Hanke
Kehittämishanke - 259686

Kuhmon yhdistystoiminnan kehittämishanke

Kuhmon kaupunki

- 31.01.2026

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Kuhmon kaupunki toteuttaa kaksivuotisen yhdistystoiminnan kehittämishankkeen. Hankkeessa pureudutaan kaikkia yhdistyksiä koskettaviin haasteisiin. Hankkeessa törmäytetään Kuhmolaisia yhdistyksiä tavoitteena yhteistoiminta, yhteisten toimintamallien kehittely ja yhteisten toimintatilojen käyttöönotto. Hankkeessa jatkokehitetään kestävän kehityksen sopimusmallia. Kestävän kehityksen sopimuksella eri toimijat sitoutuvat yhdessä kaupungin kanssa edistämään kaupunkistrategian arvojen mukaista kestävää kehitystä, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Hankkeessa tarjotaan koulutusta ja neuvontaa yhdistystoimijoille liittyen mm. jäsenhankintaan, yhdistysten hallinnointiin, viestintään, toiminnan suunnitteluun ja talouden suunnitteluun ja seurantaan. Selvitetään mahdollisuuksia keventää yhdistysten hallinnollista taakkaa esim. hallinnoinnin ulkoistamisen tai yhdistysten toimintojen yhdistämisen kautta. Hankkeessa luodaan yhteyksiä kaupungin, yhdistysten ja yritysten välille järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia ja koulutuksia. Hankkeessa kiinnitetään huomiota myös uusiin kuntalaisiin heidän saamisekseen mukaan yhteisölliseen toimintaan. Hankkeen aikana käynnistetään Kuhmon alueen talkoolaispankki, jossa vapaaehtoistoimijoiksi haluavat ja talkoolaisia tarvitsevat kohtaavat. Hankkeen tuloksena ihmisten tietoisuus yhdistyksistä ja niiden tarjoamista harrastusmahdollisuuksista lisääntyy ja yhdistykset saavat uusia jäseniä ja toimijoita. Yhdistysten välinen tiedonvaihto ja yhteistyö lisääntyy. Yhdistystoiminta tehostuu. Kuhmoon muuttavien kotoutumiseen saadaan tukea yhdistyksiltä ja yhdistykset samalla uusia jäseniä toimintaansa. Yhdistysten yhteisen tilan toiminnan käynnistyminen ja toiminnan vakiinnuttaminen. Talkoolaispankki helpottaa tapahtumajärjestäjien ja vapaaehtoisten kohtaamista.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

259686

Loppumispäivämäärä

31.01.2026

Onko kyseessä Leader-hanke?

kyllä

Maaseututyyppi

Maaseudun paikalliskeskukset (kaupunkien läheinen maaseutu)

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön kehittämisen yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Koordinointi- ja aktivointihankkeet

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Kohdealue

SO8

Ajankohtaista hankkeesta

15.3.2024 järjestettiin Kuhmo-talossa hankkeen ensimmäinen yhdistysten ilta, joka toimi myös hankkeen käynnistävänä tapahtumana. Paikalle saapui noin 60 henkeä ja kuhmolaiset yhdistykset olivat hyvin edustettuina. Kiitos hienosta aloitustapahtumasta kaikille osallistuneille!

Uusien kuhmolaisten tapahtumassa 13.4.2024 oli esillä kuhmolaisia yhdistyksiä, joihin tapahtumaan kutsutut uudet kuntalaiset pääsivät tutustumaan.

7.-8.6.2024 Lyhytvideomarkkinointipilotin kuvaukset Kuhmossa 

Kuhmon kaupunki toteutti lyhytvideomarkkinoinnin pilotoinnin videotuotantoyhtiö Karu Films Oy:n kanssa. Videosarjan ensimmäinen video, aiheena Kuhmon pilisrinki, julkaistiin 1.7. Lyhytvideomarkkinoinnin ja sisällöntuotannon tavoitteena oli tuoda esille Kuhmon mahdollisuuksia mm. työllisyyden, harrastus- ja vapaa-ajantoimintojen, matkailun ja yrittämisen näkökulmasta. Hankinta- ja suunnittelutyö tehtiin yhteistyössä OSKU -hankkeen, Yhdistystoiminnan kehittämishankkeen ja Kuhmon kaupungin viestinnän kanssa. Kaupungin viestinnän tekijät saivat myös koulutusta lyhytvideomarkkinoinnin tuotannosta, ja videoita on tarkoitus tuottaa tulevaisuudessa myös omana tuotantona.

Lyhytvideoita pääsee katsomaan TikTokissa ja Instagramissa @kuhmonkaupunki ja Facebookissa Kuhmon kaupungin tilillä.

Karu Films kävi Kuhmossa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kuvaamassa, jolloin Kuhmossa oli myös vilkas tapahtumaviikonloppu.  Kuhmon Tapahtumat ry järjesti Tukkilaiskisat, joissa nähtiin huikeita kisasuorituksia. Tamperelainen Karu Films Oy kävi kuvaamassa kuhmolaisia yrityksiä ja yhdistyksiä.

Kesäosaajien tärskyt järjestettiin Hotelli Kalevalassa kesäkuisena keskiviikkona. Tarjolla oli pientä purtavaa hotellin ravintolan puolella, josta siirryttiin rannan kotaan keskustelemaan tulen äärelle. Paikalle saapui 14 Kuhmossa kesätöissä olevaa nuorta.

Nuoria pyydettiin pohtimaan, mitkä voisivat olla sellaisia asioita, jotka kannustaisivat tulemaan uudestaan tai myös jäämään Kuhmoon. Heitä pyydettiin myös pohtimaan, mikä on hyvää Kuhmossa ja missä on kehitettävää. Ryhmissä kävi reipas puheensorina ja nuoret nostivat esille mm. palvelujen, työn ja perheen tärkeyden.

Liikkumisohjelman työpaja maanantaina 26.8.2024. klo 17-20. Paikkana Valtuustosali, Kaupungintalo.

Työpajassa tutustumme Liikkumisohjelmaan hyvinvointiaktivaattori Riikka Kähkösen johdolla ja työpajailemme yhdessä aiheena vuoden 2030 liikkuva Kuhmo. Liikkumisohjelma toimii liikunnan edistämisen asiakirjana, jolla tehdään liikunnan ennaltaehkäisevää työtä ja sen kehittämistä näkyväksi. Ohjelma toimii myös osana laajempaa hyvinvointisuunnitelmaa. Tervetuloa! Työpajasta saatiin arvokasta tietoa liikkumisohjelman jatkotyöstöön, kiitos osallistuneille!

Lähellä.fi -palvelun työpaja torstaina 29.8.2024. klo 17-18.30. Paikkana Valtuustosali, Kaupungintalo.

Kouluttajana työpajassa Johanna Heikkinen, Kainuun sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n toiminnanjohtaja. Lähellä.fi on järjestöjen tärkeä kumppani tavoittaen kansalaisia ja houkutellen heitä toimintaan mukaan.
Ota työpajaan mukaan oma kannettava. Työpajassa opit rekisteröitymään sekä luomaan toimintailmoituksia maksuttomaan Lähellä.fi -palveluun. Palvelun avulla yhdistysten tietoja ja toimintoja on helposti löydettävissä ja tapahtumien tiedot välittyvät palvelusta myös Tapahtumien Kainuuseen.

Kiitos osallistujille mukanaolosta! 

30.8.2024 Harrastemessut kouluilla Kuhmossa
Yhdistystoiminnan kehittämishanke oli mukana 30.8. järjestetyssä harrasteiden esittelypäivässä. Päivän aikana esiteltiin harrastemahdollisuuksia luokille 1-6 klo 12.15-13 Puukoululla ja luokille 7-9 klo 13.15-14 Kivikoululla. Mukana esittelyissä oli useita yhdistystoimijoita, kiitos osallistumisesta!

 

Yhdistysten ilta 30.9.2024 klo 17-18.30 Bistro Neljässä Kaesassa.

Illan teemoina olivat Kuhmon aluebrändin hyödyntäminen yhdistystoiminnassa sekä kestävän kehityksen sopimusmalli. Työpajassa pohdittiin, mitä yhteistyö voisi olla yhdistysten ja kaupungin välillä. Lisäksi mietittiin miten aluebrändiä voisi hyödyntää enemmän yhdistystoiminnassa. Keskustelussa nostettiin esille myös neuvontaan liittyviä tarpeita. Tästä on hyvä lähteä suunnittelemaan hankkeen työpajoja ja hakemaan asiantuntijoita. Illassa nostettiin hyviä ja konkreettisia toiveita esille! Kiitos osallistuneille!

Talkoo/yhteistyön työpaja 22.10.2024 klo 17-18.30 Taitotehtaalla.

Työpajan teemoina olivat talkoo- ja yhteistyö yhdistysten välillä Kuhmossa. Työpajaa suunniteltaessa pidettiin yhteinen ideointitapaaminen Kuhmon Mobilistien, Laokojien ja Nivan kyläyhdistyksen edustajien kanssa. Illassa käytiin hyvää keskustelua talkootyöstä Kuhmossa ja mietittiin, miltä talkootyö voisi näyttää Kuhmossa tulevaisuudessa. Työpajassa nousseista asioista on tehty koontia ja työpajasta saatiin hyvää aineistoa jatkotoimien suunnitteluun. Kiitos kaikille osallistuneille!

Yhdistystoiminnan kehittämishanke mukana Hanketreffeillä 29.10. Paltamossa.


Hanketta esiteltiin Paltamossa Vaarantalolla järjestetyssä, Maaseuturahaston rahoittamille hankkeille suunnatuilla Hanketreffeillä tiistaina 29.10. Paikalla oli mukavasti hanketoimijoita ympäri Kainuuta ja tilaisuudessa pääsi hyvin verkostoitumaan ja kuulemaan, miten monipuolisesti Maaseuturahastosta rahoitetaan erilaisia hankkeita. Aamulla esiteltiin hankkeita ja Yhdistystoiminnan kehittämishanke sai myös oman esittelyajan, kiitos siitä vielä järjestäjille! Iltapäivällä pohdittiin pienryhmissä mm. miten ideasta syntyy hanke, millaista viestintää hankkeissa tehdään sekä millaista vaikuttavuutta hankkeilla voidaan saada aikaan.

Keskiviikkona 30.10. Kajaanin Kaukametsässä kokoonnuttiin Kainuun yhteisille hanketreffeille, joissa kuultiin innostavia puheenvuoroja ja hankepitchauksia sekä päästiin verkostoitumaan Hanketorilla. Kuhmosta paikalla olivat Vaikuttavampaa yhteistyötä rajakaupungeissa ja –kunnissa -hankkeen hankepäällikkö Sari Sirkkiä, Master Plan -hankkeen projektipäällikkö Riitta Kosonen ja projektityöntekijä Elina Puhakka, Osaajia Kuhmon yrityksille (OSKU) -hankkeen projektipäällikkö Anne Huotari sekä Yhdistystoiminnan kehittämishankkeen projektipäällikkö Katri Konttinen. Sari ja Riitta olivat myös pitchaamassa hankkeitaan. Mukana oli myös Itäisen Suomen puutuoteklusteri (ITÄPUU) -hanke.

  

Kuvassa Puolustusteollisuuden testauskeskus Vuosankaan -hankkeen projektipäällikkö Vesa Värjyvirta, Anne Huotari, Sari Sirkkiä, Katri Konttinen ja Elina Puhakka.

20.11.2024 Järjestöilta Ikolan Pappilassa
Ikolan Pappilassa järjestettyyn Kuhmon Järjestöiltaan kokoontui kuhmolaisia yhdistystoimijoita monista eri yhdistyksistä. Saimme aluksi nauttia herkullisista tarjottavista, kiitos Ikolan kahvilayrittäjä Anna-Maija Polviselle!

Illassa kuultiin ajankohtaisia terveisiä Kuhmosta yhdistystoiminnan kehittämishankkeesta, hyvinvointityöstä hyvinvointiaktivaattorilta Riikka Kähköseltä sekä tila-asioista rakennustarkastaja-tilapalvelupäällikkö Harri Piiraiselta.

Kuulimme Kainuun hyvinvointialueelta Helena Saarelta järjestöyhteistyöstä sekä . Johanna Heikkinen Kainuun sosiaali- ja terveysturvayhdistyksestä kertoi Lähellä .fi-palvelusta, jonka käyttöön oli myös mahdollista saada apua ennen ohjelman alkua.
Maarit Rajatalo ja Laura Moilanen kertoivat Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptista ja digitaalisesta palvelutarjottimesta. Marja Tolonen toi terveisiä Elävä Kainuu Leaderin puolesta rahoitusmahdollisuuksista. Illan päätti Marja-Liisa Ruokolaisen puheenvuoro Kainuun hyvinvointialueen osallisuustyöstä.
Ilta oli antoisa ja saimme paljon tietoa saatavilla olevista sekä tulevista palveluista.

Kiitos kaikille osallistujille!

30.11.-1.12. Opintoretki Pohjois-Savoon Rautalammille, Tervoon ja Vesannolle. Opintoretken järjesti Tulevaisuuden Maalaisjärki-hanke ja Kainuun kylätoiminta. Matkalla tutustuttiin inspiroiviin kyläyhteisöihin ja erilaisiin hankkeisiin. Retki tarjosi myös hyvän tilaisuuden verkostoitua Kainuun ja Vaalan alueiden kylätoimijoihin. Matka oli erittäin antoisa, kiitos järjestäjille! Retkestä on tulossa blogikirjoitus, jossa pureudutaan tarkemmin matkan moninaisiin anteihin.

2.12.2024 Meijän Kuhmo -Ystävyyskahvila. Ensimmäinen kahvilakerta Kaesan kahvilan yläkerrassa klo 18-20.

Tilaisuudessa kävi mukava puheensorina, varsinkin Suomi ja Kuhmo-aiheisen tietovisan aikana. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kuhmon yhdistys piti kahvilassa lapsille puuhanurkkausta, jossa kävi kuhina kun lapset pelasivat ja värittivät värityskuvia. Saimme myös kahvittelun lomassa kuulla Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen koordinaattorin Minna Härkösen esittelyn Me olemme kulttuuria -ohjelmahausta vuodelle 2026, jolloin Oulu toimii Euroopan kulttuuripääkaupunkina.
Kiitos kaikille osallistujille! Seuraava kahvilakerta järjestetään maanantaina 20.1.2025 klo 18 – 20 Kaesan kahvilan yläkerrassa, tuuhan käymään!

20.1.2025 Meijän Kuhmo -ystävyyskahvila

Toisella kahvilatapaamisella kokoonnuttiin Kaesan kahvilaan tapaamaan ja keskustelemaan kahvin äärellä. Illan aikana tilaisuudessa kävi lähes 40 osallistujaa! Tällä kertaa teemana oli työllisyys ja yrittäminen, Kamk:in MAKEA- hanke ja Edukai Oy:n Next Level-hanke esittäytyivät illassa. Kiitos kaikille osallistuneille, 10.2. jatketaan!

Ma 10.2. Osallisuus/Ystävyyskahvila-pilotin kolmas tapaamiskerta.

Kahvilan teemana oli vapaa-aika ja harrastusmahdollisuudet Kuhmossa. Paikalla olivat kertomassa omista harrastustoiminnoistaan Kuhmon 4H, Kuhmon Kiva, Kuhmon Musiikkiopisto, Sotkamon kansalaisopisto sekä Kuhmon kaupungin liikuntapalvelut. Lisäksi kuultiin KAMKn Moninainen Kainuu- ja Kimppakyyti-hankkeista esittelyjen ja työpajailun muodossa. Meillä oli myös jälleen herkulliset tarjoilut kahvilassa! Lapsille oli tarjolla mukavaa puuhaa illassa Kuhmon MLL:n toimesta. Kiitos kahvilaan osallistuneille ja esittelijöille!

5.12. Joulukorttipaja klo 14-19, Kaesan kahvilan yläkerta.
Avoimessa korttipajassa syntyi huima määrä jouluisia kortteja toimitettavaksi eteenpäin osana Joulupostia ikäihmisille-kampanjaa. Kiitos kaikille pajaan osallistuneille sekä kuvataideyhdistykselle työpajan ohjauksesta!

Joulukorttipajassa valmistuneita kortteja.

Vuoden 2024 aikana hanke on ennättänyt olla monenlaisissa tapahtumissa mukana, on ollut ilo tutustua kuhmolaisten yhdistysten toimintaan sekä työstää yhdessä tapahtumia!

Lähiötuvalle kokoontui maanantaina kahdenkymmenen hengen ryhmä keskustelemaan Lähiötuvan tilanteesta ja pohtimaan mahdollisuuksia jatkaa Lähiötuvan toimintaa. Seitsemisen vuotta Piilolankankaan alueen olohuoneena toimineelle Lähiötuvalle toivotaan jatkoa, ja erilaisia mahdollisuuksia lähdetään nyt kartoittamaan toiminnan säilyttämiseksi. Kiitos osallistuneille antoisasta keskustelusta! Työpajasta tehdään koonti, joka toimitetaan Lähiötuvan ohjausryhmälle.

Ensimmäisessä työpajassa tutustuttiin tarkemmin Oulu2026 ohjelmahakuun sekä itse hakulomakkeeseen. Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen koordinaattori Minna Härkönen ohjasi työpajan. Kiitos osallistuneille! Toinen työpaja järjestetään maanantaina 24.2. klo 17-18.30 Ikolan pappilassa.

23.1.2025 Lähellä.fi -palvelun käyttöönoton työpaja Valtuustosalissa klo 17.30-19.
Työpajassa tutustuttiin Lähellä.fi-palveluun sekä työstettiin tapahtumailmoituksia osallistujien kanssa. Lähellä.fi on järjestöjen tärkeä kumppani tavoittaen kansalaisia ja houkutellen heitä toimintaan mukaan. Palvelun avulla yhdistysten tietoja ja toimintoja on helposti löydettävissä ja tapahtumien tiedot välittyvät palvelusta Tapahtumien Kainuuseen ja Kainuun hyvinvointialueen digitaaliselle palvelutarjottimelle. Kouluttajana toimi Johanna Heikkinen, Kainuun sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n toiminnanjohtaja.

1.2. Työturvallisuuskorttikoulutus klo 8-16, Taitotehdas. Lauantaina pidettyyn koulutukseen osallistui 15 osallistujaa. Yhden päivän mittaisen kurssin ja kirjallisen kokeen suorittamalla sai virallisen Työturvallisuuskortin, joka on voimassa viisi vuotta. Koulutuksesta oli mahdollista saada myös Traficomin ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivämerkintä. Kouluttajana toimi Kainuun Aluevartiointi Oy/ Pasi Kilpeläinen.

Korttikoulutus hankittiin yhteistyössä osana Osaajia Kuhmon Yrityksille- ja Yhdistystoiminnan kehittämishankkeiden toimintoja.

Kahvilan teemana oli vapaa-aika ja harrastusmahdollisuudet Kuhmossa. Paikalla olivat kertomassa omista harrastustoiminnoistaan Kuhmon 4H, Kuhmon Kiva, Kuhmon Musiikkiopisto, Sotkamon kansalaisopisto sekä Kuhmon kaupungin liikuntapalvelut. Lisäksi kuultiin KAMKn Moninainen Kainuu- ja Kimppakyyti-hankkeista esittelyjen ja työpajailun muodossa. Meillä oli myös jälleen herkulliset tarjoilut kahvilassa! Lapsille oli tarjolla mukavaa puuhaa illassa Kuhmon MLL:n toimesta. Kiitos kahvilaan osallistuneille ja esittelijöille!

Toinen työpaja järjestettiin 24.2. Tällä kertaa pureuduimme tarkemmin hakemisen kriteereihin ja siihen mitä ne käytännössä sisältävät. Pidetään peukkuja että Kuhmosta löytyy paljon innostuneita mukaan tekemään tapahtumavuotta 2026!

Tapaamisessa kuultiin Eerika Korhonen-Pellikan kertomana kuntakummityöstä Keiteleellä. Tilaisuudessa pohdittiin myös sitä, miten kuntakummityötä olisi paras Kuhmossa kehittää ja missä muodossa se toimisi parhaiten täällä.

Pe 14.3. – la 15.3.2025 Ensiapukoulutus klo 8–16 Kuhmon Taitotehtaalla. Koulutukseen saattoi osallistua myös pelkästään ensimmäiseen päivään, jolloin sai voimaan Ensiapu hätätilanteissa (8h). Koulutuksesta oli mahdollista saada myös Traficomin ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivämerkintä. Kouluttajana toimi Edukai Oy/ Harri Jokinen.

Korttikoulutus hankittiin yhteistyössä osana Osaajia Kuhmon Yrityksille- ja Yhdistystoiminnan kehittämishankkeiden toimintoja.

Koulutuksesta sai SPEK:n myöntämän tulityökortin, joka on voimassa viisi vuotta. Kouluttajana toimi Kainuun Aluevartiointi Oy:stä Pasi Kilpeläinen. Koulutustilassa Koulutuksen tarjonneet hankkeet tarjosivat myös kahvitarvikkeet aamu- ja iltapäiväkahveja varten.

Korttikoulutus hankittiin yhteistyössä osana Osaajia Kuhmon Yrityksille- ja Yhdistystoiminnan kehittämishankkeiden toimintoja.

Ikolan pappilaan kokoontui illalla 35 henkeä keskustelemaan tapahtumista, talkootyöstä sekä talkoolaispankista. Keskustelimme säännöllisten tapahtumien vuosikellosta, jonka luonnos oli myös illassa esillä, sekä yhdistystoiminnan kehittämishankkeessa kehitettävästä talkoolaispankista ja tapahtumien järjestäjän muistilistan tarpeellisuudesta.

Illassa lähdettiin liikkeelle kaupungin tapahtumatuottaja Johanna Vilhusen johdolla pohtimaan laajasti tapahtumiin liittyviä teemoja kuten tapahtumaviestintää. Ilta käynnistyi kysymyksellä Mistä saatte tietoa tapahtumista? Yhdistykset toivat esille havaintojaan, kokemuksiaan sekä toiveita tapahtumien suunnittelun ja tuottamisen näkökulmasta. Pureuduimme syvällisemmin talkootyöhön, jossa ihmiset antavat omaa aikaansa yhteisten asioiden äärellä ja joka näkyy muun muassa monipuolisina harrastus -ja vapaa-ajan toimina sekä tapahtumina, joita ei olisi mahdollista toteuttaa ilman vapaaehtoisia. Illassa oli mukana yhdistystoimijoita yli 20 eri yhdistyksestä.
Kävimme läpi esillä olleen talkoolaispankin mallia, ja keskustelimme siitä, miten toimijat näkevät pankin tarpeellisuuden ja toimivuuden Kuhmossa. Mahdollisuuksia nähtiin muun muassa siinä, miten pankin kautta voisi viestiä erityyppisestä osaamisesta sekä hakeutua yhdistystoiminnan piiriin. Tämä voisi tukea uusien kuntalaisten kotiutumisessa Kuhmoon ja helpottaa harrastetoimintojen ja samanhenkisten ihmisten löytämistä.
On tärkeää miettiä myös, miten Kuhmon kaupunki voi kehittää yhdistyksille suunnattua tukea ja mitä kaikkea kaupunki voi toimijoille tarjota.

Keskeisimmiksi talkootyössä motivoiviksi tekijöiksi nostettiin muun muassa yhteisöllinen tekeminen, yhteisen asian edistäminen, sosiaalinen kanssakäyminen ja itselle tärkeiden asioiden edistäminen. Monessa yhdistyksessä myös tarjotaan talkoolaisille esimerkiksi talkookahvit/ruokailut. Myös kuntakummityö tuotiin illassa esille ja toimijoille pohdittavaksi.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä kaupungin tapahtumatuottaja Johanna Vilhusen ja Yhdistystoiminnan kehittämishankkeen Katri Konttisen kanssa. Kiitokset vielä kaikille osallistuneille! Kuvat Janne Ylijoki.

Tapasimme yhdistystoimijoiden kanssa Tarinatuvalla yhteisen Tuumaustuokion merkeissä keskiviikkoaamuna. Paikalla oli 17 osallistujaa yhteensä 10 eri yhdistyksestä. Pohdimme yhdessä, millaisia asioita yhdistykset tekevät yhdessä ja miten yhteistyötä voisi lisätä. Yhteistyötä tehdään hyvin konkreettisella tasolla ja muun muassa tapahtumat ja yhteiset hankkeet ovat hyväksi havaittuja väyliä yhdistysten yhteen tuomiselle. Yhdistyksistä löytyy monenlaista osaamista ja osaamisen ja tarpeen saattaminen yhteen nousivat esille. Talkoolaispankki osaamisalueiden ja ihmisten yhdistäjänä nähtiin hyvänä ajatuksena. Myös viestinnästä keskusteltiin ja hankkeessa pohditaan erilaisia väyliä, joissa yhdistystoiminnasta voidaan Kuhmossa viestiä.

Kävimme myös läpi tulevia työpajoja ja koulutuksia; hankkeessa on järjestetty jo monipuolisesti erilaisia työpaja/neuvontatuokioita, joita on myös tulossa vuoden 2025 aikana vielä. Koulutuksista keskustellessa myös viestinnän merkitys ja toiminnan konkreettinen ja selkeä sanallistaminen nostettiin esille.
Yhteystietoja toivotaan löydettävän kootummin, samoin yhdistystoimintaan liittyvää tietoa. Tätä ollaan kehittämässä hankkeessa vielä vuoden 2025 aikana.

Työpajan kouluttajana toimi Marjut Kyllönen Digimarkkinointitoimisto Sirjannosta. Tutustuimme Yhdistysavaimen käyttömahdollisuuksiin, ja työpajassa oli mahdollista saada neuvontaa sivupohjan käytännön työstämisessä. Yhdistysavain tarjoaa yhdistyksille verkkosivupohjan sekä jäsenrekisterin. Sivupohjaa on mahdollista hyödyntää ilmaisversiona ja lisäominaisuuksia kaipaava voi vaihtaa maksulliseen versioon. Lue lisää Yhdistysavaimesta!

Kokoonnuimme kirjastolle kuulemaan metsäaiheisia tarinoita. Tarjolla oli kahvia, teetä sekä pientä makeaa ja suolaista. Paikalla kävi tapahtuman aikana kymmenkunta osallistujaa. Tapaaminen oli jatkoa loppuvuodesta 2024 alkaneelle Meijän Kuhmo-kahvilapilotille.

Hankkeen yhteyshenkilöt