Hanke Kehittämishanke - 324836 Lapin lähiliha – Lapissa tuotettu, Lapissa nautittu Lapin ammattikorkeakoulu Oy - 31.08.2027 Käynnissä Hankkeen tiedot Ajankohtaista Yhteyshenkilöt Keskustelu Julkinen hankekuvaus Lapin lähiliha on paikallistason koulutushanke, joka tarjoaa toimivia ratkaisuja lappilaisen suoramyynnin kipukohtiin eri vaiheissa toiminnan kehittämistä oleville maatiloille. Hankkeen työpajoissa etsitään vaihtoehtoja erilaisille Lapin sisäisille alueellisille lähilihaketjuille, joilla varmistetaan toimitusvarmuus ja voidaan vastata alueelliseen kysyntään. Elintarvikkeiden paikallinen jalostusaste Lapissa on pieni. Nykyisessä järjestelmässä tuotteen alkuperätieto pääsääntöisesti katoaa, kun se käy etelämpänä jalostettavana. Lapissa yöpyy vuosittain jopa enemmän kuin Suomen väkiluvun verran matkailijoita, eikä heidän tuomaa potentiaalia ole kokonaisuudessaan hyödynnetty elintarviketaloudessa. Suoramyyntiyritykset tarvitsevat hyvät yhteistyöverkostot sekä ajantasaista ohjausta mm. suoramyynnin säätelyyn, hyviin toimintamenetelmiin, oman tuotannon kestävyyden ja eettisyyden esiin tuomiseen, logistiikan ja varastoinnin suunnitteluun, myyntiin sekä sopimusten tekoon ja johtamiseen. Markkinavuoropuhelua uusien tuottajien ja asiakkaiden välillä on myös tärkeää tehdä. Tavoitteena on lisätä tuottajien välistä yhteistyötä, joka mahdollistaa toisilta oppimisen, yhteismarkkinoinnin, tuotteiden tasaisemman saatavuuden ja vastaamisen suuremmankin volyymin kysyntään. Tavoitteena on myös lisätä osaamista ja yhteistyötä lähilihaketjun uusien ratkaisujen ja toimintamallien kehittämiseksi. Tämän osatavoitteena on koota ja aktivoida alueellisia lähiruokaverkostoja alkutuottajista, jatkojalostajista sekä ravintola- ja lähiruokamyymäläyrityksistä. Hankkeen tuloksena ja koulutusten myötä tuottajien neuvotteluasema elintarvikeketjussa parantuu, tuottajilla on mahdollisuus tuotannon kannattavuuden parantumiseen panostamalla lihan jalostuksen tuomaan arvonnousuun. Hankkeen toteuttaa Lapin ammattkorkeakoulu 1.8.2025–31.8.2027. Lisätiedot Ohjelma/Rahasto Euroopan maaseuturahasto 2023–2027 Hankenumero 324836 Loppumispäivämäärä 31.08.2027 Onko kyseessä Leader-hanke? ei Maaseututyyppi Ulompi kaupunkialue Toimenpide Kehittämishanke Alatoimenpide Koulutushanke Toimenpiteen tyyppi Koulutushankkeet Toimenpiteen tarkenne Koulutus maatalouden alkutuotannon, maataloustuotteiden jalostuksen tai kaupan pitämisen alalla toimiville pk-yrityksille Hankeluonne Paikallinen/Alueellinen Kohdealue SO0 Asiasanat Elintarvikkeet Lihan tuotanto Lähiruoka Markkinointi, markkinaosaaminen Nautaeläimet Suoramyynti Yrittäjyyden edistäminen Ajankohtaista hankkeesta Hankkeen yhteyshenkilöt Kirsi Muuttoranta Opettaja / Kouluttaja, Hanketoimija Lapin ammattikorkeakoulu Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida Kirjaudu sisään Luo uusi tili Hankkeen tiedot ELY-keskus Lapin ELY-keskus Toteutuskunta ROVANIEMI Kokonaisrahoitus 119 921,28 € Julkinen rahoitus 119 921,28 € EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 107 929,15 € Julkisen rahoituksen jakautuminen: EU: 51 566,15 € Valtio: 56 363,00 € Kunnan suora rahoitus hankkeeseen: 0,00 € Kuntaraha Leader-ryhmältä: 0,00 € Muu julkinen tuki: 11 992,13 € Julkisen rahoituksen osuus: 100,00 % EU:n ja valtion osuus sekä mahdollinen kuntaraha Leader-ryhmältä: 90,00 % Hankkeen yhteyshenkilö Kirsi Muuttoranta Opettaja / Kouluttaja, Hanketoimija Hankkeesta muualla www.lapinamk.fi (hakijaorganisaation sivut); www.lapinamk.fi/lala (hankkeen nettisivut) FB ja IG: Lapin amk ja Lapin amk Biotalous (hakijaorganisaation viralliset kanavat; Lapin lähiliha (hankkeelle perustettavan FB-ryhmän ja IG-profiilin nimi) Jaa: