Hanke
Kehittämishanke - 259864

Kestävä keskisuomalainen maatila

Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy

- 30.05.2026

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Kestävä keskisuomalainen maatila -hanke toimii tieteellisen tiedon, innovaatioiden ja digitalisaation jalkauttajana maatilayrittäjille. Hankkeen tavoitteena on kehittää keskisuomalaisten maatilayrittäjien tietämystä ja osaamista laaja-alaisesti ruuantuotannon kestävyyteen ja vastuullisuuteen vaikuttavissa kokonaisuuksissa. Hankkeen tavoitteena on parantaa keskisuomalaisen maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä sekä kehittää sen uudistumiskykyisyyttä. Hankkeen toimenpiteet keskittyvät erityisesti kotieläintuotannon älyosaamiseen, uudistuvaan viljelyyn ja pellon käytön monipuolistamiseen sekä maatilojen johtamis-, talous- sekä hankintaosaamisen lisäämiseen. Tärkeä osa on myös maatilojen yhteistyön kehittäminen ja maatilayrittäjien työhyvinvoinnin huomioiminen. Hankkeessa toteutetaan tiedonvälitystä monipuolisesti infotilaisuuksien, webinaarien, pellonpiennar- ja navettapäivien, yritysvierailujen sekä sähköisten materiaalien ja julkaisujen avulla.Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat keskisuomalaiset maatilayrittäjät ja maatilayrittäjäksi aikovat sekä maatilayritysten työntekijät. Toisena kohderyhmänä ovat maatilayrittäjien sidosryhmät ja yhteistyökumppanit. Hyödynsaajina ovat keskisuomalaiset maatilayrittäjät, maatilojen työntekijät ja välillisesti alkutuotteita jalostavat yritykset ja yhteiskunta.Hanke toteutetaan Keski-Suomen alueella 1.4.2024-31.5.2026. Hankkeen toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti ja ProAgria Keski-Suomi.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

259864

Loppumispäivämäärä

30.05.2026

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Ydinmaaseutu

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Tiedonvälityshankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Tiedonvälityshankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Tiedonvälityshanke

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Kohdealue

SO0

Ajankohtaista hankkeesta

Tervetuloa vastaamaan KeKeMa-hankkeen tarvekyselyyn. Kyselyn avulla pyritään kartoittamaan hankkeen kohderyhmän, eli keskisuomalaisten maatilayrittäjien ja maatilayrittäjäksi aikovien sekä maatilayritysten työntekijöiden ja muiden maatalousalan toimijoiden, toiveita ja tarpeita hankkeen toiminnan suunnittelemisen tueksi.

Vastaa ja vaikuta!

Webropol-kyselyyn pääset tästä linkistä:
https://link.webropolsurveys.com/S/0C169A9C813A9D61

KeKeMa-hankkeessa lähetetään noin kerran kuussa koontiviesti sähköpostilla, jossa kerrotaan hankkeen kuulumisia ja tulevia tapahtumia. Voit ilmoittautua mukaan postituslistalle Webropol-kyselyn kautta: https://link.webropol.com/s/kekema-hankkeen-postituslista

Käsittelemme henkilötietojasi luottamuksellisesti. Hankkeen tietosuojaseloste on luettavissa Jamkin verkkosivuilta osoitteesta: https://www.jamk.fi/fi/tutkimus-ja-kehitys/tki-projektit/kestava-keskisuomalainen-maatila-sustainable-farm-in-central-finland

 

Viljelyn kannattavuuteen vaikuttaa monet asiat, kuten viljelykierto, peltojen sijainti, investoinnit, konekanta ja yhteistyön määrä. Tästä infotilaisuudesta saadaan vinkkejä siihen, miten edellä mainittuja voidaan hyödyntää tilan talouden kannalta optimaalisella tavalla.

Lisää tietoa täältä:
https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/vaihtoehtoja-kannattavaan-viljelyyn-infotilaisuus/

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan biokaasun liiketoimintamahdollisuuksista! Työpaja järjestetään osana Kestävä keskisuomalainen maatila ja Metanointi maatilalla –hankkeiden toimenpiteitä.

Lisää tietoa täältä: https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/biokaasusta-liiketoimintaa-maatiloille-tyopaja-kekema-metmaat/

KeKeMa-hanke järjestää tilavierailun Paavolan maitotilalle. Tervetuloa kuulemaan tilan isännän käytännön kokemuksia muun muassa aperuokinnan järjestämisestä, lannan separoinnista ja biokaasulaitoksen pyörittämisestä maatilan ohessa.

Lisää tietoa täältä: https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/tilavierailu-paavolan-maitotilalla/?updated=true

Tervetuloa kuulemaan kokemuksia herneen viljelystä ja käytöstä lehmien ruokinnassa. Asiantuntijoiden lisäksi ääneen pääsevät myös viljelijät kertomaan omista kokemuksistaan. Tilaisuus on maksuton ja järjestetään Teams-etäyhteyden kautta.

Tapahtumasta tehdään tallenne.

Lisää tietoa täältä:
https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/herneen-viljely-ja-kaytto-ruokinnassa-webinaari/

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaista asiaa nurmenviljelystä! Tarjolla perustietoa nurmenviljleystä ja kasvilajivalinnoista, täsmäviljelyn tarjoamien hyötyjen esittelyä, sekä käytännön esimerkkejä. Lisäksi ajankohtaiskatsaus nurmilohkojen tukivalvonnasta. Osallistumaan pääset joko paikan päällä Biotalousinstituutissa, tai etäyhteyksien välityksellä.

Tapahtumasta tehdään tallenne.

Lisää tietoa täältä: https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/nurmenviljelyinfo/

Tervetuloa Pellonpiennarpäivään Biotalouskampukselle 27.8.2024! Tapahtuman aikana pääset tutustumaan älymaatalouden uusimpiin teknologisiin ratkaisuihin ja sovelluksiin. Lisäksi tapaat alan asiantuntijoita ja saat käytännön vinkkejä uusien teknologioiden hyödyntämiseen.

Lisää tietoa täältä: https://maaseutuverkosto.fi/tapahtumat/pellonpiennarpaiva-biotalouskampuksella/?updated=true

Hankkeen yhteyshenkilöt

2 jäsentä