Julkinen hankekuvaus
Suomessa tuotetaan toiseksi eniten (14 %) Euroopan kaurasta ja Suomi on maailman toiseksi suurin kauran viejämaa. Suomen oloihin sopivana viljelykasvina kauraa on tuotettu reilusti yli oman tarpeen ja sitä on viety jyvinä – suurimmaksi osaksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi (n. 300 milj. kg/a). Kaura on siis valmiiksi elintarvikesektorimme lupaavimpia raaka-aineita, jonka terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä. LUKEn 2024 laatiman raportin mukaan kauran viennin kasvamiseen seuraavan 10 vuoden aikana on n. 200 mio € odotearvo. Ongelmana on tällä hetkellä kauralajikkeiden suurimäärä ja ominaisuuksien heterogeenisyys. Toisaalta taas prosessiteknologinen osaaminen on kaura-alan kasvupotentiaalin edellytys, jotta toivutut ominaisuudet osataan siirtää lopputuotteisiin. Hankkeen tavoitteena on varmistaa, että kauraominaisuuksien tunnistamiseen perustuvan lisä-arvon tuottaminen lisää alkutuotannon kannattavuutta. Tämä tapahtuu yhteistyössä prosessiteollisuuden, leipomoiden ja viljaviennin kanssa. Hankkeessa alkutuotannon ja prosessiteollisuuden välissä tehdään eri kauratyyppien ominaisuuksiin perustuvaa tutkimusta pellolta, prosessoinnin kautta tuotteeksi. Tiedon ja EIP yhteistyöryhmän avulla luodaan helposti toteutettava testauskonsepti kauranjyvän soveltuvuudesta vaativampaan prosessointiin ja korkeatasoisempien/ uusien kauratuotteiden tekemiseen.
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Hankenumero
318672
Loppumispäivämäärä
30.05.2025
Onko kyseessä Leader-hanke?
ei
Maaseututyyppi
Sisempi kaupunkialue
Toimenpide
Valmisteluraha
Alatoimenpide
Eurooppalainen innovaatiokumppanuus EIP-hankkeet
Toimenpiteen tyyppi
Yhteistyöhankkeet
Toimenpiteen tarkenne
Eurooppalainen innovaatiokumppanuus EIP-valmisteluraha, 5 000 €
Hankeluonne
Paikallinen/Alueellinen
Kohdealue
SO0
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili