Hanke
Kehittämishanke - 293423

Kylävara paikallisen varautumisen perustana

Suomen Kylät ry, Finlands Byar rf

- 31.12.2026

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Kylävara paikallisen varautumisen perustana -hankkeella vahvistetaan kylien varautumista, kriisinkestävyyttä ja turvallisuuden tunnetta sekä lujitetaan valtakunnallisen kyläturvallisuustyön perustaa. Hankkeessa luotava kylävara-konsepti määrittelee paikallisyhteisöjen roolin kokonaisturvallisuuden ketjussa, tunnistaa kyläyhdistysten merkityksen turvallisuuden edistäjinä ja selkiyttää eri toimijoiden rooleja. Kylävara laajentuu kotivarasta yhteisön tasolle ja pidempi aikaiseen varautumiseen. Kylävara pitää sisällään tiedon yhteisön voimavaroista eli kylän fyysisestä, henkisestä ja sosiaalisesta pääomasta. Hankkeen keskeisimmät toimenpiteet ovat kylävara-konseptin määrittely, konseptointi ja jalkautus sekä viranomaisyhteistyön vahvistaminen. Lisäksi hankkeessa luodaan kylävara-koulutuskokonaisuus ja tehdään viestintää koko hankkeen ajan. Hankkeen tuloksena syntyy toimintamalli, joka vahvistaa eri turvallisuustoimijoiden yhteistyötä ja tiedonkulkua sekä lisää paikallista turvallisuusosaamista. Hankkeen jälkeen paikallisiksi valmiuskeskuksiksi soveltuvista kylätaloista on muodostunut valakunnallisesti tarkempi kuva. Kyliin on syntynyt uusia auttaja- ja kyläturvaryhmiä ja hankkeessa on luotu testattu koulutuskokonaisuus varautumisen ja kriisinkestävyyden vahvistamiseen. Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat kaikki maaseudun asukkaat, erityisesti järjestöt ja kyläyhdistykset. Toissijainen kohderyhmä on turvallisuustyön viranomaistahot, hyvinvointialueet ja kunnat. Hyödynsaajina ovat kaikki ne kylät ja asuinalueet, joiden varautuminen vahvistuu hankkeen myötä, ja jatkossa myös kunnat ja hyvinvointialueet, joiden yhteys kylätason turvallisuustyöhön vahvistuu. Hanke on valtakunnallinen ja sen toteutusaika on 1.10.2024-31.12.2026. Hankkeen päätoteuttaja on Suomen Kylät ry ja osatoteuttaja Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

293423

Loppumispäivämäärä

31.12.2026

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Kaupunkien läheinen maaseutu

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön kehittämisen yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Koordinointi- ja aktivointihankkeet

Hankeluonne

Valtakunnallinen hanke

Kohdealue

SO8

Ajankohtaista hankkeesta

Eduskunnan Kansalaisinfossa torstaina 13.2.2025 järjetetty seminaari toi yhteen päättäjät, asiantuntijat ja kylätoimijat keskustelemaan siitä, miten paikallisyhteisöt voivat olla entistä vahvempi osa Suomen turvallisuusstrategiaa.

Seminaaria seurasi paikan päällä eduskunnassa ja striimin äärellä yli 200 henkeä.

Seminaarin järjestivät eduskunnan kylätoimintaverkosto ja Suomen Kylät ry sekä Kylävara-hanke.

Lue lisää

Seminaarin tallenteen voit katsoa tästä.

Yle Radio Suomen Päivän lähetystä seminaarin jälkitunnelmista voit kuunnella tästä (kohdasta 8:00 minuuttia eteenpäin).

Kylävara-hankkeen yhtenä tarkoituksena on lisätä puhetta ja ymmärrystä siitä, mikä on kylien, paikallisten yhteisöjen ja kansalaistoiminnan rooli osana varautumista ja turvallisuutta.

Eduskunnassa järjestetyssä seminaarissa päästiin jo jutun alkuun, mutta mitä seminaarista jäi käteen? Tässä Kylävara-webinaarissa 13.3.2025 jatketaan siitä, mihin eduskunnassa jäätiin.

Tule kuulolle – mukana linjoilla ovat muun muassa Arto Pirttilahti, Jari Lepistö, Suvi Louhelainen ja Jani Hanhijärvi.

Voit ilmoittautua webinaariin tästä linkistä.

Ensimmäiset Kylävara-hanketreffit järjestettiin 10.1.2025.

Treffeille ovat tervetulleita kaikki kylien varautumiseen ja turvallisuuteen liittyviä hankkeita toteuttavat ja sellaista suunnittelevat.

Keskustelua, kokemusten ja tiedon vaihtoa, vertaisoppimista sekä Kylävara-hankkeen ajankohtaisia kuulumisia!

Teams-linkki lähetetään ilmoittautuneille muutamia päiviä ennen treffejä.

Seuraavat Kylävara-hanketreffit perjantaina 11.4.2025 kello 10-12.

Seuraa Suomen Kylät ry:n viestintää eri kanavissa, niin tiedät, mitä hankkeessa tapahtuu! Pysyt ajan tasalla myös tilaamalla Kylävara-uutiskirjeen. Voit tilata sen täältä.

Kokonaisturvallisuuden klusteri järjestää noin kerran kuussa Teams-aamukahvit kokonaisturvallisuuden teemoista. Aamukahveille kutsutaan kuulemaan kiinnostavia asiantuntijapuheenvuoroja, keskustelemaan ja verkostoitumaan sekä oivaltamaan omat ja yhteisösi mahdollisuudet kokonaisturvallisuuden edistämiseen.

Kokonaisturvallisuuden aamukahveilla 18. helmikuuta kello 8.30–9.30 Suomen kylät ry:n Kylävara-hankkeen projektipäällikkö Ritva Pihlaja alustaa kylien varautumisen merkityksestä otsikolla Kylät osana kokonaisturvallisuutta.

Alustuksen jälkeen pääsemme keskustelemaan yhdessä. Keskusteluun johdattelee hankepäällikkö Harriet Lonka Pohjois-Savon liitosta.

Aamukahvien alustukset tallennetaan ja ne julkaistaan Kokonaisturvallisuuden klusterin verkkosivulla www.pohjois-savo.fi/kokonaisturvallisuus. Keskusteluosioita ei tallenneta. Seuraa Kokonaisturvallisuuden klusterin aamukahveja verkkosivustolta ja uutiskirjeestä.

Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusteri on Euroopan unionin rakennerahasto-ohjelmasta rahoitettava hanke vuosille 2023–2026. Hankkeen tavoitteena on synnyttää pysyvän ylimaakunnallisen yhteistoiminnan pohja, jossa eri alueiden osaaminen ja vahvuudet täydentävät toisiaan vahvistaen itäisen Suomen elinvoimaa ja turvallisuutta pitkällä jänteellä.

Aamukahveille voi ilmoittautua 14.2. asti täällä

Kaiken varalta -webinaari tiistaina 25.2.2025 kello 18-19.30

Mitä on varautuminen? Ritva Pihlaja Suomen Kylät ry:stä tulee kertomaan webinaariin mitä varautuminen on. Suomen Kylillä on käynnissä Kylävara-hanke, jonka taustalla on maaseutualueiden varautuminen sekä toiminta erilaisissa häiriö-, poikkeus- ja kriisitilanteissa.

Varautuminen kylällä – Ylä-Muuratjärvellä on kehitetty kylävaraa askel kerrallaan. Vuoden 2025 Keski-Suomalainen kylä, Ylä-Muuratjärvi, on tehnyt työtä varautumisen eteen. Työ alkoi naapuriavusta, ja tällä hetkellä kylätalosta ollaan tekemässä paikallista valmiuskeskusta Leader JyväsRiihen rahoittamalla hankkeella. Ylä-Muuratjärven kokemuksista tulee webinaarissa kertomaan Outi Raatikainen.

Varautuminen viljelevässä yhteisössä. Kommenttipuheenvuoron antaa Kirsi Aarbakke Vihdin Ekokylästä. Siellä on pyritty luomaan ympäristöystävällinen kyläyhteisö esimerkiksi ekologisuuteen tähtäävillä rakennustavoilla, teknologialla, kierrätyksellä, vedenkäytöllä sekä viljelytoiminnalla.

Arkinuukailu osana varautumista. Arkinuukailu voi olla toiselle tapa, toiselle välttämättömyys, mutta toisaalta siinä halutaan kiinnittää huomiota myös maapallomme resurssien riittävyyteen. Miten arkinuukailu voi olla keino varautua? Tästä webinaarissa kertoo Mikko Hyvärinen Maaseudun Sivistysliitolta.

Webinaarin lopuksi on vielä aikaa kysymyksille sekä kommenteille varautumisesta ja omavaraisuudesta. Miten juuri sinä olet varautunut, ja löytyykö itseltäsi edellytykset 72 tunniksi niin kriisi-, häiriö- kuin poikkeustilanteista selviämiseksi?

Webinaari järjestetään Teams -alustalla. Voit ilmoittautua tästä.

Hankkeen yhteyshenkilöt

2 jäsentä