Hanke
Kehittämishanke - 261366

Lähituotteilla makua lautaselle

Savonia-ammattikorkeakoulu oy

- 27.02.2026

Käynnissä

Julkinen hankekuvaus

Hankkeessa parannetaan paikallisen ruuan saatavuutta ammattikeittiöille, edistetään paikallisen ruuan menekkiä ja autetaan pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin. Hankkeen toimintojen avulla tehdään näkyväksi paikallisten raaka-aineiden kysyntä ja tarpeet ravintoloissa, parannetaan ravintoloiden ja tuottajien kohtaamista sekä parannetaan tuotteiden saatavuutta ammattilaisten käyttöön. Hankkeessa tuetaan tuottajien kykyä kehittää ravintola-alan tarpeita vastaavia raaka-aineita ja elintarvikkeita. Koko ruokaketjun yhteistyöllä voidaan parantaa ja vahvistaa lähellä tuotetun ruoan käyttöä, tunnettuutta ja saavutettavuutta. Yhteistyötä parannetaan kehittämällä ratkaisuja lähellä tuotetun ruoan jakelukanaviin, tuotekehitykseen ja saatavuuteen liittyviin haasteisiin, jotka ovat nousseet esiin edeltävissä hankkeissa ja selvityksissä. Nämä haasteet liittyvät vahvasti mm. ammattikeittiöiden hankintakanaviin, lähituotteiden tuotekehitykseen ammattilaisten tarpeita vastaaviksi, lähiruokamyymälöiden kannattamattomuuteen ja kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen. Edeltävissä hankkeissa, kuten Savolaisuus on makuasia ja ERG-hankkeet, tehdyissä selvityksissä on todettu, että paikallisten elintarvikkeiden käytön suurimmat esteet ovat saatavuus ja oikea jalostusaste. Samoin on todettu, että alueella tuotetut raaka-aineet riittävät myös ammattikeittiöiden tarpeisiin. Hankkeessa kehitetään erityisesti jatkojalostuksen sekä logistiikan toimivuutta yhdessä koko ruokaketjun ja tavarantoimittajien kanssa ja etsitään ratkaisuja pullonkauloihin. Läpileikkaavana teemana on kestävyys ruokaketjussa. Tavoitteena on lisätä yritysten ymmärrystä oman toiminnan vastuullisuudesta ja kestävyydestä. Jotta kuluttajat voivat kasvattaa omaa positiivista kädenjälkeään on ruokaketjun tuotettava kuluttajien kasvaviin vaatimuksiin sopivia kestävämpiä tuotteita. Toteuttajat: Savonia-amk, Sakky, Paok ja ProAgria/MKN

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Euroopan maaseuturahasto 2023–2027

Hankenumero

261366

Loppumispäivämäärä

27.02.2026

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Maaseututyyppi

Sisempi kaupunkialue

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

Nuorten viljelijöiden ja yritystoiminnan yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tyyppi

Yhteistyöhankkeet

Toimenpiteen tarkenne

Koordinointi- ja aktivointihankkeet

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Kohdealue

SO7

Ajankohtaista hankkeesta

Tervetuloa mukaan koko pohjoissavolaisen ruokaketjun tapahtumaan!

Rakennetaan Yhdessä Pohjois-Savon Kestävää Ruokaketjua –
Verkostoitumistilaisuus Paikallisten Tuotteiden Kysynnän ja Tarjonnan Kohtaamiseksi

AIKA: keskiviikko 23.10.2024, klo 15-18
PAIKKA: Savon ammattiopisto, Hehkukatu 1, Kuopio

Tapahtumassa on mahdollisuus luoda uusia kontakteja sekä löytää yhteistyökumppaneita.
Kaikki ruoka-alan toimijat ovat tervetulleita. (alkutuottajat, jatkojalostajat, elintarviketeollisuus, julkinen sektori, ravintolat, tukut, vähittäiskaupat sekä ruoka-alan kehittäjät)

Ohjelma:

Klo 15 Tervetuloa ja esittelykierros

Tilannekatsaus Pohjois-Savon alkutuotantoon, MTK Pohjois-Savo

Paikallisten tuotteiden kysyntä ja toiveet vähittäiskaupassa sekä ammattikeittiössä

  • Jarna Kaplas, ravintoloitsija, ravintola Ehtoo
  • Eeva Mertanen, toimitusjohtaja, Ravintolamestarit Oy
  • Mika Parviainen, hankintajohtaja ja Tiina Soininen, kehityspäällikkö, Servica Oy
  • Hannu Pöyhönen, keittiöpäällikkö, PeeÄssä
  • Joona Kalla, myyntipäällikkö, HoReCa-tukku Kespro

Verkostoitumista sekä keskustelua lähituotteiden kysynnästä ja tarjonnasta sekä saatavuuden parantamisesta koko tapahtuman ajan.

Klo 18.00 Tapahtuma päättyy

Tapahtumassa kahvitarjoilu ja lähituotteista valmistettuja maistiaisia.

Ilmoittaudu pe 11.10. mennessä osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/EP/FE25D3AB913DA183

Tervetuloa verkostoitumaan!

Lisätietoja: Anu Arolaakso, anu.arolaakso@sakky.fi, p. 044 785 4048

Tapahtuman järjestää Lähituotteilla makua lautaselle -hanke, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta. Hankkeessa parannetaan paikallisen ruuan saatavuutta ammattikeittiöille, edistetään paikallisen ruuan menekkiä ja autetaan pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin. 

Hankkeen yhteyshenkilöt

4 jäsentä