Julkinen hankekuvaus
Lapin maatalous on hyvin vahvasti nautakarjatalouteen ja nurmituotantoon perustuva. Avomaan puutarhatuotantoa on vähän. Edellisen kerran avomaan puutarhatuotantoa aktivoivia toimenpiteitä kehittämishankkeen muodossa tehtiin 2000-luvun alussa ajalla 1998–2002. Tuolloin tehdyillä toimenpiteillä oli selkeä piristävä vaikutus. Lapin avomaan tuottajien keski-ikä on korkea ja heitä on vähän, joten on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin uusien yrittäjien aktivoimiseksi avomaan puutarhatuotantoon. Lisäksi jatkojalostuksella on mahdollista saada lisäarvoa tuotteelle ja siten lisätä avomaan tuotannon kannattavuutta. Tässä hankkeessa uusien yrittäjien aktivoinnissa tehdään verkostomaisesti yhteistyötä tutkimuslaitoksen, koulutusorganisaation, alkutuottajien, keittiöiden ja jatkojalostajien välillä. Laajalla eri toimijoiden yhteistyöllä on mahdollista vaikuttaa niin, että saamme maakuntaan uusia avomaan puutarhatuottajia tuottamaan niitä puutarhatuotteita, joita alueen ravintolat ja kuluttajat ovat halukkaita ostamaan. Uusien viljelijöiden aktivoinnissa ovat avainasemassa Lappian koulutusorganisaation Louen yksikkö, Luken alkutuotannon asiantuntijat ja hankkeen yhteistyökumppanit omien verkostojensa kautta. Hankkeen tuloksena saadaan maakunnan avomaan puutarhatuotantoa aktivoitua, avomaan tuotannon mahdollisuuksia Lapissa tiedotettua ja lappilaisiin ravintoloihin monipuolisempaa lähiruokavalikoimaa.
Lisätiedot
Ohjelma/Rahasto
Euroopan maaseuturahasto 2023–2027
Hankenumero
290823
Loppumispäivämäärä
29.10.2027
Onko kyseessä Leader-hanke?
ei
Maaseututyyppi
Sisempi kaupunkialue
Toimenpide
Kehittämishanke
Alatoimenpide
Maaseudun palvelujen ja toimintaympäristön kehittämisen yhteistyöhankkeet
Toimenpiteen tyyppi
Yhteistyöhankkeet
Toimenpiteen tarkenne
Koordinointi- ja aktivointihankkeet
Hankeluonne
Paikallinen/Alueellinen
Kohdealue
SO8
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili