Hanke Kehittämishanke - 266038 Lähempää lautaselle Varsinais-Suomen liitto - Egentliga Finlands förbund - 31.03.2026 Käynnissä Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Varsinais-Suomella on merkittävä asema Suomen ruoantuotantokokonaisuudessa. Ruoantuottajien tarjousosaaminen, julkisen sektorin yhteistyö ruokahankintojen kehittämiseksi, kysynnän ja tarjonnan parempi yhteen saattaminen sekä ruokaketjun toimijoiden muutoskestävyys ovat kuitenkin asioita, joihin maakunnassa tulisi panostaa nykyistä enemmän. Lähempää lautaselle -hankkeessa paneudutaan Varsinais-Suomen ruokaketjun toimijoiden tarjousosaamisen kehittämiseen ja julkisten hankintojen mahdollisuuksien ymmärtämiseen, mm. DPS-menettelyyn keskittyvän pilotoinnin sekä erilaisten koulutusten ja vertaisoppimistilaisuuksien kautta. Julkisia ruokahankintoja tekevien henkilöiden yhteistyötä syvennetään luomalla toimijoille yhteinen säännöllisesti kokoontuva verkosto, jonka kautta pystytään kokoamaan koulutus- ja kehitystarpeita ja vastaamaan niihin. Hankkijoiden osaamista vahvistetaan myös henkilökohtaisiin sparraustarpeisiin vastaamalla. Lisäksi hankkeessa pureudutaan varsinaissuomalaisen ruokaketjun muutoskestävyyteen ja tulevaisuuden näkymiin suuntaamalla katseet mm. toimitusvarmuuteen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, kysynnän ja tarjonnan kohtaamishaasteisiin, tilojen yhteistyömahdollisuuksiin ja siihen, miten nämä asiat vaikuttavat tulevaisuuden hankintoihin ja toimitusketjuihin. Ruokaketjun toimijoita ja hankkijoita tuodaan yhteen näkemysten ja tarpeiden yhteensovittamiseksi. Tuottajille järjestetään tilaisuuksia mm. ilmastokestävyydestä ja viljelysuunnittelusta sekä viljelykiertojen monipuolistamisesta. Lisäksi hankkeessa toteutetaan Varsinais-Suomen ruokaketjun toimitusvarmuuteen sekä kysynnän ja tarjonnan haasteisiin pureutuva selvitys. Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä alueen ruokaketjun toimijat: viljelijät, ensiasteen jalostajat ja jalostavat pk -yritykset sekä julkisia elintarvikehankintoja tekevät henkilöt. Hanketta toteuttavat Valonia ja Pyhäjärvi-instituutti yhteistyössä MTK Varsinais-Suomi ry:n sekä Kaarea Oy:n kanssa alkuvuodesta 2024 vuoden 2025 loppuun. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 Hankenumero 266038 Loppumispäivämäärä 31.03.2026 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Maaseututyyppi Sisempi kaupunkialue Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide Ilmastoyhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tarkenne Koordinointi- ja aktivointihankkeet Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Kohdealue SO4 Asiasanat Elintarvikkeet Huoltovarmuus Ilmastonmuutos Luomu, luonnonmukainen tuotanto Lähiruoka Markkinointi, markkinaosaaminen Pilotointi Riskienhallinta ja varautuminen Ajankohtaista hankkeesta Tapahtumat Live-tapahtuma 27.3.2025 klo12:00 - 16:00 Varsinais-Suomen ruokaketju muutoksessa Tapahtuman järjestää: Pyhäjärvi-instituutti, Valonia/Varsinais-Suomen liitto Hankkeen yhteyshenkilöt Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Toteutuskunta TURKU Kokonaisrahoitus 289 153,22 € Yksityinen rahoitus 13 040,81 € Julkinen rahoitus 276 112,41 € EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 260 221,89 € Julkisen rahoituksen jakautuminen: EU: 118 728,33 € Valtio: 141 493,56 € Kunnan suora rahoitus hankkeeseen: 0,00 € Kuntaraha Leader-ryhmältä: 0,00 € Muu julkinen tuki: 15 890,52 € Julkisen rahoituksen osuus: 95,49 % EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 89,99 % Jaa: