Hanke
Kehittämishanke - 35640

Lisäarvoa yrtinviljelystä

Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr

01.01.2017 - 22.06.2020

Päättynyt

Julkinen hankekuvaus

Kasvikset ja niistä valmistetut erilaiset ruoat ja jalosteet ovat nyt kärkitrendi suomalaisessa ruokakulttuurissa. Kuluttajien ja ammattikeittiöiden kiinnostus käyttää erilaisia yrttejä keinotekoisten makuaineiden ja tuontimausteiden sijaan on kasvussa ja asiakaspotentiaalia löytyy myös valmistavasta elintarviketeollisuudesta. Satakunta on Suomen keskeisin avomaan vihannestuotannon alue ja ammattimainen yrtinviljely soveltuisi hyvin osaksi muuta vihannestuotantoa. Pyhäjärvi-instituutin hankkeessa Yrttiviljely tutuksi (2015-2016) järjestettiin yrtinviljelykoulutus, jonka suosio ylitti kaikki odotukset ja kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet mukaan. Hankkeen päätavoite on edelleen lisätä yrtin viljelyä Satakunnassa ja lisätä alkutuotannon monipuolisuutta ja kannattavuutta. Yrttiviljelyosaamista tuodaan alkutuottajille suunnatuilla koulutuksilla, infopäivillä (viljely- ja keräilytuotteet), pellonpiennar -tilaisuuksilla sekä ammattimatkoilla. Koulutuksia ja tilaisuuksia järjestetään erityisesti uusille viljelijöille, mutta täydentävää koulutusta järjestetään myös yrtinviljelyä jo kokeilleelle. Koulutusten ja infopäivien sisältöjen suunnittelussa hyödynnetään aiemman, Yrttiviljely tutuksi, hankkeen tuloksia ja kokemuksia. Pellonpiennar -tilaisuuksia järjestetään vuosittain läpi kasvukauden eri tiloilla, joilla on yrttejä viljelyksessä.

Lisätiedot

Ohjelma/Rahasto

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020

Hankenumero

35640

Aloituspäivämäärä

01.01.2017

Loppumispäivämäärä

22.06.2020

Onko kyseessä Leader-hanke?

ei

Toimenpide

Kehittämishanke

Alatoimenpide

1.1 Ammatillinen koulutus ja tietojen hankkiminen

Toimenpiteen tyyppi

Koulutus ja tiedonvälitys

Toimenpiteen tarkenne

Koulutus, joka kohdistuu maatalouden alkutuotannon tai maataloustuotteiden jalostuksen tai kaupan pitämisen alalla toimiville pk-yrityksille (90 %)

Hankeluonne

Paikallinen/Alueellinen

Ajankohtaista hankkeesta

Hankkeen yhteyshenkilöt