valmistautumista varten. Koulutuksen pääasiallisena kohderyhmänä ovat eteläsavolaiset kasvistuottajat. Hankkeessa järjestetään koulutustilaisuuksia ja tuotetaan koulutusaineistoa kasvisten alkutuotantoa palvelevista kokonaisuuksista: 1. Kasvisketjun käytänteet alkutuotannossa: alkutuotannon ja pakkaamon prosessit (FoNAO*-tuotteet) ja vastuullisuusjärjestelmät 5 op 2. Tuoteturvallisuustietouden lisääminen ja laadun parantaminen: tuoteturvallisuus ja kasvisvälitteiset ruokamyrkytyspatogeenit kasvisten alkutuotannossa- pintaa syvemmältä 5 op 3. Kontaktimateriaalit ja haihduttavat pinnat kasvisten alkutuotannossa, biosidit ja tuhoeläintorjunta 5 op 4. Tuotannon kestävyysindikaattorit ja hävikin hallinta soveltuvin menetelmin ja jäljitettävyys 5 op Hankkeen toteuttaa yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Mikkelin ammattikorkeakoulu. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 Hankenumero 14012 Aloituspäivämäärä 01.12.2015 Loppumispäivämäärä 17.04.2019 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide 1.1 Ammatillinen koulutus ja tietojen hankkiminen Toimenpiteen tyyppi Koulutus ja tiedonvälitys Toimenpiteen tarkenne Koulutus, joka kohdistuu maatalouden alkutuotannon tai maataloustuotteiden jalostuksen tai kaupan pitämisen alalla toimiville pk-yrityksille (90 %) Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Asiasanat Laatu- ja muut vastuullisuusjärjestelmät kasvintuotanto luomu vihannesviljely Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Etelä-Savon ELY-keskus Toteutuskunta MIKKELI Julkisen rahoituksen osuus: 90,00 % Jaa: