Hanke Kehittämishanke - 261366 Lähituotteilla makua lautaselle Savonia-ammattikorkeakoulu oy - 28.02.2026 Käynnissä Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Hankkeessa parannetaan paikallisen ruuan saatavuutta ammattikeittiöille, edistetään paikallisen ruuan menekkiä ja autetaan pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin. Hankkeen toimintojen avulla tehdään näkyväksi paikallisten raaka-aineiden kysyntä ja tarpeet ravintoloissa, parannetaan ravintoloiden ja tuottajien kohtaamista sekä parannetaan tuotteiden saatavuutta ammattilaisten käyttöön. Hankkeessa tuetaan tuottajien kykyä kehittää ravintola-alan tarpeita vastaavia raaka-aineita ja elintarvikkeita. Koko ruokaketjun yhteistyöllä voidaan parantaa ja vahvistaa lähellä tuotetun ruoan käyttöä, tunnettuutta ja saavutettavuutta. Yhteistyötä parannetaan kehittämällä ratkaisuja lähellä tuotetun ruoan jakelukanaviin, tuotekehitykseen ja saatavuuteen liittyviin haasteisiin, jotka ovat nousseet esiin edeltävissä hankkeissa ja selvityksissä. Nämä haasteet liittyvät vahvasti mm. ammattikeittiöiden hankintakanaviin, lähituotteiden tuotekehitykseen ammattilaisten tarpeita vastaaviksi, lähiruokamyymälöiden kannattamattomuuteen ja kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen. Edeltävissä hankkeissa, kuten Savolaisuus on makuasia ja ERG-hankkeet, tehdyissä selvityksissä on todettu, että paikallisten elintarvikkeiden käytön suurimmat esteet ovat saatavuus ja oikea jalostusaste. Samoin on todettu, että alueella tuotetut raaka-aineet riittävät myös ammattikeittiöiden tarpeisiin. Hankkeessa kehitetään erityisesti jatkojalostuksen sekä logistiikan toimivuutta yhdessä koko ruokaketjun ja tavarantoimittajien kanssa ja etsitään ratkaisuja pullonkauloihin. Läpileikkaavana teemana on kestävyys ruokaketjussa. Tavoitteena on lisätä yritysten ymmärrystä oman toiminnan vastuullisuudesta ja kestävyydestä. Jotta kuluttajat voivat kasvattaa omaa positiivista kädenjälkeään on ruokaketjun tuotettava kuluttajien kasvaviin vaatimuksiin sopivia kestävämpiä tuotteita. Toteuttajat: Savonia-amk, Sakky, Paok ja ProAgria/MKN Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 Hankenumero 261366 Loppumispäivämäärä 28.02.2026 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Maaseututyyppi Sisempi kaupunkialue Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide Nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tyyppi Yhteistyöhankkeet Toimenpiteen tarkenne Koordinointi- ja aktivointihankkeet Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Kohdealue SO7 Asiasanat Lähiruoka Ajankohtaista hankkeesta 23.10.2024 Lähituotteilla makua lautaselle -verkostoitumistapahtuma Tervetuloa mukaan koko pohjoissavolaisen ruokaketjun tapahtumaan! Rakennetaan Yhdessä Pohjois-Savon Kestävää Ruokaketjua – Verkostoitumistilaisuus Paikallisten Tuotteiden Kysynnän ja Tarjonnan Kohtaamiseksi AIKA: keskiviikko 23.10.2024, klo 15-18 PAIKKA: Savon ammattiopisto, Hehkukatu 1, Kuopio Tapahtumassa on mahdollisuus luoda uusia kontakteja sekä löytää yhteistyökumppaneita. Kaikki ruoka-alan toimijat ovat tervetulleita. (alkutuottajat, jatkojalostajat, elintarviketeollisuus, julkinen sektori, ravintolat, tukut, vähittäiskaupat sekä ruoka-alan kehittäjät) Ohjelma: Klo 15 Tervetuloa ja esittelykierros Tilannekatsaus Pohjois-Savon alkutuotantoon, MTK Pohjois-Savo Paikallisten tuotteiden kysyntä ja toiveet vähittäiskaupassa sekä ammattikeittiössä Jarna Kaplas, ravintoloitsija, ravintola Ehtoo Eeva Mertanen, toimitusjohtaja, Ravintolamestarit Oy Mika Parviainen, hankintajohtaja ja Tiina Soininen, kehityspäällikkö, Servica Oy Hannu Pöyhönen, keittiöpäällikkö, PeeÄssä Joona Kalla, myyntipäällikkö, HoReCa-tukku Kespro Verkostoitumista sekä keskustelua lähituotteiden kysynnästä ja tarjonnasta sekä saatavuuden parantamisesta koko tapahtuman ajan. Klo 18.00 Tapahtuma päättyy Tapahtumassa kahvitarjoilu ja lähituotteista valmistettuja maistiaisia. Ilmoittaudu pe 11.10. mennessä osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/EP/FE25D3AB913DA183 Tervetuloa verkostoitumaan! Lisätietoja: Anu Arolaakso, anu.arolaakso@sakky.fi, p. 044 785 4048 Tapahtuman järjestää Lähituotteilla makua lautaselle -hanke, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta. Hankkeessa parannetaan paikallisen ruuan saatavuutta ammattikeittiöille, edistetään paikallisen ruuan menekkiä ja autetaan pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin. Tapahtumat Tapahtuma 18.9. - 21.9.2025 Opintomatka Skördefest, Ahvenanmaa Live-tapahtuma 8.4.2025 klo13:00 - 16:00 Lootaan, pussiin vuan käärinkö rättiin? -Elintarvikepakkausten innovointityöpaja Tapahtuman järjestää: Savonia-ammattikorkeakoulu Koulutus 8.4.2025 klo13:00 - 16:00 Lootaan, pussiin vuan käärinkö rättiin? -elintarvikepakkaukset ammattikeittiöille Live-tapahtuma 5.4.2025 klo11:00 - 14:30 Kansainvälisiä makuja Pohjois-Savosta-verkostoitumistapahtuma 5.4.2025 Koulutus 1.4.2025 klo14:30 - 17:30 Tarinan visualisointi kuvin Koulutus 25.3.2025 klo8:00 - 17:00 Opintomatka Pohjois-Karjalaan Koulutus 19.3.2025 klo14:00 - 17:00 Johdatus tarinallistamiseen Live-tapahtuma 12.2.2025 klo15:00 - 20:00 Makupaja – Lähituotteilla makua kansainväliselle lautaselle 12.2.2025 Tapahtuman järjestää: Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi, ProAgria Itä-Suomi, Savonia-ammattikorkeakoulu Live-tapahtuma 3.2.2025 klo12:30 - 15:00 Makuja Pohjois-Savosta menukilpailun finaali 3.2.2025 Tapahtuman järjestää: Savonia-ammattikorkeakoulu Hankkeen yhteyshenkilöt 4 jäsentä Hannaleena Uhlbäck-Ropponen Kehittäjä, Hanketoimija Savonia-ammattikorkeakoulu Anu Arolaakso Kehittäjä Jaana Honghin Opettaja / Kouluttaja, Hanketoimija Palvelualan Opisto Kuopio Sanna Louna Neuvoja / Konsultti, Hanketoimija, Järjestötoimija - Naisjärjestöt Maa- ja kotitalousnaiset Itä-Suomi Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Pohjois-Savon ELY-keskus Toteutuskunta KUOPIO Kokonaisrahoitus 579 604,62 € Julkinen rahoitus 560 071,94 € Tukiprosentti: 96,63 % Hankkeen yhteyshenkilö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen Kehittäjä, Hanketoimija Anu Arolaakso Kehittäjä Jaana Honghin Opettaja / Kouluttaja, Hanketoimija Sanna Louna Neuvoja / Konsultti, Hanketoimija, Järjestötoimija - Naisjärjestöt Hankkeesta muualla makujapohjoissavosta.fi Facebook Instagram Jaa: