Hanke
Kehittämishanke - 263164

Kosteikko-osaaminen kasvuun

Oulun Ammattikorkeakoulu Oy

- 31.08.2027

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Tarpeet kokonaisvaltaiseen ja luonnonmukaiseen valuma-alueen vesienhallintaan kasvavat ilmastonmuutoksen edetessä sekä luontokadon voimistuessa. Kasvavat vesimäärät ja kuivuusjaksot edellyttävät laaja-alaista osaamista mm. hydrologiasta sekä teknisistä ratkaisuista ja samalla on huomioitava erilaisten ratkaisujen vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen sekä vesien tilaan. Ilmastovaikutukset tulisi huomioida erilaisissa suunnitteluprosesseissa nykyistä paremmin ja ottaa vesienhallinnan toimenpiteissä erilaiset ennallistamisen mahdollisuudet täysimääräisesti käyttöön. Myös uudistuvien rahoitusjärjestelmien (mm. CAP27 mukainen peruskuivatustuki sekä ei-tuotannolliset investoinnit ja v. 2024 voimaan tuleva METKA -järjestelmä) mukainen toiminta edellyttää nykyistä laaja-alaisempaa suunnitteluosaamista ja osaamisen lisäämistä. Erilaisten kokonaisvaltaisen vesienhallinnan ratkaisujen kuten kosteikkokohteiden, uomien ja soiden ennallistamisen sekä tulvatasanteiden monialaisista osaajista, suunnittelijoista ja urakoitsijoista on tällä hetkellä puutetta. Kosteikko osaaminen kasvuun -hankkeessa Oulun ammattikorkeakoulu yhdessä ProAgria Oulun / Oulun Maa- ja kotitalousnaisten kanssa kartoittaa kosteikkojen ja kokonaisvaltaisen vesienhallinnan suunnitteluun ja toteutukseen liittyvät toimijat sekä toimijoiden koulutustarpeet Pohjois-Pohjanmaan alueella. Hankkeessa pilotoidaan monimuotoista kosteikko- ja valuma-alueosaamisen koulutusta kohderyhmän tarpeet huomioiden. ProAgria Oulu ry / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset toimii hankkeen osatoteuttajana ja heidän verkostonsa ja osaamisalueensa ovat tärkeässä roolissa kokonaisuuden toteutuksessa. Hankkeessa myös tuotetaan aikariippumatonta materiaalia (videokoosteet, selvitykset, kosteikko-opas ym.) sekä valitaan pilottikohde, johon liittyvien prosessien kulkua dokumentoidaan sekä hyödynnetään hankkeen koulutuksessa ja viestinnässä.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

263164

Loppumispäivämäärä

31.08.2027

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Sisempi kaupunkialue

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Luonnonvarayhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Koordinointi- ja aktivointihankkeet

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Kohdealue

SO5

Ajankohtaista hankkeesta

Tervetuloa EU:n osarahoittaman Kosteikko-osaaminen kasvuun -hankkeen ajankohtaistiedotteen 1/2025 pariin! Mitä tapahtuu juuri nyt ja mitä on luvassa jatkossa? Kosteikko-osaamiseen liittyviä osaamistarpeita kartoitetaan ja täydentävää koulutusta suunnitellaan, turvemaiden kestäviin käyttömuotoihin tarjotaan eväitä 1.10.2025 järjestettävässä tapahtumassa, ja kosteikon elinkaaresta tuotetaan uutta materiaalia.

Lue lisää: Kosteikko-osaaminen kasvuun – koulutusta, tapahtumia ja yhteistyötä – Maaseutuverkosto

Valuma-alue- ja kosteikkosuunnittelu ja -rakentaminen ovat osaamisaloja, joille tarvitaan uusia osaajia – ja EU:n uuden ennallistamisasetuksen myötä tarve kasvaa entisestään! Suunnittelemme täydentävää koulutusta, joka mahdollistaa toimimisen näillä osaamisaloilla. Maksuton pilottikoulutus järjestetään Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 2026 ja otamme mukaan rajatun määrän opiskelijoita.

Koulutuksen suunnittelua varten pyytäisimme vastaamaan lyhyeen kyselyyn (vastausaika n. 3–5 min.) alla olevan linkin kautta viimeistään ma 14.7.2025. Vastaukset ovat täysin anonyymejä.

https://link.webropolsurveys.com/S/994F9C7ACE6B992C

Lämmin kiitos panoksestasi, vastauksesi on ensiarvoisen tärkeä 😊

Hanke osallistui yhteistyössä Biohiilen aika: Hiilestä on moneksi – lähituotantoa vihreässä siirtymässä– ja Luonnosta työtä ja toimintakykyä -hankkeiden kanssa ERIAFF-verkoston (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry) vuosikonferenssiin, joka järjestettiin Espanjan Vicissä 7.-9.4.2025. Tutustu hankkeiden yhteisposteriin: Potential of Wetlands and Biochar in Managing Ecological Impacts of Peatland-Based Agriculture – Water Management and Protection, Carbon Storages, and Diverse Habitats.

”Valuma-alueiden kokonaisvaltaisen vesienhallinnan tarve kasvaa ilmaston muuttuessa ja luonnon monimuotoisuuden vähentyessä. Vaihtelevat sademäärät sekä pitkät helle- ja kuivuuskaudet haastavat muun muassa maa- ja metsätaloustuotantoa. Toisaalta maa- ja metsätaloustuotantoon liittyvien ilmasto-, vesistö- ja luontovaikutusten hallintaan tarvitaan myös uusia ratkaisuja. Kosteikot tarjoavat tähän tehokkaita keinoja, mutta niiden lisäämiseksi tarvitaan osaamisen kehittämistä ja uusia toimijoita.”

Lue lisää AMK-lehden//UAS Journalin numerossa 1/2025 julkaistusta artikkelista Ympäristövaikutusten hallintaa kosteikko-osaamisella.

Liittymällä tiedotuslistalle saat ajankohtaista tietoa hankkeen koulutus- ja muusta tarjonnasta sekä tuloksista ja tuotoksista 🙂

Hankkeen yhteyshenkilöt

3 jäsentä

Tietokortit