Hanke
Valmisteluraha - 318672

Kaurahyödynnyksen harppaus

Lab-ammattikorkeakoulu Oy

- 30.05.2025

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Suomessa tuotetaan toiseksi eniten (14 %) Euroopan kaurasta ja Suomi on maailman toiseksi suurin kauran viejämaa. Suomen oloihin sopivana viljelykasvina kauraa on tuotettu reilusti yli oman tarpeen ja sitä on viety jyvinä – suurimmaksi osaksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi (n. 300 milj. kg/a). Kaura on siis valmiiksi elintarvikesektorimme lupaavimpia raaka-aineita, jonka terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä. LUKEn 2024 laatiman raportin mukaan kauran viennin kasvamiseen seuraavan 10 vuoden aikana on n. 200 mio € odotearvo. Ongelmana on tällä hetkellä kauralajikkeiden suurimäärä ja ominaisuuksien heterogeenisyys. Toisaalta taas prosessiteknologinen osaaminen on kaura-alan kasvupotentiaalin edellytys, jotta toivutut ominaisuudet osataan siirtää lopputuotteisiin. Hankkeen tavoitteena on varmistaa, että kauraominaisuuksien tunnistamiseen perustuvan lisä-arvon tuottaminen lisää alkutuotannon kannattavuutta. Tämä tapahtuu yhteistyössä prosessiteollisuuden, leipomoiden ja viljaviennin kanssa. Hankkeessa alkutuotannon ja prosessiteollisuuden välissä tehdään eri kauratyyppien ominaisuuksiin perustuvaa tutkimusta pellolta, prosessoinnin kautta tuotteeksi. Tiedon ja EIP yhteistyöryhmän avulla luodaan helposti toteutettava testauskonsepti kauranjyvän soveltuvuudesta vaativampaan prosessointiin ja korkeatasoisempien/ uusien kauratuotteiden tekemiseen.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

318672

Loppumispäivämäärä

30.05.2025

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Sisempi kaupunkialue

Toimenpide

Valmisteluraha

Alatoimenpide

Eurooppalainen innovaatiokumppanuus EIP-hankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Eurooppalainen innovaatiokumppanuus EIP-valmisteluraha, 5 000 €

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Kohdealue

SO0

Ajankohtaista hankkeesta

Hankkeen yhteyshenkilöt